ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Защо гроздето е полезно?

27 септември 2011 14:00 | Коментари: 0
Защо гроздето е полезно?

Есента дойде и това лесно може да се познае по отрупаните с ароматни сортове грозде пазари и магазини. Гроздето е прекрасен плод с безброй ползи за тялото ни. Гроздето е един от най-захарните плодове. Захарността на повечето плодове е средно 5-10%. В гроздето тя е около 20%, а в гроздовия сок дори над 25%. Захарите в гроздето – глюкоза и фруктоза, навлизат директно в кръвта. В гроздето се съдържат много органични киселини – ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и други, които стимулират всички етапи на обмяната на веществата, поради което гроздето и гроздовият сок се препоръчват при безапетитие, при стомашно-чревни възпаления (предимно сокът), при чернодробни и жлъчни възпаления, при запек. Гроздето е богато на витамини: С, В, РР, провитамин А, поради което действа укрепващо на нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите; подобрява зрението. Наличието на много калий укрепва сърдечния мускул, подпомага отделянето на излишните течности. По тази причина гроздето и сокът му са полезни при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур. Магнезият, калцият, фосфорът, желязото помагат за лечение на рахит, предпазват от анемия. Багрилоподобните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.

Особено полезно е гроздето за спортисти и за хора, понасящи големи физически  натоварвания.     
Гроздовият сок е един от най-полезните плодови сокове. Установено е, че гроздовият сок е най-богат на хранителни и биологично активни вещества от всички други натурални сокове. Препоръчва се гроздовият сок да се пие по половин литър на три пъти: сутрин, обед и вечер. Пресният сок съдържа много захар и минерални вещества, фосфати и малко белтъчини. В него има витамин Р, РР, С и витамини от В групата. От 1 литър гроздов сок се получават 720–900 калории, което се дължи на високото съдържание на захари, но и на това, че захарите глюкоза и фруктоза са в съотношение 1:1. Пепсинът улеснява усвояването на белтъците. Органичните киселини оказват благоприятно въздействие на апетита и на жлезите с вътрешна и външна секреция. Те утоляват жаждата, подобряват перисталтиката на червата и подпомагат отделителната способност на бъбреците. 

Сушеното грозде – стафидите, също са храна и лекарство. Противопоказанията за употреба на по-големи количества стафиди са наднормено тегло, захарен диабет, язва на стомаха или на дванадесетопръстника. Особено полезни са стафидите при депресивни състояния, умора, неспособност за концентрация.

При провеждане на диети за отслабване грозде може да се използва, но в ограничени количества заради високата захарност. Удачно е да  се консумира грозде при умора в следобедните часове. 
По-полезно е провеждането на разтоварващи дни с грозде и гроздов сок, но трябва да се подберат сортове с по-ниска захарност./fitnes-bg.com
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети