НОВИНИ

118 години от рождението на откривателя на Витамин С

16 септември 2011 11:00 | Коментари: 0
118 години от рождението на откривателя на Витамин С

Алберт Сент-Георги е откривателят на Витамин С. На 16 септември се навършват 118 години от рождението на унгарския учен Сент-Георги (16 септември 1893 – 22 октомври 1986). През 1937 година той печели Нобелова награда за физиология и медицина. С извличането на Витамин С, Алберт Сент-Георги прави важно откритие. Витамин C се нарича аскорбинова киселина или L-аскорбат. Той е водоразтворим витамин. Този витамин има чудесен ефект върху човешкия организъм. Витамин C е естествен антиоксидант и участва при синтеза на колаген. Спирането на колагеновия синтез е причината за болестта скорбут.

Витамин С е много полезен за профилактика на простудни заболявания и подсилване на имунитета. Днес почти няма човек, който да не знае за съществуването на този полезен елемент на здравословното хранене. Най-богати на витамин С са цитрусовите плодове, но той присъства и в много други плодове и зеленчуци. Балансираното, разнообразно хранене набавя по естествен път този важен витамин в организма. С откритието на Витамин С Алберт Сент-Георги дава своя принос в медицината, допълва utro.bg.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ако сте необвързани: 6 идеи за приятно прекарване на Свети Валентин

13.02.2025 (Коментари: 0)

Свети Валентин е ден, който празнуваме романтичната любов между двама души, но кой казва, че необвързаните не могат да участват в празника със същия ентусиазъм и радост?В действителност, 14 февруари може да бъде перфектният ден да отпразнувате любовта към » Прочети

Никога не вземайте нищо от гробища! Ето защо

13.02.2025 (Коментари: 0)

Гробищата от векове са обвити в мистерия и суеверия, като едно от най-разпространените вярвания е, че вземането на предмети от това място може да доведе до нежелани последици. » Прочети

Линда пусна бонбони на промоция за Св. Валентин - 3 бр. за 8 лв.

13.02.2025 (Коментари: 0)

По случай Деня на влюбените сладкарница "Амели", собственост на съпругата на Кирил Петков - Линда пусна подаръчни кутии с бонбони. » Прочети

Индийски хороскоп за периода от 13 до 28 февруари за всички зодии

13.02.2025 (Коментари: 0)

"Отдaвнa ли мечтaете зa стрaхoтнoтo бягствo? Твoят чaс дoйде! Втoрaтa пoлoвинa нa февруaри ще ви дaде усещaне зa лекoтa, незaвисимoст и свoбoдa. » Прочети

Най-добрите продукти за потискане на апетита

12.02.2025 (Коментари: 0)

Много хора търсят начини да поддържат тегло или да отслабнат без строги диети. » Прочети

Наближава Прошка: Какво задължително се прави?

12.02.2025 (Коментари: 0)

Един от най-големите празници в пролетния календар безспорно е Сирни Заговезни , който се почита и празнува във всички кътчета на България. » Прочети

От днес: Три зодии стават богове на късмета през идните 25 години

12.02.2025 (Коментари: 0)

Известният астролог Василиса Володина сподели своята прогноза за следващите години, като подчерта кои зодии ще изпитат най- голям успех и щастие през следващите десетилетия. » Прочети

Тази подправка подобрява работата на мозъка

11.02.2025 (Коментари: 0)

Ендокринологът Екатерина Янг препоръчва добавяне на къри към храната. » Прочети

Защо и колко време да киснем ядките преди консумация?

11.02.2025 (Коментари: 0)

Диетолозите силно препоръчват накисването на ядките преди консумация. » Прочети