ЗА ЖИВОТНИТЕ  |  ДРУГИ

Заболявания при зайците

22 август 2011 14:00 / Галин Петков | Коментари: 2
Заболявания при зайците

В зависимост от заболяването на зайците и времето на откриването му могат да се вземат едни или други мерки за лечението. Зайци, болни от заразни болести, е най-добре да се унищожават, а не да се лекуват. Паразитните и незаразните заболявания трябва да се лекуват, когато са в лека форма.

Зайцевъдите трябва да познават симптомите на по-честите заболявания при зайците, за да вземат веднага мерки и да потърсят помощта на ветеринарния лекар. Необходимо е ежедневно наблюдение на всеки заек, за да се открие навреме всяко отклонение от нормалното състояние.

Здравето на зайците се проявява преди всичко в активността и подвижността им, в блясъка на очите и космената покривка, която е прилепнала плътно до тялото. Здравите зайци имат добър апетит. Нормалната температура на зайците е от 38,8 до 39,4°С. Дишанията са 50 - 60 в минута, а пулсът е 140 - 150 удара в минута.

При заболяване заекът е омърлушен, стои в някой от ъглите на клетката, не яде и очите му са без блясък. Често космената покривка е настръхнала, без блясък.

Симптоми за отделните групи заболявания при зайците

Заразните заболявания при зайците

При заразните заболявания на зайците някои от промените в поведението могат да бъдат такива: унилост, сънливост, липса на апетит, отоци около ануса, отичане на главата, кървави течения от носа, треперене на отделни мускулни групи или на цялото тяло, слуз и кръв във фекалиите, аборти, силна жажда и т. н. При зайкините млечната жлеза е болезнена и твърда, не допускат зайчетата си да бозаят и др.

Ако заекът има признаци на заразна болест, трябва да се отнесе в карантинното помещение и клетката да се дезинфекцира. Необходима е намесата и на ветеринарния лекар.

Паразитните болести при зайците

При паразитните болести на зайците промените в поведението могат да бъдат следните: непрекъснато чесане, опадане на косъма, тръскане на главата, увисване на ушите, безпокойство, скърцане със зъби и т. н.

Незаразни болести при зайците

При незаразни болести на зайците се наблюдават следните признаци: схванати движения, изкривяване на краката, фрактури, некоординирани движения, увеличен корем, хлътване на очите, воднисти фекалии, общо изоставане в развитието им и др.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: iva ivanova  |  Дата: 6.10.2019 14:39

Здравейте, имам зайче на 6 год., което е много болно, ветиринаря почти не дава шанс, че ще живее.Има подутина на крачето, като туморче , което нараства..и незнам дали това може да се излекува. Ветиринарният лекар му изписа енрофлоксацин, по 50 мл. в 1 л вода.Иначе се храни добре, има неприятна миризма при уриниране, вероятно от заболяването..Моля за съвет..има ли някаква надежда за него..С лекарство..медикамент, който да го излекува??

Автор: georgi  |  Дата: 4.02.2017 10:28

Незаразни болести ??????????? болести на зайците се наблюдават следните признаци: схванати движения, фрактури, некоординирани движения, увеличен корем, хлътване на очите, ????????????какво трябва да приеме заека за да се оправи?????

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ДРУГИ:

Любопитни факти за животните (част 3)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Ехидната и птицечовката са единствените бозайници които снасят яйца.

» Прочети

30 Любопитни факти за животните (част 2)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 18)

Шимпанзетата, делфините и хората са единствените същества, които се разпознават в огледалото.

» Прочети

30 Любопитни факти за животните (част 1)

26.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Бръмбарът може да живее 9 дни без глава. » Прочети

Оптимисти и песимисти при прасетата

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Прасетата имат качества, според които могат да бъдат делени на оптимисти и песимисти – като хората, твърдят британски учени.

» Прочети

Мит

15.10.2011 (Коментари: 0)

Митът е остро заразно заболяване по конете в млада възраст. » Прочети

Ихтиофтириус

7.10.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Името на болестта идва от паразита Ichthyophthirius multifiliis, който я причинява. » Прочети

Заболяване на очите при папагалите

Причина за заболяването е небрежното отглеждане на папагала, наличие на вредни газове във въздуха (амоняк, сероводород, цигарен дим и др. » Прочети

Бисексуални калмари бродят из дълбините на океана

23.09.2011 (Коментари: 0)

Учени от изследователския център в Монтерей били смутени, когато от записите разбрали, че мекотелите често се сношават с представители на същия пол. » Прочети

Делфините разбират смъртта и тъгуват за починалите

12.09.2011 (Коментари: 5)

Делфините оплакват своите покойници и осъзнават какво е смъртта, гласят резултатите от международно проучване на изследователския морски институт „Тетис“ със седалище в Милано. » Прочети

В България няма случаи на болестта „Синдром на празния кошер” при пчелите

8.09.2011 / Галин Петков (Коментари: 5)

У нас няма случаи на болестта „Синдром на празния кошер“ (по-известна като изчезване на пчелите). » Прочети