ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Заместители на месото. Соево месо

30 юни 2011 16:00 / Галин Петков | Коментари: 0
Заместители на месото. Соево месо

Соевото месо обикновено се произвежда от обезмаслено соево брашно, страничен продукт при производството на соево олио. Основни предимства на месните заместители са, че са много богати на протеини, приготвят се бързо и са нискокалорични.
Соевото „месо“, направено от соево брашно, съдържа 50% соев протеин и трябва да бъде рехидратирано, преди да се използва, тоест да се залее с течност в отношение 1:2. Ако обаче е направено от соев концентрат, нивото на протеина са покачва на 70% и трябва да бъде рехидратирано в отношение 1:3.
Когато се съхранява в „сухо“ състояние, то може да се запази за повече от година; когато обаче бъде „оводнено“, трябва да се използва веднага или в краен случай да бъде съхранявано в хладилник за не повече от 1-3 дни.
Течността, която ползвате при рехидратирането, може да бъде гореща (препоръчително) или студена, като, ако искате да стане по-бързо, можете да добавите капки лимон или оцет. Ако искате, в горещата вода можете да добавите и подправки, които да овкусят месото.
Соевите заместители на месо в България се продават в три разновидности – кайма, хапки и шницели.
Когато готвите такъв продукт, трябва да знаете няколко неща. Първо – те трябва да са наистина добре рехидратирани, тоест да не са сухи, тъй като в този си вид не са много подходящи за консумиране. Второ – имат нужда от подправки. Всичко е въпрос на вкус, разбира се, но принципно са им необходими повечко аромати. Трето – ако не си падате по здравословната храна без мазнини, можете да си позволите да сложите малко повече олио при приготвянето им.
Най-важното обаче е, че соевите заместители на месо наистина могат да заместят месото във всяко ястие, било в традиционните пълнени чушки или сарми, или пък в кебапа, а и като класическа пържола с гарнитура.
Те са особено подходящ избор по време на пости, тъй като са изцяло растителни и много вкусни. Същото важи и за онези от вас, които искат да свалят някои друг килограм преди все по-приближаващото лято. Ако пък просто искате да се храните по-здравословно, включването на соята в хранителния ви режим ще ви е само от плюс.

Често пъти то се влага в колбаси, деликатеси и други месни продукти на нашия пазар, включително и в продуктите по стандарта „Стара планина“.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети