Заместители на месото. Соево месо
Соевото месо обикновено се произвежда от обезмаслено соево брашно, страничен продукт при производството на соево олио. Основни предимства на месните заместители са, че са много богати на протеини, приготвят се бързо и са нискокалорични.
Соевото „месо“, направено от соево брашно, съдържа 50% соев протеин и трябва да бъде рехидратирано, преди да се използва, тоест да се залее с течност в отношение 1:2. Ако обаче е направено от соев концентрат, нивото на протеина са покачва на 70% и трябва да бъде рехидратирано в отношение 1:3.
Когато се съхранява в „сухо“ състояние, то може да се запази за повече от година; когато обаче бъде „оводнено“, трябва да се използва веднага или в краен случай да бъде съхранявано в хладилник за не повече от 1-3 дни.
Течността, която ползвате при рехидратирането, може да бъде гореща (препоръчително) или студена, като, ако искате да стане по-бързо, можете да добавите капки лимон или оцет. Ако искате, в горещата вода можете да добавите и подправки, които да овкусят месото.
Соевите заместители на месо в България се продават в три разновидности – кайма, хапки и шницели.
Когато готвите такъв продукт, трябва да знаете няколко неща. Първо – те трябва да са наистина добре рехидратирани, тоест да не са сухи, тъй като в този си вид не са много подходящи за консумиране. Второ – имат нужда от подправки. Всичко е въпрос на вкус, разбира се, но принципно са им необходими повечко аромати. Трето – ако не си падате по здравословната храна без мазнини, можете да си позволите да сложите малко повече олио при приготвянето им.
Най-важното обаче е, че соевите заместители на месо наистина могат да заместят месото във всяко ястие, било в традиционните пълнени чушки или сарми, или пък в кебапа, а и като класическа пържола с гарнитура.
Те са особено подходящ избор по време на пости, тъй като са изцяло растителни и много вкусни. Същото важи и за онези от вас, които искат да свалят някои друг килограм преди все по-приближаващото лято. Ако пък просто искате да се храните по-здравословно, включването на соята в хранителния ви режим ще ви е само от плюс.
Често пъти то се влага в колбаси, деликатеси и други месни продукти на нашия пазар, включително и в продуктите по стандарта „Стара планина“.