Хранене в третата възраст
Храненето при хора в напреднала възраст трябва да претърпи известни промени, за да бъде подходящо за нуждите на възрастния човек. Хората в третата възраст имат намалена обща обмяна, забавен метаболизъм, често намалена продукция на инсулин, намалена плътност на костите, увеличена стомашна киселинност, понижен имунитет и др. Поради тези особености на организма в напреднала възраст неговите хранителни нужди са различни от тези на човек в млада и средна възраст.
Възрастните хора имат намалени енергийни нужди. Средно калорийният прием трябва да спадне с 300-400 калории дневно. В противен случай се стига до постепенно натрупване на наднормено тегло, което допълнително усложнява здравословното състояние.
Приемът на месо, риба, яйца и млечни продукти трябва да бъде намален, тъй като синтезът и разграждането на протеините намаляват.
Важно е към менюто да се добавят витамини и минерални вещества поради намалената им абсорбция в организма и едновременно с това завишените нужди на тялото. За жените е уместно да се влючи прием на калций и витамин Д, които предпазват от развитие на остеопороза. Препоръчително е да се намали и делът на въглехидратите в менюто. Те са основният източник на енергия в храната, а при намален енергиен разход трябва да се намали и техният прием.
Важно е да се увеличат зеленчуците в храната, по възможност по-малко термично обработени, за да запазят полезните си качества.
Не на последно място, важно е движението – за поддържане на добър имунитет и тонус, в помощ на всички системи в организма ни.