ИНТЕРВЮТА

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2 юни 2011 11:15 / Галин Петков | Коментари: 15
Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. Дългогодишната му практика показва, че дамите заболяват все по-често от човешки папилома вирус, който е основната предпоставка за развитие на рак на маточната шийка. Причината – отказ от профилактичните прегледи и неглежиране на проблема. По темата с д-р Генов разговаря Галин Петков.

Доктор Онлайн: Д-р Генов, започна ли българката да ходи на профилактични прегледи, или все още чака да се появи проблем?

Д-р Николай Генов: Малко са жените, които го правят, предимно тези от големите градове. Все още битува схващането, че след като родиш, повече няма нужда да ходиш на гинеколог. Могат да минат и 15-20 години, преди да посетят лекар, и отиват само когато вече има проблем. За съжаление заболявания като рака на маточната шийка се увеличават все повече като процент и при тях е важна превенцията. В държави като Румъния и Македония ваксината срещу заболяването се субсидира от държавата. В България обаче държавата не отделя пари за това. След години, на основата на ваксините, в Западна Европа заболяването ще започне да намалява, докато тук се очаква случаите да стават все повече.

Доктор Онлайн: Един от факторите за развитие на рак на маточната шийка е HPV (Human Papiloma Virus – Човешки папиломeн вирус). Какъв е вашият съвет към пациентите, за да се предпазят от заболяването?

Д-р Николай Генов: 99% от случаите на рак на маточната шийка се предизвикват от HPV. Голям прогрес на медицината е доказването на вирусната теория на раковите заболявания. Този вирус се предава по полов път. За да се хване навреме, важно е пациентките да посещават профилактични прегледи, на които да се прави цитонамазка и колпоскопия. Най-важни са превенцията и половата култура.

Доктор Онлайн: Стана ясно, че статистиката за рак на шийката на матката в България се влошава, наблюдавате ли подобно увеличение на заболеваемостта при други заболявания, например поликистозата на яйчниците?

Д-р Николай Генов: Занимавам се тясно със синдрома на поликистозните яйчници. Преди заболеваемостта е била около 3-4%, сега е 10-11%. Може би причина за това са радиацията, която преживяхме преди години от Чернобил, фактори от околната среда, влошеното качество на храната и заниженият контрол, множеството оцветители, консерванти, ароматизатори, стабилизатори и други. Яйчниците са много чувствителен на такива въздействия орган.

Все повече се увеличава също и честотата на стерилитета. Най-драстично е увеличението на вагиналната микоза (вагиналните гъбички). Не е преувеличено да се каже, че една от три пациентки влиза в кабинета с това заболяване. Сред причините са безразборният прием на антибиотици, както и общото спадане на имунитета на нацията.

Доктор Онлайн: Да се върнем отново на рака на маточната шийка. Ясно е, че държавата не е поела инициативата, но какво друго може да се направи?

Д-р Николай Генов: Превенцията е най-важна. Ако например една жена не може да бъде назначена на работа, без да предостави скорошно направена цитонамазка, това много би подобрило ситуацията. За съжаление нещата са обвързани икономически. Малко са жените, които посещават профилактичен преглед, без да имат симптоми преди това. Много се говори в медиите за превенцията, но за жалост резултатите са малки. Наличието на ваксина срещу HPV е един от най-големите пробиви в медицината. За жалост ниската здравна култура и материалната страна на нещата обуславят доста ниските резултати.

Доктор Онлайн: Какво представляват тези ваксини и трудно ли се намират?

Д-р Николай Генов: Ваксините са намират лесно, продават се във всяка аптека. Важно е да са съхранявани в хладилник преди това. На нашия пазар 2 фирми внасят такива ваксини. Цените им са между 120 и 230 лв. Апликациите задължително са 3, т.е. това е цената на 1 апликация.

Доктор Онлайн: Какво представлява ваксината?

Д-р Николай Генов: Ваксината е съвсем безопасна, в нея няма вируси. Има вирусоподобни изкуствено селектирани частици, които активират имунната система срещу най-честите вирусни щамове на HPV.

Доктор Онлайн: Какво ще посъветвате жените?

Д-р Николай Генов: Да си правят профилактични прегледи поне веднъж годишно. Непременно да изискват да им бъде правена колпоскопия и цитонамазка. Доста колеги пропускат колпоскопията, а именно тя е много силен диагностичен метод. Цитонамазката има 80% информативна стойност при ранните изменения в маточната шийка, т.е. при нея има риск измененията да бъдат изпуснати. Ракът на шийката на матката се проявява клинично късно, т.е. жената забелязва симптомите едва когато стадият е много напреднал или вече има метастази.

Бих се обърнал и към управниците ни, които е време да погледнат сериозно на този здравен проблем.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (15)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: MARY MASON  |  Дата: 29.09.2021 14:55

Фирма Sky Wealth, ние отпускаме заеми при лихва 0f 3%.

Добър ден, госпожо / госпожо.

Ние сме частна компания и предлагаме заеми с ниски лихвени проценти при определяне на размера на заема между 100 милиона кредитни провизии от 1000 евро заем за развитие на бизнеса: конкурентноспособност на ръба / разширяване на бизнеса.

(Номер на Whatsapp: +79652625435)

Предлагаме разнообразни заеми

* Лични заеми (обезпечени и необезпечени)
* Бизнес заеми (обезпечени и необезпечени)
* Заем за консолидация

Без предварителни такси


Благодарим ви, че отделихте време да прочетете тази реклама.
За повече информация и запитвания, изпратете ни имейл днес
skywealthloanfirm@gmail.com
skywealthloanfirm@gmail.com
skywealthloanfirm@gmail.com

Можете също така да се свържете с нас чрез уебсайта на компанията: http://skywealthloanfirm.wixsite.com/webworld


Госпожа Мери Мейсън.

Автор: thomas walter  |  Дата: 29.07.2021 11:12

Здравейте приятел, толкова спешно ли ви е необходим заем, ако е така, любезно се свържете с тази добра компания, от която получих заем от 35 000 чрез този имейл: (walterthomas4440@gmail.com), изпратете им съобщение

Автор: Bent Max  |  Дата: 19.04.2021 13:30

Здравейте дами и господа, имате ли нужда от финансова помощ? Аз съм Макс Бент. Аз съм кредитор, а също и финансов съветник.

Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си, или заем за собствен капитал, за да подобрите бизнеса си? Били ли сте отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация на заем или ипотека? Не търсете повече, тъй като ние сме тук, за да направим всички ваши финансови проблеми отминали. Свържете се с нас по имейл:

oceanfmortgages@gmail.com
oceanfmortgages@gmail.com

Това е ипотеките на Ocean Finance. Ние предлагаме заеми на тези, които се интересуват от разумен лихвен процент от 2%. Диапазонът варира от 5 000,00 евро до максимум 100 000 000,00 евро.

Автор: mary  |  Дата: 7.02.2020 04:58

ГОТОВНО МОЕТО Свидетелство, ДОБРИ ДЕН МОИТЕ ЛАТВИЦИ

ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ИЗПОЛЗВАМ КРЕДИТ ДА КУПУМ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНУЙНА ЗАЕМНА КОМПАНИЯ, ПОКАЗАНА Кредитна фирма на Ranner. Днес съм много щастлив и БОГ БЛЕС СИТИ БАНК КОМПАНИЯ.
(Citybankloan123@gmail.com)
Казвам се Катика. Аз съм от лаундж. Търся истинска компания за заем през последните 5 месеца, за да си купя къща
всичко, което имах, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и накрая
от деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, всички
надеждата ми беше загубена, обърках се и бях разочарован, никога не исках да имам нищо общо с компаниите за заем в интернет, така че отидох да взема назаем малко пари от
приятелю, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това
тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем
имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи
заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих
точно както тя ми каза, кандидатствах с тях на имейл: (citybankloan123@gmail.com) Никога не вярвах, но се опитах и ​​на моя
най-голямата изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам,
отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем
компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде,
Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем, да отидат
 (citybankloan123@gmail.com) те никога няма да ви провалят, и
животът ви ще се промени както мина. Бързо се свържете (citybankloan123@gmail.com) днес и вземете заема от тях, Бог да благослови фирмата за заем на градската банка за истинското им предложение за заем.
 Уверете се, че се обърнете към фирмата на градската банка за заема, защото получих заема успешно от тази компания без стрес.

Автор: Асклепий  |  Дата: 21.05.2015 09:14

Този мазник е такъв ОБИРДЖИЯ и МОШЕНИК, който търгува със здравето на жените!
Неговата ваксина против рак на маточната шийка не съдържа антитела на рака,а той ви инжектирадиректно раковите клетки! Тази ваксина е забранена със закон от министъра на здравеопаването!
Млади жени, не ходете при него, не му се връзвайте!
По - добре идете да се лекувате някъде в чужбина!

Автор: gxbepv  |  Дата: 15.07.2012 06:51

LhwujX , [url=http://rdipwyobytqb.com/]rdipwyobytqb[/url], [link=http://olvkepcpqebn.com/]olvkepcpqebn[/link], http://xibxhkvkvlhi.com/

Автор: ydhwadpd  |  Дата: 15.07.2012 01:39

eqBhCw <a href="http://rhjvlxhankkb.com/">rhjvlxhankkb</a>

Автор: vlwaopzn  |  Дата: 14.07.2012 17:07

fkSu4q , [url=http://hlktkkpjyccv.com/]hlktkkpjyccv[/url], [link=http://kyzpfljzgoao.com/]kyzpfljzgoao[/link], http://yhtegskvirov.com/

Автор: rhkheq  |  Дата: 13.07.2012 18:12

HCLL3r <a href="http://dgjpeqpuliyj.com/">dgjpeqpuliyj</a>

Автор: Shakeen  |  Дата: 13.07.2012 03:36

This information is off the hzoiol!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 14)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 29) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 7) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети

Повече за депресията – интервю с д-р Г. Хранов

3.02.2011 / Мария Цветкова (Коментари: 5)

Д-р Георги Хранов е обещаващ млад лекар, учен и преподавател. » Прочети