ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА

Край на миенето на зъби. Бактериите са на ход

6 април 2011 14:00 | Коментари: 0
Край на миенето на зъби. Бактериите са на ход

В топлите и влажни условия на човешката уста постоянно живеят около 700 вида бактерии. Жизнената дейност на представителите на бактерията Streptococcus mutans е една от основните причини за разрушаването на зъбите, твърдят японски специалисти от Националния институт по инфекциозни заболявания, предаде сп. Applied and Environmental Microbiology, цитирано от Dnes.bg.
Учените от Страната на изгряващото слънце са измислили как да се преборят с кариеса с помощта на микроорганизми. С помощта на ензим от полезна бактерия те са предотвратили образуването на плака и по-нататъшното влошаване на състоянието на зъбите.
S. mutans образува на повърхността на зъбите биопокритие и преобразува захарозата в млечна киселина, която създава в устната кухина кисела среда. В резултат на това се разрушава зъбният емайл.
През 2009 г. стана известно, че друга бактерия (S. salivarius) по някакъв начин потиска образуването на биопокритие от S. mutans. Именно това откритие са използвали Хиденобу Сенпуку и неговите колеги от Националния институт по инфекциозни заболявания на Япония (NIID).
Учените са изследвали протеини, които се произвеждат от S. salivarius. След това всяко съединение е било поставено в колония S. mutans. В резултат е било установено, че ензимът FruA най-добре потиска образуването на биопокритията. Веществото разгражда сложните захари на по-прости съставки.
Японските учени не са спрели дотук. Те са изследвали ензима FruA, който се произвежда от плесенните гъбички Aspergillus niger. Оказало се, че той, въпреки различията в строежа, е също толкова ефективен, колкото и бактериалният му събрат. Учените подчертават, че ензимът FruA няма безкрайни възможности. Когато се преминават определени нива, той вече не помага. Затова препоръчват хората да ограничат консумацията на сладки неща. Хиденобу Сенпуку и неговите колеги са на мнение, че получените от тях данни ще помогнат в бъдеще да бъдат разработени нови видове паста за зъби.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Миете ли зъбите си правилно?

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Както сигурно се досещате, особено важно е да миете зъбите си правилно с подходящи четка и паста за зъби. » Прочети

Няколко малки тайни за здрави и бели зъби

23.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Поне веднъж сте се питали дали няма начин зъбите ви да бъдат по-бели, без да се налага да прибягвате до посещение в зъболекарския кабинет или да обединявате сили с тежката артилерия на химическите продукти, предлагани в аптечната мрежа.

» Прочети

5 стъпки за ефективна защита на зъбите през нощта

30.08.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Измийте зъбите си с четка и паста преди лягане. » Прочети

Електрическа или традиционна четка за зъби?

3.08.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 6)

И електрическата, и традиционната четка за зъби има своите качества и недостатъци. » Прочети

Защо профилактика за зъбите?

27.07.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 9)

Профилактиката – кога, защо и за кого се отнася, когато говорим за здрави зъби?

» Прочети

Здравата усмивка на мама предполага здрава усмивка за детето

10.07.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 9)

Много пъти е повдиган въпросът за значението на устната хигиена и грижата за зъбите през бременността. » Прочети

Тютюнопушенето и влиянието му върху зъбите, венците и устната кухина

6.06.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 7)

Тютюнопушенето е благоприятен фактор за появата и развитието на пародонтит поради увеличаването на потенциално патогенните бактерии. » Прочети

Меню за бели зъби

29.03.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Зеленчуци в борбата с киселинността – моркови, гъби, спанак, чушки... » Прочети

Да научим детето да се грижи правилно за зъбите си

8.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 0)

Спането с палец в устата, заспиването с биберон или шише, поглъщането на паста за зъби са някои от така наречените лоши навици, които е добре да отстраним още в ранна детска възраст.

» Прочети

Здравите зъби предпазват от пневмония

29.12.2011 (Коментари: 0)

Старателното измиване на зъбите не само предпазва от заболявания, но може и да намали опасността от пневмония, според британски експерти.

» Прочети