БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  ГРИЖА ЗА МАЙКАТА

Как да приберем корема след раждане?

30 март 2011 13:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
Как да приберем корема след раждане?

Щастливото събитие вече е отминало и вие сте горда майка на малко човече. Болките от раждането са забравени и животът потегля в нова посока.

Нещото, което разваля вашата идилия, е, че след раждането не се превърнахте с магическа пръчка в предишното момиче. Спокойно, вие не сте изключение. Това сполетява всяка наскоро родила жена.

Най-сериозният проблем обикновено се оказва коремът. Той е тази област на тялото, която претърпява най-големи промени по отношение на размера (тук изключваме матката, за нея природата си знае работата). Как да се справим с проблема и отново да се пъхнем в старите дънки?

  • Най-важното е движението. От това дали сте родили по естествен път или със секцио се определя и периодът, след който можете да започнете по-активни физически натоварвания. При естествено родилите жени трябва да минат обикновено 2 седмици след раждането, за да можете да правите по-дълги разходки. След секцио е най-добре да се допитате до лекаря, направил операцията, за конкретния срок, в който да се пазите от натоварвания. Разходките с количката са най-хубавото нещо в случая. За човек няма по-естествено движение от ходенето. То е една от най-добрите кардиотренировки. Изправената стойка със стегнат корем при вървене също помага. Когато тялото ви укрепне, започнете упражненията за коремната мускулатура. Колкото по-рано се почувствате готова, толкова по-бързо коремът ще се прибере. (Отново обръщаме внимание, че при секцио този момент е отложен във времето и е по-деликатен.)
  • Храната. Някои жени не напълняват много по време на бременност, но сериозно наддават по време на кърмене. Това, че сте родила, съвсем не значи, че риск от напълняване вече няма. На една кърмачка й трябват около 500 калории повече от стандартния й дневен прием, за да има достатъчно мляко. Не продължавайте да ядете за двама. Има много разумни диети за кърмачки, които няма да навредят на процеса на кърмене и същевременно ще ви позволят постепенно да загубите тегло.
  • Ластичните колани. Както в последните месеци на бременността, така и сега те ще се окажат ваши първи приятели. Колкото по-рано успеете да сложите ластичния колан и да свикнете с него, толкова по-лесно и бързо ще се прибере коремът ви. Изберете удобен модел, с добра елатичност, стегнат.
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Кога е подходяща орална контрацепция след раждане?

29.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ако след раждането майката не кърми детето си, то оралните контрацептиви са подходящ метод за предпазване от нежелана бременност. » Прочети

Грижа за родилката – пакет от здравната каса

5.07.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Повечето жени не знаят, че след раждането имат право на пакет здравни грижи от страна на лекаря, който ги е наблюдавал през бременността. » Прочети

Как се заразяваме с HPV, предизвикващ рак на маточната шийка?

7.06.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 1)

Инфектирането с човешкия папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) се изявява най-често с появата на брадавици. » Прочети

Ходихте ли на зъболекар след раждането? А след като кърмихте?

10.04.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 7)

Младата майка е дотолкова погълната от радости и задължения покрай малкия човек у дома, че често забравя да се погрижи за себе си. » Прочети

Колко време е нужно за пълно възстановяване от раждане?

20.02.2012 (Коментари: 0)

Повечето жени след раждане нямат търпение отново да се почувстват в тялото си „както преди“. » Прочети

Безопасна и лесна диета за кърмачки

3.02.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Още кърмите малкото си човече, а искате да имате стройна и секспилна фигура? » Прочети

Майките, които работят, са по-здрави

4.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Според ново австралийско проучване жените, които едновременно работят и се грижат за семейството си, са в по-добро здравословно състояние. » Прочети

Как се променя половият живот след раждане?

16.12.2011 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Раждането вече е минало и едно от най-щастливите събития в живота ви вече е факт. » Прочети

Лактация и грижа за гърдите след раждане

14.12.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

През време на бременността гърдите достигат своето пълно морфологично развитие. » Прочети

Абортът не влияе на психиката

12.12.2011 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Абортът не увеличава риска от психически проблеми впоследствие, според ново проучване. » Прочети