БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  ГРИЖА ЗА БЕБЕТО

Екологичен дом за здраво бебе

21 март 2011 11:00 / Мария Цветкова | Коментари: 1
Екологичен дом за здраво бебе

Всички искаме най-доброто за децата си, най-полезното, най-безопасното. Понякога обаче дори не ни хрумва, че излагаме детето си и себе си на риск с безобидни на вид неща.

Как да създадем безопасна среда за семейството си, най-вече за най-малките членове в него?

  • Поддържайте чист и свеж въздух в дома си. Проветрявайте редовно. Макар че градският въздух не е най-чистото и добро нещо, със сигурност е по-добре да проветрявате помещенията, вместо въздухът в стаите да е застоял. Не позволявайте да се пуши в дома ви, особено ако имате дете. Възрастният човек има правото на свободен избор дали да пуши, дали да стои в компанията на пушачи или не. Децата ни обаче нямат тази възможност и не е честно да им го причиняваме. Тютюнопушенето е най-главната предотвратима причина за смърт, не правете децата си пасивни пушачи.

    Чист и свеж въздух не означава ароматизатор във всяка стая. Обикновено тези продукти са пълни с безброй ненужни алергени, които могат да предизвикат алергия в по-късен етап. Ако искате свеж и приятен аромат в дома си, ползвайте ароматна лампа с етерични масла, не неизвестна химия.

  • Храненето. Не можем да се спасим от всички вредности на ежедневието, но храненето е едно от основните неща, което в известна степен можем да контролираме. За най-малките това е най-лесно постижимо. Ако можете, кърмете детето си, вместо да му давате адаптирано мляко. Кърмата има редица преимущества пред синтетичните й заместители. Давайки кърма на детето си, вие му давате чист и качествен продукт и това е сигурно.

    За семейството си избирайте продукти разумно. Избягвайте максимално полуфабрикати, готови продукти, всякакви продукти с рафинирана захар, трансмазнини, милиони оцветители, консерванти и подсладители. Вафли, кроасани, готови сладки, колбаси и маргарин и редица други подобни неща са абсолютно излишни в менюто ви.

  • Съдовете в домакинството. Избягвайте пластмасови съдове, особено такива от BPA, PVC и PS (бисфенол-А, поливинилхлорид и полистирен). Особено важно е това за бебешките шишета и кутиите за храна. След определен период на ползване тези продукти започват да отделят вредни емисии. Напоследък много се заговори и за риска от употреба на тефлонови съдове. При нарушение на тяхното покритие те отделят вещества, за които се смята, че имат връзка с канцерогенезата (развитието на ракови заболявания).

  • Препаратите. В едно класическо домакинство обикновено има много повече от нужните препарати. Реално можете да се справите с много по-малко, не повече от 2–3. Достатъчни са ви препарат за чинии, за под и за пране. Използвайте възможно по-натурални или биопродукти, тъй като повечето почистващи препарати имат много агресивен състав, токсичен при ежедневна употреба. Ще се изненадате колко много неща можете да почистите само с подръчни материали без цяла дузина препарати.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: стволови клетки - банка  |  Дата: 18.02.2015 11:49

Съвсем нормално е един дом да бъде идеално поддържан, за да има добри условия за бебето.Когато то започне и да лази и да ходи пипка и слага всичко до което се докосне в устата си. Точно затова хигиената в един дом е задължителна както ни пишете.Всичките препарати е наложително да бъдат скрити и добре заключени, за да не се получи неприятен инцидент.Храненето за едно дете е важно, за неговото бъдещо развити и това какво възпитание сме му дали, да за знае кое е полезно и кое не.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Задължителни и препоръчителни ваксини за бебето

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 5)

Ще Ви представим кои са ваксините, които задължително трябва да се бият на бебето и тези, които е желателно. » Прочети

Съвети: Как да научим бебето да пие от шише

18.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Повечето бебета категорично отказват да започнат да се хранят от шише и това се оказва сериозен проблем. » Прочети

Факторите влияещи на наднорменото тегло при децата

22.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Майките, които пушат по време на бременност, пропускането на закуска и нередовният сън са едни от факторите, които могат да определят това дали едно дете ще развие наднормено тегло. » Прочети

Бебетата трябва да ядат повече риба

Бебетата, хранени редовно с риба през първата година от живота, е по-малко вероятно да развият общи алергии, когато пораснат, показват последните изследвания.

» Прочети

Защо спалното чувалче е по-добро за бебето от завивката?

30.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Как да е завито бебето, когато спи? » Прочети

Бебетата на жени, склонни към страх и депресия, плачат повече

20.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Жени, които са имали епизод на страхова невроза преди бременността, могат да родят бебе, което плаче необичайно много. » Прочети

Какво знаем за фимозата при момчетата? Как да се справите без усложнения?

13.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 12)

Фимозата при новородените момчета означава физиологично състояние, при което е невъзможно да се забели главичката на пениса поради слепване на кожичката на главата на пениса. » Прочети

Когато бебето плаче, контролирайте се!

13.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 4)

Няма бебе, което да не плаче – някои по-често, други по-силно, но плачът винаги е неприятен, особено за родителите. » Прочети

Къпане на новороденото по „американски” – само с чиста кърпа и вода

31.10.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Американските неонатолози препоръчват през първите дни банята на бебето да включва само избърсване с чиста влажна кърпа. » Прочети

Патронажна дейност на педиатъра – част от задължителния пакет здравни грижи за вашето бебе

16.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 2)

Патронажна дейност – така се нарича комплектът от медицински услуги, които се полагат на вашето бебе при посещението на педиатъра в дома ви. » Прочети