ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Как да разберем дали имаме проблем с алкохола?

9 март 2011 10:00 | Коментари: 1
Как да разберем дали имаме проблем с алкохола?

1. На всеки 12 българи от 15 до 65 г. се пада по един, който има проблеми с чашката и пие почти през ден. А във всеки гимназиален клас се среща по един заклет пияница, който се „отрязва“ поне 10 пъти месечно и пие най-малко 250 мл твърд алкохол.

2. Физиологичната зависимост от алкохола е много опасна. Затова, ако лечението не започне с нея, може да се стигне до тежки абстинентни прояви. Или още по-лошо – до делириум. Това е най-тежката ситуация. При нея човек е тотално неадекватен. В тези случаи смъртността стига до 15–20%.

3. Когато си на маса, не можеш да не вдигнеш наздравица. Затова е добре да се знае: правилното усвояване на алкохола не е чрез пиене на глътки, а чрез отпиване (все едно опитвате гореща течност, примерно чай). И това винаги да става след най-бавния пияч, посъветваха токсиколозите.

Колко пъти през изминалата година сте употребявали повече от 5 алкохолни напитки дневно?

Това е въпросът, който личните лекари задават, за да установят дали мъжът срещу тях клони към нездравословната употреба на алкохол. За жените въпросът е друг: колко пъти през изминалата година са изпили повече от 4 чашки дневно (едно малко уиски, водка, ракия или една чаша вино или бира).

Тест въпросите представи проф. Камен Канев, утвърден наш токсиколог от ВМА, пред в. „Труд“.

Ако не можете да отговорите, защото не сте пили такова количество, значи консумирате алкохол здравословно. Даже и да пиете всеки ден, но под рисковото количество.

Ако пациентът отговори положително на въпроса, че през изминалата година поне веднъж е приел над 4 или 5 питиета (според пола), той има нездравословно пиене. И се пристъпва към следващ тест. Той установява дали човекът е в графата на зависимите, или е с алкохолна болест.

Тестът:

1. Случвало ли ви се е да смятате, че трябва да намалите пиенето?

2. Случвало ли ви се е някой да ви раздразни с това, че ви е казал да намалите или спрете чашките?

3. Чувствали ли сте се виновен на другия ден за това, че сте прекалили с бутилката?

4. Някога ползвали ли сте алкохола, за да си отворите очите, да се събудите или въобще да включите на обороти?

При два или повече отговора вие със сигурност сте алкохолно зависими. А това състояние е като преддверието към ада, водещо към алкохолна болест, категоричен бе проф. Канев. Той добави, че има още една много ефективна оценъчна система за поносимостта към питиетата. Тук въпросите са 5:

Повишена ли е вашата толерантност към алкохола, за да постигнете ефекта на настроението и еуфорията? Случвало ли ви се е да се безпокоите, че пиете повече? Има ли сутрини, в които консумирате чаша алкохол, за да се събудите? Имали ли сте амнезия за станалото предната вечер? И мислили ли сте, че трябва да намалите пиенето?

И тук два или повече положителни отговора показват, че сте зависим от бутилката.

На припаднали хора, които са преуморени или не са яли, нивото на кръвната захар е ниско. В черния дроб обаче има складиран гликоген (полизахарид), след разграждането на който се получава кръвна захар и тя повишава нивото си в кръвта. „Затова на описаните категории хора, като им се даде малко алкохол, им се отварят очите и живват“, обясни проф. Канев. Но бързо добави, че ефектът не може да се наблюдава до безкрай, защото запасът от гликоген е в известно количество. Ето защо, след като се разпадне захарта в кръвта, човек пак се чувства зле, та и още по-лошо. По тази причина отново и отново пие. „А някои момичета, които спазват диета и пият алкохол за сили, правят грешка и изпадат под зависимостта му“, обясни професорът.

Първата стъпка при отказването от алкохола е осъзнаването на проблема. „Всеки, който пие, е наясно със себе си. Но не иска да го признае. И пред хората също“, каза проф. Канев. И завърши: „Най-важното е лечението да се извършва в специализирана клиника и винаги да се отдава значение на уврежданията на организма от дългогодишното пиене“. Затова дневното лечение на сериозна зависимост може да стигне 300 лв. Причината е, че в тези случаи увредени са черният и белият дроб, стомахът, задстомашната жлеза, червата, мозъкът, кръвта, бъбреците...

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: july  |  Дата: 23.03.2012 22:19

Анонимните Алкохолици е общество на мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизъм.
Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА. Ние се издържаме сами чрез собствените си волни дарения.
http://www.aa-bg.info/

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети