Бременност – митове и факти

28 януари 2011 16:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
Бременност – митове и факти

Бременна сте и непрекъснато слушате всевъзможни съвети и препоръки за това какво и как да го правите. Но както се казва, „Много баби, хилаво бебе!“. Вижте кои са митовете и кои са нещата, на които наистина трябва да обърнете внимание в ежедневието си на бременна.

Мит номер 1: Яжте за двама.

Съвършено ненужно. Имате нужда едва от около 300 калории повече, отколкото обичайните ви дневни потребности. Това напълно задоволява нуждите на вашето тяло и на бебето ви.

Мит номер 2: Угаждайте си, бебето си иска.

Бременна сте и можете да си позволите да се поглезите, но е безсмислено да похапвате всяко нещо, което изведнъж ви хрумне. Стремете се да не оставате гладна, да се храните на малки интервали, с питателна и полезна храна.

Мит номер 3: Вредно е да ядете сурова риба.

Статия в Science (международно елитно научно списание) прави съпоставка между майки, консумирали редовно сурова сьомга, и такива, консумирали термично обработена. Сред първата група майки имало по-голям процент раждания на деца с вродени дефекти.

Т.е. вероятно нищо няма да ви стане, ако хапнете 1–2 ролца суши, но не консумирайте редовно кухня на основата на сурова риба. Презастраховайте се.

Мит номер 3: Не можете да пиете кафе.

Можете, но не прекалено много.

Кафето, по-точно кофеинът в него, преминава през плацентата и оказва влияние върху сърдечния ритъм на бебето ви. Всичко обаче ще е наред, ако консумацията на кафе не надвишава 1, максимум 2 чаши слабо кафе на ден. Американско изследване сочи, че няма разлика между броя аборти и деца с вродени дефекти при майки, консумирали малко или никакво кафе.

Мит номер 4: Не можете да пиете алкохол.

Вярно е. Не е добра идея да приемата алкохолни напитки по време на бременност, ако искате да имате здраво бебе. Ако имате някакъв специален повод, можете да си позволите чаша вино. Но недейте повече и не си намирайте често повод.

Мит номер 5: Не можете да пътувате със самолет.

Не е препоръчително да пътувате през първите 3 месеца от бременността поради високия риск от аборт по принцип през тези месеци. От четвъртият месец можете спокойно да пътувате. Друго, на което някои специалисти обръщат внимание, е, че на някои от пунктовете за проверка има рентгеново лъчение. Като цяло може да се каже, че пътуването със самолет е безопасно. Ако полетът ви е по-дълъг от един час, ставайте и се раздвижвайте.

Мит номер 6: Не можете да ядете храна, обработена в микровълнова фурна.

Няма доказателства, че храната, приготвена в микровълнова фурна, носи някакъв риск за бебето ви или по някакъв начин уврежда организма ви.

Мит номер 7: Не можете да се лакирате, да слагате боя за коса.

Невярно, но не напълно. Можете, но ако сте разумен потребител. В лаковете за нокти, стилизиращите продукти за коса, както и някои дезодоранти, се съдържат вещества, наречени фталати, за които се смята, че се отразяват негативно върху хормоналния баланс. Подбирайте продукти, които нямат в съдържанието си фталат или съединение, съдържащо тази дума.

Относно боите за коса – по-добре е да ползвате по-щадящи форми, без агресивни оцветители и изрусители.

Мит номер 8: Не можете да гледате котка и да сте бременна.

В случай че сте бременна и имате котка, не е нужно да се разделяте с нея. Котките обаче са преносители на заболяване, наречено токсоплазма, което се разпространява предимно чрез техните изпражнения. За да сте спокойна, добре е да направите в началото на бременността си кръвен тест за токсоплазма, както и да заведете котката на ветеринар. По време на бременността прехвърлете върху друг член от семейството грижата по почистването на котешката тоалетна и мийте старателно ръцете си преди хранене.

Мит номер 9: Не можете да спортувате.

Невярно. Можете и дори е добре за вас и бебето ви. Леки тренировки, повече движение, ходене пеша и йога са чудесни занимания по време на бременността. Не практикувайте силови спортове или спортове, изискващи прекалено натоварване, балансиране и др.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Пътеводител на проследяването на бременност по гестационни седмици

16.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Проследяване на бременността по гестационни седмици

» Прочети

Съвети за бременни жени по време на празниците

24.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бременността през ноември, декември и януари прави празниците още по-специални. » Прочети

Разберете пола на бебето си

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Разбира се, можете да изчакате до 20-тата седмица за ултразвуково изследване, но трябва да сте от търпеливите бъдещи майки. » Прочети

Правете упражнения по време на бременност!

19.07.2013 (Коментари: 0)

Жените, които се упражняват по време на бременността, е по-малко вероятно да изпитват затруднения по време на раждането, които да принудят лекарите да извадят бебето чрез секцио.

» Прочети

Учени откриха нов начин за определяне пола на бебето

Повечето бременни жени предсказват пола на бебето си по формата на корема, но специалисти откриха нов начин да определите дали ще имате момче или момиче, предаде БГНЕС.

» Прочети

Бременността увеличава размера на стъпалата

Изследователи от Университета на Айова установили връзка между бременността и размера обувки, който носят жените, предаде БГНЕС.

» Прочети

Нов метод открива Синдрома на Даун още по време на бременността

21.12.2012 (Коментари: 4)

Учени откриха нов метод, който открива с близо 100 % точност наличието на Синдром на Даун в майчината кръв.

» Прочети

Нов контрацептив ще предпазва от бременност до 3 години

Нов контрацептив за жени, който може да възпрепятства бременността до три години, започва да произвежда фармацевтичният концерн „Байер“, след като получи „зелена светлина“ от Европейския съюз, съобщиха от компанията.

» Прочети

Татковците на бъдещите бебета ги е страх повече от майките

22.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Много рядко се случва в акушеро-гинекологичния кабинет да влезе бъдещ татко, който да е спокоен и да се чувства подготвен за бременността, раждането и гледането на бебето.

» Прочети

Кога бебето се обръща в утробата с главата надолу?

14.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 8)

Според специалистите обикновено до 32-рата седмица на бременността бебето се обръща и застава в главично предлежание – позата за нормално раждане.

» Прочети