БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  ГРИЖА ЗА МАЙКАТА

Какво да очакваме след раждането?

26 януари 2011 18:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
Какво да очакваме след раждането?

Големият ден на раждането вече е зад гърба ви и вие имате най-прекрасното малко човече. Какво обаче да очаквате от тялото и психиката ви от този момент нататък? В женския организъм настъпват редица физически и психически промени, ще се опитаме да ви запознаем с тях.

По време на бременността тялото ви се е променяло с всеки изминал ден. Лошата новина е, че това ще продължава. Добрата е, че има светлина в тунела – и това скоро ще свърши. Но първо вижте какво ви предстои.

Физически симптоми:

Възможно е непосредствено след раждането да ви втресе, да ви стане студено. Тялото ви се настройва към новите условия, в които работи, и това е често срещан симптом. Помолете да ви донесат одеяло. До няколко часа ще отмине.

Умора, отпадналост. Нищо по-нормално от това няма, след като в продължение на часове сте напрягали почти всеки мускул в тялото си. Това си е тежък физически труд и е съвсем нормално да сте изморена, безсилна. Този симптом ще отмине неусетно бързо покрай грижите за детето.

Кървене и вагинално течение. След раждането през влагалището се отделят т.нар. лохии. Това е течение, образувано от остатъчните материи след раждането. Нормално е да го има през първите няколко седмици. В началните дни лохиите са доста обилни, така че е добре да се подготвите. Купете още преди раждането най-големия размер дамски превръзки или специални превръзки за родилки. Постепенно течението намалява и подобно на менструален цикъл изменя цвета си. В началото е червено, постепенно става кафяво, накрая жълтеникаво. Ако течението ви продължи да бъде с червен цвят, ако има вид на ясна кръв, непременно се консултирайте с вашия лекар.

Болки. Неприятен, но съвсем нормален симптом. Матката ви рязко променя размерите си, от убежище за цяло 3-килограмово бебе трябва да се свие до предишните си размери. Смята се, че тези болки са по-слаби след първото раждане и се засилват с всяко следващо.

Падане на кръвното налягане, виене на свят. По време на раждането много рязко се променя обемът на течностите в организма ви, нормално е в началото, докато се адаптира към новите условия, тялото ви да реагира.

Проблем с ходенето до тоалетна. Възможно е да имате проблеми както с уринирането, така и с дефекацията. Ако срещате проблем с ходенето по малка нужда, пускайте течаща вода в тоалетната, масажирайте леко корема ниско долу. Запекът е по-често срещан при жени, родили с Цезарово сечение. Ако положението е сериозно и се наложи да ползвате лаксативни средства, непременно предупредете вашия лекар или фармацевт, че скоро сте родили и кърмите. Възможно е също и често подуване на корема и газове. Хапвайте повече храна, богата на фибри.

Потене. Бурята от хормони в тялото ви и небалансираните телесни течности предизвикват по-обилно потене, особено нощем. Не се притеснявайте, скоро ще отшуми.

Нарастване на гърдите ви по обем. Колкото и невероятно да ви се струва, има накъде да пораснат. На 3–4-ия ден след раждането обикновено кърмата изпълва най-силно гърдите и тогава те са по-големи отвсякога. Допреди това от тях тече коластра. Възможно е процесът да е свързан с болка, дискомфорт, чувствителност, тежест.

Емоционални симптоми:

Те най-често се изразяват в силно променливо настроение, когато се редуват епизоди на приповдигнатост с моменти на потиснатост. Колебанието между вълнението от създанието, на което сте дали живот, и терзанието за промените във всичко около вас, както и мрачни мисли дали ще бъдете добър родител. Възможно е често да плачете, да се чувствате объркана, да избухвате лесно, да изпитвате страх, разочарование, напрежение. Не се притеснявайте, при огромна част от жените тези симптоми отшумяват, щом хормоналните нива се уравновесят и самите те свикнат с новата си роля на родител. Ако случайно при вас това не се случи, помислете за следродилна депресия. При съмнение за такава, непременно се обърнете към специалист. Това не е проблем за подценяване и може сериозно да увреди живота ви и този на семейството ви.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Кога е подходяща орална контрацепция след раждане?

29.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ако след раждането майката не кърми детето си, то оралните контрацептиви са подходящ метод за предпазване от нежелана бременност. » Прочети

Грижа за родилката – пакет от здравната каса

5.07.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Повечето жени не знаят, че след раждането имат право на пакет здравни грижи от страна на лекаря, който ги е наблюдавал през бременността. » Прочети

Как се заразяваме с HPV, предизвикващ рак на маточната шийка?

7.06.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 1)

Инфектирането с човешкия папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) се изявява най-често с появата на брадавици. » Прочети

Ходихте ли на зъболекар след раждането? А след като кърмихте?

10.04.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 7)

Младата майка е дотолкова погълната от радости и задължения покрай малкия човек у дома, че често забравя да се погрижи за себе си. » Прочети

Колко време е нужно за пълно възстановяване от раждане?

20.02.2012 (Коментари: 0)

Повечето жени след раждане нямат търпение отново да се почувстват в тялото си „както преди“. » Прочети

Безопасна и лесна диета за кърмачки

3.02.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Още кърмите малкото си човече, а искате да имате стройна и секспилна фигура? » Прочети

Майките, които работят, са по-здрави

4.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Според ново австралийско проучване жените, които едновременно работят и се грижат за семейството си, са в по-добро здравословно състояние. » Прочети

Как се променя половият живот след раждане?

16.12.2011 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Раждането вече е минало и едно от най-щастливите събития в живота ви вече е факт. » Прочети

Лактация и грижа за гърдите след раждане

14.12.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

През време на бременността гърдите достигат своето пълно морфологично развитие. » Прочети

Абортът не влияе на психиката

12.12.2011 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Абортът не увеличава риска от психически проблеми впоследствие, според ново проучване. » Прочети