Балнеолечението – най-добрата профилактика

26 януари 2011 10:00 / Галин Петков | Коментари: 2
Балнеолечението – най-добрата профилактика

Какъв е приятният, но и сигурен начин, че ще предотвратите влошаване на здравословното си състояние? Балнеосанаториумите (баленохотелите). България е богата на минерални извори и това я прави една от малкото европейски страни, в който има възможност за изграждане на подобни съоръжения. Десетки са балнеохотелите в България, като всяка година списъкът им се актуализира. За да се възползвате от тях обаче, трябва да отговаряте на следните условия:

Да сте страдате от:

Сърдечносъдови заболявания;

Заболявания на периферната нервна система;

Заболявания на опорно-двигателния апарат;

Функционални заболявания на централна нервна система;

Заболявания на дихателната система;

Кожни заболявания;

Гинекологични заболявания;

Заболявания на централната нервна система;

Бъбречно-урологични заболявания;

Ендокринни и метаболитни заболявания;

Стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания;

 

Ето и някои от балнеохотелите в страната:

Балнеохотели „Дружба-1“ и „Дружба-2“ – Банкя

Курортът е Национален център за рехабилитация на страдащи от сърдечносъдови заболявания и на застрашените от тях, а също така и заболявания на периферната нервна система. Като противопоказни за лечение в двата балнеохотела са декомпенсирани сърдечносъдови и белодробни заболявания; неопластични заболявания; туберкулозни заболявания; епилепсии и др. Климатът, лечебните свойства на минералните води, богатата санаториално-курортна база на двата балнеохотела с висококвалифицирани медицински специалисти, стотиците хиляди излекувани от сърдечносъдови и инсултни заболявания са най-добрата визитка на града.

Хотел „Калина“ – Боровец

Сняг и слънце, прохладни гори и слънчеви поляни, високи върхове, чист въздух – всичко това предлага красивият курорт „Боровец“ на своите гости. Курортът е и лесно достъпен. Климатичните условия са подходящи за климатолечение и спорт. Курортът има традиции в лечението на заболявания на дихателната система, без клинични данни за обостряне – хронични ринити, синуити, хронични фарингити и ларингити, ХОББ, белодробен емфизем, състояния след белодробна резекция и др. Добър лечебен ефект имат болни със заболявания на периферната нервна система – неврити, дископатия и радикулити; болест на студените крайници; болест на Рейно и др.

Хотел „Калина“ не се препоръчва при ревматизъм и ревматоиден полиартрит; бъбречно-каменна болест; инфаркти на миокарда – до 1 г. от настъпването им; инсулти – до 2 г. от настъпването им.; тежка форма на диабет; тежки кръвоизливи; злокачествени тумори и др. В хотела се прилага богата гама лечебнопрофилактични методи.

Балнеохотел „Констанция“, с. Костенец

Санаториумът предлага на посетителите възможност за съчетаване на балнеолечението с планинско климатолечение. Минералната вода на Костенец не се нуждае от каквато и да е предварителна обработка, а се използва в нейното напълно естествено състояние. Балнеохотелът е подходящ за лечение и профилактика на хронични неспецифични възпаления и алергични заболявания на дихателната система, дегенеративни ставни заболявания, заболявания на периферната нервна система и др. Не е подходящ за лечение при сърдечносъдови заболявания с прояви на недостатъчност; злокачествени тумори и злокачествени анемии; тежки парези; тежък общ статус, причинен от карциномни заболявания; тежка форма на диабет и тиреотоксикоза и др.

„Стряма“ – гр. Баня

На територията на курорта извират минерални води с доказани лечебни свойства и ефективност. Курортът е известен с естественото кално находище на лечебна, минералноторфена кал, чието въздейстие е доказано от науката и практиката.

В „Стряма“ успешно се лекуват заболявания на опорно-двигателен апарат и периферната нервна система като невралгии, радикулити, неврит, дископатии и дискови хернии, остеопороза и др.

Противопоказни за лечение: всички заболявания в остър стадий; противовъзпалителни състояния от различен произход; злокачествена анемия; злокачествени тумори; сърдечносъдови заболявания с прояви на недостатъчност, като предимството тук е, че при пациенти с такива противопоказания след консултация със съответните специалисти могат да бъдат приети за лечение в балнеохотела.

„Гергана“ – Хисар

Съчетанието от благоприятни географски и климатични фактори и 22 минерални извора създава условия за пълноценно балнео-, климато- и теренно лечение през цялата година в БХ „Гергана“, гр. Хисар. Главен лечебен фактор е минералната вода. По своя състав и свойства водите лекуват целия спектър от заболявания на стомашно-чревния тракт, отделителната система, бъбреците, черния дроб, жлъчката и артроревматични заболявания, неврологични – дископатии, радикулити, полинефрити.

Десетки са лечебните методи, при които се използва минералната вода – от обикновеното пиене и плуване в минералните басейни до процедурите с модерна медицинска техника.

Противопоказания за балнеолечение: всички заболявания в остър стадий, остри инфекциозни заболявания, бацилоносителство, гнойни процеси във всички органи; злокачествени тумори; чести и скорошни кръвоизливи от различно естество; патологична бременност; всички форми на неизлекувана туберкулоза; припадъчни състояния; тиреотоксикоза и др.

Комплексът включва следните медицински услуги за лечение и рехабилитация: диетолечение; водолечение (басейни, вани, тангентори); физиотерапия; парафинолечение; торфолечение; лечебна физкултура; лечебен масаж.

„Свети Мина“ – Бургаски минерални бани

Курортът Бургаски минерални бани е един от най-древните български балнео- и калолечебни курорти. Това е единственото място в България, което предлага уникалното съчетание на три природни фактора: минерална вода, лиманна кал и морска луга.

„Свети Мина“ е подходящо място за лечение на заболявания на периферната нервна система; заболявания на опорно-двигателния апарат, а също така и заболявания на централната нервна система. Заболявания, които са противопоказни: всички заболявания в остър стадий; злокачествени заболявания; туберкулоза и инфекциозни заболявания; тиреотоксикоза, тежка форма на захарен диабет; епилепсии; тежки сърдечносъдови заболявания; хипертонична болест III стадий; абсцес; цироза и др.

В БХ „Свети Мина“ Дом 1 и Дом 2 се прилага калолечение, комбинирано с електро-, светло- и луголечение. Лечебната кал е от лиманно черноморско находище. Диагностиката, лечението на заболяванията и рехабилитацията се осъществяват по индивидуални програми от висококвалифицирани специалисти. Предлагат се отлични възможности за лечение и възстановяване при конкурентни цени и условия.

Балнеохотел „Жива вода“, Сливенски минерални бани

Курортният комплекс Сливенски минерални бани се намира на 12 км от Сливен. Топлата минерална вода притежава богата гама от лечебни свойства. Водата и процедурите помагат при лекуването на заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система; на черния дроб и жлъчните пътища; стомашно-чревни болести (колит, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника);и др. Балнеохотелът е единствен, който разполага със субаквална вода, подходяща за такъв вид лечение.

Противопоказания за лечения: всички заболявания в остър стадий; инфекциозни заболявания; злокачествени заболявания;често повтарящи се кръвоизливи от стомашна и дуоденална язва; бременност; туберколоза; нефрити, нефрози; тежки сърдечносъдови заболявания и др.

Балнеохотел „Велинград“ – Велинград

Велинград със своето уникално съчетание на балнеологични и климатични фактори се е превърнал в курорт с национално и международно значение. Най-голямото природно богатство на града са минералните води.

Велинград се гордее и с един природен феномен – истинско чудо на природата – Клептуза, най-големият карстов извор в България.

Богатите балнеологични и климатични ресурси, наличната лечебнодиагностична и леглова база на БХ „Велинград“ дават възможност да се лекуват с успех заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система, както и заболявания на дихателната система. В балнеохотела са създадени всички условия за балнеолечение. Разполагат с физиотерапевтична апаратура; ванни отделения, инхалации; салон за ЛФК и др. Успешно се лекува остеопорозата, която е прогресираща и инвалидизираща болест с огромно значение. По значимост е третият здравословен проблем след сърдечносъдовите и раковите заболявания.

Противопоказания за лечение в БХ „Велинград“: туберкулозни заболявания от всякакъв вид; лица с психични отклонения; тежки неопластични заболявания; напреднал стадий на хипертонична болест и др.

„Тинтява“ – гр. Вършец

Вършец е един от предпочитаните и много посещавани национални курорти. Геоложкото и географското му разположение го определят като климатичен курорт, съхраняващ неизчерпаемо количество топла минерална вода.

Лечебните фактори във Вършец действат комплесно. Въздухът е чист, а водата – лековита.

За гостите в БХ „Тинтява“ се грижат висококвалифицирани специалисти, консултират ги хабилитирани лица. Индикациите с доказан целебен ефект включват основно лечение и профилактика при заболявания на централната нервна система, като неврози, невровегетативни нарушения, мигрена и др.; заболявания на периферната нервна система и на опорно-двигателния апарат. Недопустими за лечение са инсулти и инфаркти (не по-рано от 6 месеца след инфаркта и съответна консултация със специалист); хронични заболявания в стадий на изостряне; епилепсия с чести епилептични припадъци; тежки неврози и психопатии; всички форми на туберкулоза; злокачествени заболявания; инфекциозни и венерически заболявания и др.

„Люляци“ – гр. Габрово

Климатичен курорт Люляци е от национално значение. Разположен е във великолепен собствен парк, комуникиращ непосредствено с планината, с индивидуален стил и атмосфера. Надморската височина е 800 м. Отдалечен е от магистрални пътища и други източници на шум и замърсяване.

Истински дворец на здравето, с всички условия за прилагане на най-съвременна профилактика и балнеолечение, възстановяващи и разкрасяващи процедури.

Хотелът е с чудесни и богати възможности за релаксираща почивка, за бизнес прояви, фирменни и семейни тържества, за спорт и разнообразни развлечения в спокойна и красива среда.

Биоклиматичните дадености на курорта са основен фактор, който влиза в лечебните комплекси под формата на различни процедури. Високото съдържание на озон и аерохимичната компонентност на въздуха са благоприятни за повлияването на заболявания на белите дробове и дихателните пътища, неврологични заболявания; заболявания на централната и периферната нервна система и др.

Балнеологията в БХ „Люляци“ представлява всичко, което е свързано със здраве, красота и удоволствие.

Противопоказания за лечение: злокачествени тумори (изключение се прави за лица в стабилизирано състояние, вкл. следоперативен период, което задължително се удостоверява със съответен документ от лекуващия лекар); туберкулоза; шизофрения; лица с психични отклонения; тромбофлебит; епилепсия; кръвоизливи и др.

Балнеоклиматичен хотел „Павел баня“ – Павел баня

Курортът Павел баня се намира в географския център на страната. Днес най-голямото богатство на Павел баня са лечебните минерални води, които извират от седем естествени и сондажни хидротермални източника. Балнеоклиматичен хотел „Павел баня“ е утвърден туристически център с европейско значение, който предлага целогодишно разнообразен туристически продукт, осигряващ високо качество на предлаганите услуги. Утвърден е като водещ лечебнорехабилитационен център за заболявания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания. Лечебният център включва всички звена на балнеологията, рехабилитацията и физиотерапията. Използват се лечебнопрофилактични форми на външно балнео- и хидротерапевтично лечение – във вани, басейни, подводен душов масаж, подводна кинезитерапия, подводна екстензия и др. Широко са застъпени различни форми на кинезитерапия и лечебен масаж, както и лечебноспортни игри; електросветлолечебни процедури и др.

Питейното лечение се използва за посочените профилактични цели.

В стремежа си да се възползват максимално от богатството на туристически ресурси и да се повиши броят на посещенията, в балнеоклиматичен хотел „Павел баня“ пет от стаите в приземния етаж са подготвени за хора с увреждания, основно двигателни, включително и такива, които се придвижват с инвалидна количка, с което хотелът отговаря на търсенето на по-разнообразна клиентела. Достъпността в балнеохотела е на ниво, позволяващо посрещане на туристи с достатъчна автономност или с придружител.

Заниманията и дейностите с хората с увреждания не са от водещите в рехабилитационната дейност на комплекса, но те подпомагат преодоляването на проблема, който имат, предлагат свободно време на придружителите и създават трайни връзки на приятелство, като чрез тях променят отношението на здравите хора към тези, страдащи от увреждане.

Противопоказанията за лечение: съдови заболявания на централната нервна система (слединсултни състояния); сърдечносъдови заболявания – ИБС, инфаркт на миокарда; тромбофлебит; хипертонична болест – II и III степен; белодробни заболявания – астма, емфизем, абсцес; анемии; кръвоизливи; цироза; злокачествени тумори и др.

„Загоре“ – Старозагорски минерални бани

Старозагорски минерални бани е курорт с хилядолетна история. Благоприятната биоклиматична характеристика предопределя възможността от целогодишно ползване на курорта. Освен това осигурява благоприятно съчетано действие на балнеологичните и биоклиматичните фактори върху организма. Всичко това води до постигане на по-високи, по-устойчиви оздравителни резултати.

Слабо минерализираната вода предизвиква разнообразни лечебнопрофилактични ефекти. Минералната вода може да се използва при всички балнолечебни методи с неограничено и общодостъпно профилактично приложение. Външно приложение на минералната вода в БХ „Загоре“ има при: балнеолечение и балнеопрофилактика при заболявания на опорно-двигателния апарат; периферната нервна система; заболявания на сърдечносъдовата система.

Питейно приложение като лечебнопрофилактично средство със специфично действие при следните заболявания: стомашно-чревни; чернодробно-жлъчни; бъбречно-урологични; обменни; хронични интоксикации от различно естество; анемични състояния.

Ценната и разнообразна физико-химична характеристика на минералната вода позволява да се използва за ефективно питейно лечение и профилактика и не съществуват фактори, ограничаващи приложението й за лечебен ефект. Съществено предимство на старозагорската минерална вода е, че е слабо минерализирана и с много добри питейно-вкусови качества.

Противопоказни за лечение в БХ „Загоре“: съдови заболявания на централната нервна система (слединсултни състояния); сърдечносъдови заболявания – инфаркт на миокарда, нестабилна стенокардия и др.; дегенеративни нервни болести (дисеминирана склероза, миелопатии); тромбофлибит; психични заболявания и наркомании; белодробни заболявания – емфизем, абсцес; епилепсия (изключение се прави при липса на пристъп над 1 година и адекватна терапия); туберкулоза; анемии, кръвоизливи; ендокринни заболявания – захарна болест с късен дегенеративен синдром и др.

Балнеохотел „Роза“ – гр. Стрелча

Благоприятният климат, прекрасната природа и лечебните минерални извори превръщат Стрелча в целогодишно търсен курорт и интересен обект за туристите.

Топлите минерални извори, красивите околности, благоприятният климат и богатото културно-историческо наследство привличат тук десетки хиляди туристи и почиващи от всички краища на нашата страна и от чужбина.

Градът предлага чудесни условия за отмора на лекуващите се, на туристите и почиващите от всички краища на нашата страна.

БХ „Роза“ в гр. Стрелча предлага модерна и уютна хотелска база в съчетание с лечебните свойства на минералната вода и голямо разнообразие от услуги за приятно и полезно прекарване на свободното време. Балнеохотелът разполага с богата лечебнодиагностична база с лекарски кабинети и манипулационна. В комплекса са създадени всички необходими условия за: водолечение (басейни, вани, тангенторни и перлени вани), физиотерапия, парафинолечение, лечебна физкултура (фитнес салон), сауна. Успешно се повлияват заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, а също така и гинекологични и андрологични заболявания. Не се препоръчва балнеолечение при наличие на фебрилни състояния; базедова болест; болни с тежки анемии; сърдечносъдови заболявания – III степен; бременност и др.

Хотел „Диана“ – парк „Родопи“

Хотел „Диана“ е разположен в парк „Родопи“, местността „Копривките“, на 28 км южно от Пловдив. Насажденията от бял бор, ела, бук, подлез от леска, зановец и синя хвойна правят курорта уникален.

Това е перспективен район, който може да се използва целогодишно. Основание за това е: благоприятни биоенергични условия; подчертан климато-физиологичен ефект.

Добри резултати при климатолечение в съчетание с физиотерапия се получават при хронични заболявания на горните дихателни пътища, бронхиална астма, хипертонична болест, атеросклероза, белодробно сърце – начален стадий, болест на Рейно, неврити, радикулити, плексити и др.

Противопоказни са: базедова болест и тиреотоксикоза, хроничен нефрит, туберкулозни заболявания, злокачествени тумори; фебрилни състояния и др.

Центърът за рехабилитация включва масажен кабинет, лекарски кабинет, инхалационна, манипулационна, физиотерапия със светло и електролечение, сауна.

Хотелът предлага възможности за ски туризъм.

Балнеохотел „Йонико“ – Хасковски минерални бани

Минерални бани, област Хасково, са национален балнеолечебен център и прекрасен курорт. БХ „Йонико“ е профилиран за лечение на заболявания на периферните артерии от ограничен и функционален тип облитериращи заболявания – ендоартрити, облетираща атеросклероза, болест на Бюргер, болест на Рейно, вегетативни и диабетни ангеопатии и др. По този начин курортът Хасковски минерални бани е признат като единствен в България за лечение на тези така често разпространени заболявания, които през последните години засягат все повече и все по-млади хора. За някои болни лечението 2 пъти годишно в курорта е от жизненоважно значение. Ефектът от лечението, който се получава, е за сметка на минералната вода, която със своя състав е ненадмината по лечебните си свойства не само в страната, но и в света. Най-вече с лечението на болестта на Бюргер, курортът е световноизвестен. Това специфично заболяване се лекува успешно само в САЩ, Чехия, Франция и тук, в България – курорта Хасковски минерални бани“ – БХ „Йонико“. С отличен резултат се повлияват и редица други заболявания като остър ставен ревматизъм, артрити; шипове, заболявания на ставите; костите; състояния след счупвания, навяхвания; радикулити; полиневрити и др. Лечебнопроцедурната дейност обхваща физиотерапия; парафинолечение; ЛФК; водолечение; балнеолечение.

Курортът предлага разнообразни възможности за развлечение и отдих. Има летен плаж с хидротермален басейн.

БХ „Йонико“ не се препоръчва при наличие на хронични заболявания, усложнени с остро възпаление; всички видове сърдечносъдови заболявания на обостряне и декомпенсация; исхемична болест на сърцето; хипертонична болест – в състояние на хипертонична криза; злокачествени тумори; изразена хидронефроза; изразена бъбречна недостатъчност и др.

„Здравец“ – гр. Тетевен

Неповторимите върхове, скални масиви и китни долини са притегателна сила за гостите на град Тетевен. Изключителното разнообразие от природни дадености, богатото културно-историческо наследство и топлото гостоприемство на персонала в хотел „Здравец“ гарантират пълноценен и незабравим отдих на всички гости на хотела. Природата на Тетевенския край е наистина неповторима – омайваща, живописна, изключително разнообразна, с уникална флора и фауна.

В Тетевен ще откриете бленуваната прохлада през горещите летни дни и свеж въздух, наситен с аромата на горски плодове и билки. Изобилие от багри и форми – едно неповторимо докосване до природата.

Благоприятното съчетание на балнеологични и климатични фактори напълно покрива изискванията за целогодишно климато- и балнеолечение на редица заболявания, като хроничен бронхит, белодробен ефизем; бронхиална астма; ХОББ; хронични пневмонии; силикоза; заболявания на централната нервна система: мозъчен инсулт – с възможност на болните за самообслужване; невроза; неврастенни реакции като основно или съпътстващо заболяване и др.

Хотел „Здравец“ не се препоръчва при злокачествени тумори (изключение се прави за лица в стабилизирано състояние, вкл. следоперативен период, което задължително се удостоверява със съответен документ от лекуващия лекар); туберкулоза – активна форма; шизофрения; злокачествени хипертонии; остри възпалителни заболявания; миокарден инфаркт в остра и подостра форма и др.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Тинка Митева  |  Дата: 15.11.2016 17:03

Интересува ме, как мога да постъпя по клинична пътека за лечение на Остеопороза. Звънях няколко пъти в Павел баня, но никой не ми отговори. От написаното по-горе виждам, че успешно се лекува Остеопороза и във Велинград. Интересува ме, как мога да си резервирам престой там. Инвалид първа група съм с Таласемия интермедия. Ако някой може да ми отговори ще му бъда благодарна.

Автор: Дora  |  Дата: 31.08.2016 13:22

Не разбирам защо към санаториумите се присламчиха и фирмички от хранително-вкусовата промишленост и се получи так,че щеш-нещеш,при тях ядеш,получи се нещо като симбиоза-вашите пациенти-наши клиенти!Кой има полза от това?Наложиха се някакви пакети и не ти се дава право на избор.А в болниците храненето от такива фирми е по желание.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ BEAUTY & SPA:

Има лесен лек от народната медицина против миризливи крака

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Миризливи крака е изключително неприятно усещане, което може да бъде избегнато с помощта на народната медицина

» Прочети

Лесни съвети за здрави нокти

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Как да укрепим нотките и да им помогнем да растат здрави и красиви. » Прочети

Грижа за краката през зимата

20.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Грижите за краката се oставят oбикновено на последно място. » Прочети

Какво казват ноктите за здравето?

Състоянието на нашите нокти може да ни подскаже за състоянието на цялото ни тяло. » Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 2)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ето останалите средства за премахване на петна по кожата, които можем да приложим в домашни условия:

» Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 1)

26.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъмните петна са знак за някаква "повреда" на кожата. » Прочети

Маски за коса в домашни условия

25.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Всяка дама иска да има здрава и хубава коса. » Прочети

Ето няколко хитрини за красота

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бебешка пудра (талк)

» Прочети

Коя е най-болезнената козметична процедура?

22.03.2013 (Коментари: 3)

Нова козметична процедура обещава да подмлади видимо кожата ви само след първия път, но изисква минути на ужасно страдание, предаде БГНЕС.

» Прочети

Босилекът в козметиката

21.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Малко позната, дори екзотична съставка е босилекът в козметиката. » Прочети