ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Най-късно родилите жени в света

21 януари 2011 14:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
Най-късно родилите жени в света

Детеродната възраст става все по-висока, все по-често срещано явление е първото дете да се роди след 30, дори 35-годишна възраст. Много майки се решават да родят и след като прехвърлят 40-те. Както е модерно да се казва – днешните 40 са някогашните 30 години. Колкото и да се е променил критерият, все пак има някои случаи, които определено можем да наречем рекорд. Вижте класацията на най-късно родилите жени в световната медицинска история. Запознайте се с историите на жени, родили на възраст над 65 години.

  • 1999: Хариет Стол от Великобритания ражда своя син през април на 66 години, след съгласието й да бъде сурогатна майка в услуга на своята снаха Люси. Люси и нейният съпруг Рос, синът на Хариет, се сдобиват със син Хенри. Бебето се ражда в осмия месец, но въпреки това е здраво и жизнено, без никакви проблеми в развитието.

  • 2003: Сатябхама Махапатра от Индия, на 65 години, след 50-годишен брак се сдобива със своето първо дете. Оплождането е изкуствено, като са ползвани донорска яйцеклетка и сперматозоиди от съпруга. Майката прекарва целия последен триместър в болница. Въпреки това ражда здраво дете.

  • 2005: Адриана Илиеску от Румъния дава живот на дъщеричката си на 66 години. След оплождането Адриана забременяла с тризнаци, но впоследствие едно дете загива, а второ е мъртвородено.

  • 2006: Мария дел Кармен, седмица преди да навърши 67, ражда близнаци след терапия за фертилизация в Щатите. Преди да замине, тя съобщава на семейството си, които решават, че тя се шегува. Когато им съобщава, че е бременна, те продължават да смятат, че това е забавна шега от нейна страна. Едва когато става очевидно, роднините й разбират, че не е било шега. Брат й усилено я критикува относно невъзможността й да отгледа децата си. За жалост той се оказва лош пророк, защото Мария умира от рак на стомаха 3 години по-късно. Развива го малко след като ражда близнаците.

  • Елизабет Аденай, на 66 години, ражда своя син Александър в Кеймбридж, Великобритания. Детето е заченато в Украйна, като са ползвани донорска яйцеклетка и сперматозоиди. По думите на майката не възрастта на тялото е важна, а тази на душата. „Понякога се чувствам на 39, понякога на 56“, казва тя.

  • 2010: Дженифър Хонг, на 66, дава живот на своя втори син Марвин във Ванкувър, Канада. Ползвани са донорски материали от виетнамска двойка. В интервю тя споделя: „Възрастта е без значение. Важното е, че имам семейство, което обичам. Съпругът ми Хъй стои изцяло зад мен и моето решение“.

  • 2010: Бхатери Деви е бездетна индийска жена до момента, в който на 66 години ражда тризнаци след изкуствено оплождане. Тя поставя и рекорд за най-възрастна майка на тризнаци.

  • 2008: Омкари Пануар ражда близнаци, момиче и момче, в Индия с Цезарово сечение на 70 години. Децата се раждат като резултат от желанието на семейството да се сдобие със син. Омкари и съпругът й имат 2 отраснали дъщери и 5 внука. В отговор на запитване как ще коментира факта, че вероятно е най-възрастната майка на света, тя отговаря: „Ако е така, то това не значи нищо за мен. Единствено искам да се грижа за децата си, докато все още мога“.

  • 2008: Райо Деви Лоан само с няколко месеца подобрява рекорда на Омкари Пануар и ражда своята дъщеря на 70 години, наближаваща 71. За съжаление, майката успява много малко да се радва на своето дете, защото непосредствено след това умира. Лекуващият лекар споделя следното: „Райо поне ще почива в мир, изпълнила мечтата си. Няма да се сблъска със стигмата, която тя щеше да й донесе“.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети