Макадамия за здраво сърце и красива кожа


Ядките са храна, богата на мазнини, което сме свикнали да тълкуваме като нещо лошо. Но всъщност всичко зависи от вида мазнини. Подобно на маслините, ядките от макадамия съдържат високи нива на мононенаситени мастни киселини (86%) и показват ясен резултат в множество изследвания, че понижават нивата на „лошия“ холестерол.
Ядките от макадамия, подобно на всеки друг растителен продукт, не съдържат холестерол. Една ядка средно прибавя в калорийния ви прием 18 калории.
Маслото от макадамия все по-широко започва да се използва в козметичната индустрия поради голямото сходство между маслото и кожните мазнини. Продуктите с масло от макадамия подобряват еластичността на кожата, запазват я по-дълго млада и я оставят кадифена на допир.
За жалост поради спецификата на отглеждане и култивиране на макадамията цената й все още не е много достъпна. Растението вирее най-добре върху вулканична почва в тропически климат, което прави възможните за отглеждане територии сравнително ограничени. Растението произхожда от Източна Австралия и освен там се отглежда в Южна Африка, Бразилия, Калифорния, Коста Рика, Израел, Кения, Нова Зеландия и др.
Интересен факт е, че макадамията е отровна за кучета, така че бъдете внимателни с вашия домашен любимец.
