Над 1 млн. българи страдат от хранителна непоносимост
Хранителните непоносимости са три до четири пъти по-често срещани от хранителните алергии и обикновено се бъркат с тях. Новата диагноза се проявява с четири различни симптома.
Около 200 000 души в България страдат от хистаминова непоносимост, около 400 000 от фруктозна и 1 млн. – от лактозна непоносимост.
Често пъти фруктозната непоносимост е предизвикана от заместването на глюкозата в сладкарските индустриални продукти с глюкозо-фруктозен сироп. Това пренасища организма, което води до непоносимост към дадените вещества, съобщиха специалисти.
Хистминосъдържащи препарати са бирата, виното, сиренето, доматите. Подобна непоносимост може да предизвика дори симптоматична алергия, без тя да прогресира в заболяване.
Най-честите оплаквания са главоболие, стомашно-чревни разстройства, кожни обриви и общо физическо неразположение.
Подобна симптоматика съществува и при останалите хранителни непоносимости.
Проблем обаче представлява облекчаването на тези симптоми – на българския пазар все още има едва няколко медикамента, които могат да ви помогнат да се справите с това състояние.
кои са тези медикаменти? дайте повече информация!
Така е... храним се с боклуци, живеем сред боклуци... Това е един сериозен проблем, който не трябва да се подминава с "лека" ръка. Хранителната непоносимост, често се бърка с психически състояния, като унилост, даже и като депресия. В много от случаите такава непоносимост може да "пипнем" и от перманентното ядене на т.нар. фаст фуудс, т.е. дюнери, бургери, дори и от пиците на парче. Затова е хубаво поне веднъж на ден да хапваме топла домашно сготвена храна. Също така супата не бива по никой начин да я изключваме от дневното ни меню. И къде на майтап, къде не - умерено количество алкохол. Така хем ще сме с пълни стомаси, хем ще сме с настроение.