Как да бъдем умни потребители
Кейт Кук е директор на The Nutrition Coach и изтъкнат нутрициолог. В практиката си е помогнала на хиляди пациенти да променят начина си на хранене, следователно и начина си на живот. За Кейт промяната няма стойност, ако не е трайна и не води до реални резултати, които тя формулира кратко – здраве и прилив на жизнена сила. С течение на времето тя забелязва, че нерядко първоначалният импулс да се храниш правилно води след себе си преосмисляне на приоритетите в живота. Кейт е страстен застъпник на балансираното хранене и според нея то води до по-дълъг и пълноценен живот. Няма възраст, състояние и дори болест, които да не се повлияват от балансираното хранене.
Ето какво сподели тя пред нашия екип.
Кейт Кук: Мисля, че всеки в днешно време иска да изглежда по-млад – ключът към това е качеството на храната, която приемаме. Много е важно да знаем откъде идва храната, по възможност тя трябва да е „местна“ храна, т.е. произведена в близост до мястото, където живеем. Така си подсигуряваме по-свежа храна, запазила по-добре ценните си съставки – витамини, минерали. Естествено, не можем да се застраховаме от пестицидите, чието разнообразие е огромно, а вредите им все още не са добре проучени.
DoctorOnline: България е в близост до Средиземноморския район, но при нас не е застъпена средиземноморската кухня, популярна като здравословна и полезна. Можете ли да ни дадете някои насoки... какво бихме могли да ползваме от нея поради сходствата в географските ширини и хранителните продукти на пазара?
Кейт Кук: Това е много интересна тема – как се е зародила националната кухня на всяка държава. България е заобиколена от различни страни и през вековете е имала множество докосвания до други цивилизации, които оставят следа върху всяка сфера на живота, включително върху кухнята. Странното е, че в България е слабо застъпена консумацията на риба и рибни продукти въпреки наличието на море.
DoctorOnline: С няколко думи – какво да ядем и какво да не ядем?
Кейт Кук: На първо място е важно да ядем качествена, домашно приготвена храна, в приятна атмосфера заедно със семейството си, да се храним бавно и да дъвчем достатъчно дълго. Избягвайте купуването на готови пакети, които просто слагате в микровълновата. Няма абсолютна истина – парченце качествен черен шоколад е нещо прекрасно, но цял нискокачествен шоколад – далеч не е. Търсете баланса. Изпийте чаша хубаво вино вместо бутилка евтино.
DoctorOnline: Ще споделите ли мнението си за ГМО?
Кейт Кук: И във Великобритания това е много дискутирана тема. За щастие Европа сякаш все още е по-съхранена от САЩ в това отношение. Все още няма категорични доказателства за пряката вреда или за категоричната безопасност на тези храни. Препоръчвам да се придържате към по-природните храни, към натуралните съставки, да бъдете умен потребител.
DoctorOnline: Говори се, че консумацията на ГМО може да повлияе хормоналните нива в организма ни, възможно ли е?
Кейт Кук: Както ви казах, все още нямаме достоверна информация за дълготрайните ефекти от консумацията на ГМО. Не знаем какво ще се случи в бъдеще. Личното ми мнение към този момент е по-скоро въздържане от тези храни.
DoctorOnline: Има ли връзка между настроението и храната?
Кейт Кук: Много интересен въпрос. Има, да. Това е обширна психологическа и физиологична тема. Макар че зависимостта е по-скоро такава: в добро настроение съм – хапвам един сладолед, в лошо настроение съм – хапвам един сладолед. Това се дължи главно на факта, че като малки, когато направим нещо добро, ни дават лакомство. Досущ като дресировка! И когато пораснем, това вече се превръща в наше подсъзнателно действие – когато сме депресирани, да си похапваме сладко, за да получим стимулация и похвала. Казано иначе – да се почувстваме „добри деца“, както са ни наричали като малки, когато сме направили нещо според изискванията.