Хранителен режим при псориазис
Пациентите с псориазис имат по-ниско самочувствие, срещат затруднения в намирането на партньор и избягват социални събития. Това са само малка част от затрудненията, с които се сблъсква болният. Как да помогнем на организма си да се справи с псориазиса наред с назначеното лечение? Няколко лесни стъпки могат да накарат тялото ни да се почувства по-добре в кожата си посредством подходящ хранителен режим.
Като начало не трябва да приемаме ограниченията в храненето като наказание, а като възможност да подобрим състоянието си.
Подправките, по-специално чили, канела, къри, червен пипер. Обърнете внимание, че много видове готови подправки и сосове ги съдържат, както и някои видове колбаси, готови деликатеси и др.
Ядки, особено лешници и фъстъци – тук спадат също фъстъчено масло, шоколад с ядки, бисквити и т.н.
Цитрусовите плодове, или по-точно техните семена заради съдържанието на етерични масла в тях. Избягвайте готови натурални сокове, защото при приготвянето им семките не се отстраняват.
Сирена – избягвайте „Бри“, „Камембер“, синьо сирене, както и високомаслените сирена тип пастет.
Алкохол, особено вино, ракия (произведените от грозде напитки), коняк, вермут. Добре е виненият оцет също да не присъства в менюто ви (заменете го с ябълков).
Това са основните групи храни, които влошават псориазиса. Все пак вие най-добре познавате тялото си – следете неговите реакции и сами ще достигнете до идеалния за вас хранителен режим. Наблягайте на храните без излишна химия – консерванти, оцветители, емулгатори, сгъстители и т.н. Научете се да четете етикетите на хранителните продукти. Хапвайте повече свежи плодове и зеленчуци, бели меса (птици и риба) и кисело мляко.