СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА

Профилактика на заболяванията на хипофизната жлеза

Профилактика на заболяванията на хипофизната жлеза

Хипофизната жлеза е малка жлеза с вътрешна секреция, която е разположена в основата на черепа. Намира се в т.нар. турско седло. Нарича се още жлеза диригент, тъй като дирижира работата на останалите жлези с вътрешна секреция. При мъжете теглото й е около 0.6 грама, а при жените размерът й нараства по време на бременност.

Хипофизата се разделя на две части: аденохипофиза и неврохипофиза, които произвеждат различни видове хормони.

От аденохипофизата се отделят следните хормони:

- соматотропен хормон (растежен);

- пролактин – регулира отделянето на кърма при лактация;

- фоликулостимулиращ, лутеинизиращ, тиреотропен (регулира функцията на щитовидната жлеза) и адренокортикотропен хормон.

Неврохипофизата секретира други два хормона: вазопресин и окситоцин (упражнява ефект върху съкращението на матката).

Едно от най-честите нарушения във функцията на хипофизната жлеза е хиперпролактинемията – състояние, при което се отделя повишено количество от хормона пролактин. Най-честите симптоми са персистиращо главоболие, нередовен менструален цикъл, трудности при забременяване. При установяване на високи нива на пролактин винаги се препоръчва повторение на изследването, тъй като пролактинът е стресов хормон и би могъл да се завиши дори при манипулацията вземане на кръв. При неколкократно установено високо серумно ниво на пролактин се препоръчва ЯМР на хипофиза с цел изключване на аденом (доброкачествен тумор на хипофизата с различни размери). Съобразно големината на туморното образувание се препоръчва оперативно или медикаментозно лечение (с каберголин). Ако се касае за микроаденом, обикновенно се препоръчва ежегодно наблюдение. При съчетание с хиперпролактинемия се започва медикаментозно лечение, което има благотворен ефект и върху размерите на аденома (след продължително лечение те се редуцират).

За профилактиране на хиперпролактинемията е необходимо избягване на продължително облъчване от мобилни телефони, непременно консултация със специалист при често силно главоболие, поява на двойно виждане или нередовен менструален цикъл.

Заболяването акромегалия (гигантизъм) се дължи на свръхрастеж вследствие на повишено отделяне на растежен хормон при възрастни индивиди. За ранно откриване и своевременно лечение е необходимо при поява на първите признаци на заболяването да се търси лекарски съвет и изследване на растежния хормон. Най-честите признаци, които стават повод за откриването му, са увеличаване номера на обувките, надебеляване на езика, загрубяване на чертите на лицето и размерите на крайниците. Обикновено близките са тези, които първи забелязват промяната. Съветваме започване на ранно лечение с цел предотвратяване на тежките усложнения, които настъпват вследствие на уголемяване на вътрешните органи, включително и на сърцето.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Дани Игнатова  |  Дата: 26.08.2014 15:50

При промяна на външния вид,както е описано в статията и съмнение на близките за акромегалия какви изследвания ще препоръчате да се направят - хормонални предполагам моля ви за съвет - Само изследване на соматотропен хормон ще бъде ли достатъчно.

Автор: Кирилица  |  Дата: 24.03.2012 12:41

Пишете на български, говеда! С латински букви не ставате по-европейци!!!

Автор: veronika  |  Дата: 22.02.2011 04:17

komentara mi e sledniq az sam sas visok prolaktin 4esto glavobolie 4esto sarcebiene pulsa mi e uskoren
akavo da pravq lekuvam se s dostinexkolko vreme prodaljava le4eniet iskam pove4e informaciq i pri nele4enie kakvi sa posledicite molq otgovorete mi na imel adresa mi molq da mi otgovorite s uvajenie v.s

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Какво трябва да знаем при изгаряне на кожата

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Изгарянията се измерват според степента на сериозност – първа, втора или трета степен. » Прочети

Как да се предпазим от високите нива на холестерол

Холестеролът – едно от нещата, които буквално ни убиват в днешно време. » Прочети

„Сексуалното пристрастяване” – има ли такова животно?

9.03.2011 / доц. Румен Бостанджиев (Коментари: 0)

Съществуват хора, които трудно се ориентират в сложността на света и постоянно търсят етикети, с които другите вече са обозначили нещата. » Прочети

Кожни алергии – причини и начини за предпазване

25.01.2011 / д-р Развигор Дърленски (Коментари: 2)

Aлергичните кожни заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. » Прочети

Как се храним днес и колко време отделяме за здравето си ?

Съвременната статистика твърди, че храненето е в основата на много голяма част от заболяванията, които имаме.

» Прочети

Как да се справим с ниското „либидо“?

15.11.2010 / доц. Румен Бостанджиев (Коментари: 0)

Терминът либидо все още широко се използва в някои медицински специалности, въпреки че неговото значение отдавна е загубило клиничен смисъл. » Прочети