Храна за мозъка


Шоколад и ядки – двете най-често препоръчвани неща за хапване, когато ви предстои изпит или усилен умствен труд. Знаете ли обаче какво точно трябва да си похапвате, за да запазите ума си „като бръснач“ за постоянно? Американски учени са открили, че добрата „мозъчна" диета трябва да е с ниско съдържание на наситени мазнини и високо на протеини.
Обикновено такива пропорции има в бобовите култури, плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Поради тези си свойства храните от този тип, освен че осигуряват необходимото количество енергия за мозъка, спомагат за производството и на мозъчни химикали, невротрансмитери, които участват в регулирането на съня, апетита и настроението.
Протеинови храни и варива
Консумирайте яйца. Те са най-добрите хранителни източници на холин, който е от съществено значение за изграждане на ацетилхолина – невротрансмитер, важен за паметта. Яжте умерено количество говеждо, агнешко и пуйка. Тези меса са отличен източник на протеини и витамините от група В. Пуешкото месо е богато на триптофан. Той пък спомага за образуването на серотонина. Селен можете да откриете в агнешкото месо. Селенът е мощен антиоксидант. Той работи заедно с други хранителни вещества, за да се предотврати увреждане на клетките в мозъка. Бобовите растения са богати на витамин В1. Комбинацията от различни бобови култури ви гарантира по-добро здравословно състояние на мозъка.
Консумирайте повече омега-3 мастни киселини.
За правилното функциониране на мозъчната клетка е подходяща диета, богата на омега-3 мастни киселини – орехи, ленено семе, рапично масло и студена вода, както и риба. Тези храни са и добър източник на антиоксиданти и витамин Е.
Плодове и зеленчуци
Хранителните вещества, открити в плодове като боровинки, ягоди и грозде, могат да помогнат за запазване на познавателните функции на мозъка и подобряване на краткосрочната памет. Те са богати на антиоксиданти, които защитават мозъка от свободните радикали. Зърната са добър източник на калий, фолат, рибофлавин, витамин В6, магнезий и мед – всички важни хранителни вещества за здрав мозък. Яжте повече спанак и морски водорасли, за да намалите риска от инсулт и други неврологични заболявания. Картофите са отличен източник на въглехидрати, необходими за енергия. Мозъкът работи точно с глюкоза. Картофите са пълни с витамин В6.
Пълнозърнести и млечни храни
Консумирайте богати на магнезий пълнозърнести храни – като киноа, ечемик и кафяв ориз. Магнезият помага на кръвоносните съдове да са еластични. В киноата се съдържа витамин В2, който играе роля в увеличаването на притока на кръв към мозъчните клетки.
