ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Лъжем по 200 пъти на ден

19 октомври 2010 20:00 | Коментари: 1
Лъжем по 200 пъти на ден

Нека бъдем честни – искаме ли да се сблъскваме постоянно с истината? Твърдим, че тя е най-важна, но самите ние често я отбягваме. Проучване сочи, че на ден казваме между 150 и 200 неистини, съобщи радио Дойче Веле.

Всекидневието ни е пълно с истини, които никой не иска нито да изрече, нито да чуе. В такива случаи е по-добре да премълчим, за да направим живота си по-приятен и лесен, допълва dnes.bg.

В един 10-минутен разговор се изричат минимум 2 или 3 лъжи, смята Робер Фелдман от университета в Масачузетс. Германско проучване пък сочи, че на ден казваме между 150 и 200 неистини, като в повечето случаи лъжем със съвсем добри намерения.

Лъжата си е цяла наука

Психологът Марк-Андре Рейнхарт от Манхайм е на мнение, че съвместното съжителство не би било възможно без лъжи. Особено често се лъже, когато става дума за любов – мъжете твърдят, че никога не биха погледнали друга жена, а жените – че обичат партньора си както в началото на връзката. И двете твърдения не отговарят на истината.

Повечето жени лъжат от благородни подбуди – те просто не искат да наранят или обидят някого. Когато обаче става дума за тяхната възраст, тегло или заплата, по-голяма част от дамите скриват истината, без дори да се замислят. Мъжете, от друга страна, лъжат, за да си придадат важност. Те нерядко се представят пред събеседника си като невероятни спортисти или надарени любовници.

Абсолютно честни сме само до навършването на 4 години – на малките деца им липсва вътрешната зрялост и те не могат целенасочено да извъртят или премълчат истината. Колкото повече остаряваме обаче, толкова повече лъжем. И нищо чудно – все пак животът ни учи. Житейски урок е и това, че някои малки измами са полезни и чрез тях изграждаме преграда, която защитава дори душата ни.

Тайните на добрата лъжа

Макар лъжите да са част от човешката природа, не е никак лесно да лъжем правилно. Германският философ Лудвиг Витгенщайн казва: „Лъженето е игра, която както всяка друга първо трябва да се научи". Според Витгенщайн тази игра има няколко основни правила.

Първото и най-важно от тях е, че колкото по-малко лъжем, толкова по-малък е и шансът да бъдем разкрити. Психологът Чарлз Форд твърди, че затворите са препълнени с лоши лъжци. Човек трябва да лъже само когато няма друг избор. Важно е и да не забравяме, че лъжата е продукт, който трябва да бъде пласиран. Добрата лъжа изисква изобретателност, планиране и добра памет. И още: когато лъжем, е хубаво да познаваме не само фактите, но и жертвите си. Така можем по-лесно да преценим на кого какво да кажем.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Еми  |  Дата: 20.10.2010 09:28

Искам по-задълбочено

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети