Зеленчуците подобряват качествата на спермата
Мъжете, които консумират много плодове, зеленчуци и нискомаслени продукти, имат семенна течност с по-добро качество в сравнение с тези, които предпочитат да си похапват повече месо и пълномаслени продукти. Това показва изследване, проведено от испанския институт „Бернабео“.
В проучването са участвали 61 испанци от клиника за оплождане. Установено е, че близо половината от тях имат сперма с лошо качество. Това били мъжете, които имали в хранителния си режим прекалено много месни и пълномаслени млечни продукти.
Ръководителят на изследването д-р Хайме Мендиола обяснява, че антиоксидантите от плодовете и зеленчуците, като витамин С и ликопенът, може би помагат на сперматозоидите да се запазят жизнени и здрави. От друга страна, месото и мазната храна излагат организма на по-високо ниво на т.нар. ксенобиотик, включително стероиди и различни химически съединения от естествена среда като пестициди например. Ксенобиотиците се акумулират в мазните храни. Замърсителите от околната среда стигат до организма на домашните животни чрез храната и водата. В САЩ например на животните се дават и антибиотици, и хормон за по-бърз растеж.
Д-р Мендиола припомня, че през 1988 г. в Европейския съюз е забранено използването на хормони, но участниците от изследването в Испания са родени през 70-те години на миналия век и са били подложени на хормони от месото и млякото, преди да влезе в сила забраната.
Учени от университета в Юта пък са установили, че т.нар. „лоша сперма“ се среща три пъти по-често при мъжете със затлъстяване, отколкото при тези с нормално тегло. Според тях има строга корелация между индекса на телесна маса и параметрите на спермата. Все повече данни сочат, че затлъстяването влошава фертилността на мъжа. Специалисти съветват лекарите да обръщат внимание на този факт при безплодните двойки. Мастната тъкан, когато е в изобилие, може да повлияе на метаболизма, на тестостерона и на естрогените.