НОВИНИ

Главно дамите страдат от липсата на желязо в кръвта

5 януари 2010 09:50 | Коментари: 4
Главно дамите страдат от липсата на желязо в кръвта

Ако следобед изпитвате непреодолимо желание да поспите, а след работа се чувствате като „изцеден лимон”, значи страдате от желязонедоимъчна анемия. Или имате „уморена” кръв. Заболяването е слабо познато, но е изключително често срещано. Отключва се главно през есента.

Освен постоянно изтощение, за него е типичен ускорен пулс, виене на свят, ниско кръвно. Сред другите симптоми са изтъняването и окапването на косата и появата на тъмни кръгове под очите. От всичко това страдат предимно жените.

„Енергийните възможности на организма чувствително намаляват, ако той не получава достатъчно желязо”, казва джипито д-р Ирена Вътова. То е необходимо при образуването на хемоглобин, който пренася кислород до всички вътрешни органи. Ако тъканите не получават достатъчно кислород, редуцират дейността си. Затова се чувстваме отпаднали.

При жените това се случва много по-често поради ежемесечната загуба на желязо при менструалния цикъл. Много дами се подлагат и на изтощителни диети, увеличавайки рисковете за организма си. Други пък просто се раждат с желязонедоимъчна анемия.
Масово заболяването не е известно, но е сериозно изследвано. От него страдат около 20% от жените в световен мащаб. Сама по себе си забелязаната при тях ленивост не е заболяване, но за лекарите е симптом, че нещо не е наред.

Причините за състоянието са три.

Първата е свързана с острата или хронична загуба на кръв - при нараняване, някои видове карциноми, язви на лигавиците, обилна менструация.

Втората е нарушен синтез на хемоглобин или травма на артериите, което води до разрушаване на еритроцитите. По този начин броят на увредените и остарелите кръвни клетки надвишава този на новообразуваните. Ето защо кръвта се счита за уморена, а оттам и тялото.

Третата причина е липсата на прием на храни, богати на желязо, витамин В12 и фолиева киселина.

„Желязонедоимъчната анемия невинаги е ясно изразена. Човек може и въобще да не подозира за нея”, твърди д-р Вътова. Състоянието се открива случайно - най-често при кръвни изследвания, свързани с други оплаквания.

Според лекарите заболяването се развива бавно, в продължение на години. Процесът се ускорява при ограничаване на месото в ежедневното меню. „За да се предпазят от анемията, вегетарианците трябва да наблегнат на зеленчуци, богати на желязо - спанак и коприва”, уточнява д-р Вътова. Според нея, ако човек не води прекалено активен живот и сърцето и белите му дробове са в добра форма, може въобще да не усети, че страда от липса на желязо.

*Препоръчителната доза желязо е 15 милиграма дневно. Набавя се чрез храната. Ако приемате предимно салати, сокове, айрян, ориз и картофи, има вероятност да развиете желязонедоимъчна анемия. Можете да си набавите липсващия елемент, като наблегнете на червените меса и най-вече на черния дроб, меда, пчелния прашец, стафидите, магданоза, гъбите и какаото.

* Някои продукти извличат желязото от тялото, преди организмът да се възползва от него. Сред тях са кафето и черния чай. Диетолозите съветват тези напитки да не се консумират веднага след хранене.

* Когато човек се чувства отпаднал, е добре да си направи кръвни изследвания, за да провери нивата на хемоглобина и желязото, съветва д-р Ирена Вътова. При този вид анемия лекарката най-често предписва няколкомесечен курс с тривалентно желязо на таблетки. Ако ударното им приемане не даде резултат, търсят се други причини за "уморяването" на кръвта.

* „Навремето бабите ни лекували желязонедоимъчната анемия с ябълка, в която забивали гвоздей“, казва д-р Вътова. Пиронът трябва да престои в плода поне едно денонощие, за да има резултат. Разбира се, преди да бъде забит, трябва да се извари. Според пробвали бабината рецепта достатъчно е да се прилага само два пъти месечно, за да възвърне човек „пъргаината“ на кръвта си.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (4)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Преслава  |  Дата: 19.02.2017 19:07

Откриха ми анемия достабскоро но имам много силен косопад ужас е може ли да се дължи на ниското желязо

Автор: tanya  |  Дата: 22.09.2015 19:13

Ako ot hapchetata imash mnogo stranichni efekti i ne se chustbash dobre toga a kakvo trqbva da se.pravi

Автор: Иван  |  Дата: 14.11.2011 10:50

abe towa raboti li ?

Автор: taniq  |  Дата: 20.05.2011 23:13

imam gelqzo defecitna anemiq ot 10 godini predi 2 godini mi `4istiha polipi v matkata sega pak mi e padnalo gelqzoto makar 4e piq neprekasnato sorbifer i nqmam kravoizlivi

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети