ИНТЕРВЮТА

Доц. Щерев: Богатите на витамини, на протеини, на каротини, на хмел и т.н. храни и напитки допринасят за доброто кърмене

7 септември 2010 09:40 / Doctoronline.bg | Коментари: 0
Доц. Щерев: Богатите на витамини, на протеини, на каротини, на хмел и т.н. храни и напитки допринасят за доброто кърмене

Родилките все по-често считат, че кърменето е отживелица. Но заедно с отказа от кърмене те си навличат редица неприятности, както за тях, така и за новороденото. За ползите от кърменето DoctorOnline.bg потърси директора на АГ болница „Д-р Щерев" доц. Атанас Щерев.

DoctorOnline.bg: Скорошно изследване сочи, че жените, които не кърмят, имат по-голям риск от развитие на рак на гърдата. Имате ли подобни наблюдения?

А. Щерев: Преди да отговоря, бих желал да кажа, че темата за кърменето заслужава сериозно внимание. Ние в АГ болница „Д-р Щерев" сме в подкрепа на естественото хранене на бебетата и всяка година взимаме участие в Световната седмица на кърменето с различни инициативи. Подкрепата, която лекарите акушер-гинеколози и акушерките от нашата болница дават за естественото кърмене на новородените, произтича от ползите както за новороденото, така и за майката, които ще изброя в настоящото интервю.

В медицинската наука сериозните изводи не се базират просто на наблюдения, а най-вече на задълбочени изследвания, които са контролирани и отговарят на редица статистически условия за достоверност. Само така могат да се изведат адекватни заключения по определена медицинска взаимовръзка.

От това, което знаем за човешкия род в периода от преди десет хиляди години до към края на XIX в., средностатистически нормалната жена е имала между 10 и 15 менструационни цикъла през целия си живот. В продължение на хилядолетия това е било част от естествената женска физиология. Това, че съвременната жена има над 300 менструации през живота си е явление, което е в резултат от развитието на цивилизацията в последните сто години. Повтарям обаче, че това не е нормалното физиологично състояние за човешкия род. Менструационният цикъл води до периодични изменения в женския организъм. Съвременната жена, която ежемесечно е подложена на тях, ги приема за нормални, единствено поради факта, че те са масово срещани. Поради тяхната физиологична неестественост този „стрес" за женското тяло има своите негативни последствия. Описаната промяна, наред с други фактори, води до увеличаване на честотата на рак на млечната жлеза, на яйчниците, на лигавицата на матката, а вероятно и на други органи.

На свой ред кърменето е физиологичен акт, а спирането на менструацията в кърмаческите периоди на една жена е естествен ефект от него. С други думи, самото кърмене и съпътстващите го физиологични процеси имат положително влияние върху женския организъм. В никакъв случай не искам да кажа, че жена, която няма бременност или има по-чести менструации, ще развие обезателно карцином на млечната жлеза или яйчниците. Все пак рискът да се развие подобна патология при такива жени е значително по-голям, отколкото при онези, които са раждали и особено след раждането са кърмили.

DoctorOnline.bg: Какви са ползите от кърменето и за майката, и за детето? В последно време много родилки предпочитат да кърмят детето си с идентични на майчиното мляко продукти, считайки, че не е модерно да се кърми.

А. Щерев: Ще започна с ползите за майката. Както вече споменах, на първо място те са физиологични и имат положителен ефект за нейното здраве. На второ място, кърменето е един ангажимент, свързан с началото на правилното отглеждане на едно дете. Този ангажимент от страна на майката, разбира се, с подкрепата на бащата и цялото семейство е един много важен акт, с който започва животът и социализацията на един индивид. Макар и не толкова важен друг позитивен ефект е, че естественото хранене на бебетата с майчина кърма е далеч по-евтино, отколкото купуването на заместващи храни.

По отношение на детето ползите са изключително много. Статистиката със сигурност потвърждава, че децата, които са на изкуствено хранене през лятото, боледуват по-често от стомашно-чревни инфекции, отколкото естествено кърмените бебета. През зимата пък данните показват, че новородените на изкуствени храни страдат по-често от инфекции на горните и долни дихателни пътища, отколкото тези на естествено кърмене. Заключението е, че съдържащите се антитела в кърмата срещу различни патогенни организми играят важна роля за запазване на доброто здраве на новороденото. Между другото, майчиното мляко е уникално не само със съдържанието на антитела и хранителни вещества, но и с изключително правилния баланс на неговите съставки спрямо състоянието на бебето. Установено е например, че жените, които са родили преди своя термин (преждевременно), имат различен състав на кърмата спрямо тези, родили на термин. Ясно е, че самата природа физиологично съобразява организма на майката да произвежда мляко съобразно нуждите на недоносеното бебе.

Има още много да се разгадава научно по отношение на майчиното мляко. Тук трябва да се направи една корекция във втората част на въпроса – няма продукти, които да са идентични с майчиното мляко. Фармацевтичните компании може да се стремят да произведат максимално близки заместващи храни, но те не са идентични на качествата на естествената кърма.

DoctorOnline.bg: Как може най-общо да се стимулира лактогенезата при жени, които нямат кърма, но искат да кърмят детето си?

А. Щерев: В лактогенезата участват различни мозъчни и хипоталамични субстанции, ендорфини и други подобни, както и два хормона – пролактин и окситоцин. За да може една родилка да има нормално количество мляко и да кърми детето си, влияние оказват различни фактори. На първо място достатъчно кърма има здравата майка, която е в спокойна среда без стресови ситуация и която се храни пълноценно и приема достатъчно течности. На второ място, изключително важна е подготовката на гръдните жлези, ареолите и гръдните зърна още по време на бременността – с тяхното закаляване и грижата да не се образуват по-късно рагади. На трето място, изключително важни са правилното положение за кърмене и непрекъснатият директен контакт с новороденото, който стимулира по естествен начин образуването на кърма. Броят на кърменията също е от изключително значение, като те не трябва да бъдат по-малко от 10-12 на денонощие. Допълнително трябва да се отчита колко пъти бебето уринира в денонощие, броят на уриниранията трябва да е около десет. Също така трябва да се следи покачването на теглото на новороденото, като то трябва да наддава с повече от 200 грама на седмица.

Приемането на различни билки, чайове и други естествени помощни средства за стимулиране на производството на кърма е въпрос на лично предпочитание на майката. Разбира се, богатите на витамини, на протеини, на каротини, на хмел и т.н. храни и напитки могат да допринесат за доброто кърмене. Могат също така да се прилагат различни рецепти, предизвикващи създаване на кърма в женския организъм и нейното улеснено освобождаване, но преди всичко са важни изброените по-горе изисквания и основните правила за физиологично стимулиране на образуването и отделянето на майчиното мляко.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети