ИНТЕРВЮТА

Д-р Л. Киров: „Ако за Анна-Мария Борисова монологът е диалог...“

23 август 2010 14:00 / Галин Петков | Коментари: 0
Д-р Л. Киров: „Ако за Анна-Мария Борисова монологът е диалог...“
д-р Любомир Киров

DoctorOnline.bg: Министерството на здравеопазването отново излезе с предложение, с което не сте съгласни. Какво точно обаче не ви допада?

Д-р Любомир Киров: Да се правят профилактични прегледи само на рисковите групи, е немислимо и нелогично. Още по-малко да се извършва пълна кръвна картина на всеки пет години. Това е абсурдно и смятам, че по никакъв начин няма да допринесе за по-доброто здраве на хората. Беше създадена една база данни за около година и половина, но тя не беше завършена, тъй като станаха редица промени в НЗОК, което доведе и до спиране на попълването на базата. Идеята беше да се напълни цялата база данни, да се види кои са рисковите групи и тогава да се предприемат по-нататъшни действия. Да, погледнато реално, младите хора не са толкова застрашени от сериозни заболявания. Но е немислимо да се предлагат профилактични прегледи за лица над 30 години, тъй като съществува опасност и при младежите – да речем диабет, хипертония... През тази година и половина колко от хората са били с нормални стойности и колко не са? Къде има такава информация? Излиза, че ние не знаем кои са рисковите групи, но пък, от друга страна, ще „режем“ броя на профилактичните прегледи. Затова е добре да се направи друга схема – при тези, при които има повишен риск от заболявания, да се извършва профилактичен преглед всяка година, докато при останалите – здравите хора, да е през по-голям период от време.

DoctorOnline.bg: Т.е. Министерството на здравеопазването се опитва да разбие изгражданата от предходното правителство база данни на такива пациенти?

Д-р Любомир Киров: Не само се опитва, то я разби! Възможностите да надгради, да направи анализ и наистина да разработи една здравна политика - и това се превърна в поредната утопия.

DoctorOnline.bg: Уж министър Анна-Мария Борисова се среща със съсловията, местните лечебни заведения, а реално няма резултати. Смятате ли, че наистина тя има желание за диалог?

Д-р Любомир Киров: Ако за Анна-Мария Борисова монологът е диалог... Вижте, за да се прави здравна политика, не означава да се вика за една или друга партия. Трябва да има безпартийност, за да се работи реално. Предприемат се действия в сферата на здравеопазването, които в действителност да доведат до положителни ефекти в здравеопазването и в обществото, а не да се говори за тази партия, онази партия...

DoctorOnline.bg: Е? Какво може да се направи тогава?

Д-р Любомир Киров: Трябва да се направи един анализ. Да се каже до края на годината – толкова са тези с такъв и такъв риск, толкова са онези, тези пък са здрави. Само така може да се добие реална оценка за състоянието на българина. Жени, мъже – всички, които са рискови групи. Пример – имаме толкова и толкова жени с повишен риск от рак на млечената жлеза. Или пък толкова мъже с рак на простатата и други заболявания. Ами тогава хайде догодина да се направят мамографии, изследвания на простатната жлеза, за да може да се предотврати заболяването. А не да се изправим пред свършен факт. Разбираме, че няма достатъчно средства, но това не означава да не правим нищо и да разрушаваме макар и малкото, което е направено.

DoctorOnline.bg: А Националната здравна карта може ли да реши проблема?

Д-р Любомир Киров: Какво да кажа... Здравната карта е само очертанието на проблема. Това е някаква странна „паралогика“ на министерството. Няма как като се направи здравната карта и проблемите да се решат. Картата е само очертанието – например искате да строите къща и заграждате мястото, където ще се строи къщата, а самите вие не знаете как ще изглежда сградата – ето това е самата здравна карта: само рамкиране на проблемите. Здравната карта е последната грижа. Трябва да се тръгне, да се осигури „здравният“ хляб на хората. Първо, най-необходимите неща да бъдат достъпни. Те са най-голям обем. Здравните грижи трябва да ги има навсякъде. И да не се тръгва с реформа отгоре-надолу, а от най-малките нива и така по стълбицата нагоре. Но засега не виждам подобно нещо да се случва. Ако трябва да обобщя – здравната карта НЕ лекува. Освен това никой не казва, че всичко трябва да стане изведнъж. Постепенно и поетапно трябва да се изградят нещата. С приемането на подходящите законови промени, с желанието за промяна и най-вече с деполитизирането на здравния сектор.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети