НОВИНИ

450 хиляди българи получават инсулт

9 август 2010 10:05 | Коментари: 0
450 хиляди българи получават инсулт

Всяка година 450 хиляди българи получават инсулт. Според честотата на смъртност той се нарежда на второ място след сърдечносъдовите заболявания.

Една трета от хората, прекарали инсулт, никога няма да се върнат към предишния си начин на живот, съобщава blitz.bg.

Статистиката е безпощадна: близо една трета от хората с инсулт никога няма да се върнат към предишния си начин на живот и работа. Един на всеки пет от тях обикновено претърпява втори инсулт в рамките на една година. При хората с диагноза предсърдно мъждене рискът от инсулт се увеличава до седем пъти.

Преди са наричали инсулта апоплектичен удар поради внезапната му поява. И действително, заболяването се стоварва напълно неочаквано и буквално само за няколко часа лишава човека от нормален живот.

Освен инсулта никое друго заболяване не може така бързо, а много често и необратимо, да унищожи съзнанието, паметта, интелекта и способността за самостоятелно движение.

Механизмът на заболяването е изключително прост. С притока на кръв в съд на главния мозък попада тромб, нарушавайки или напълно блокирайки кръвообращението, клетките не получават хранителни вещества и кислород и умират. По този начин в мозъка възниква огнище на заболяване, вътре в него - мъртви нервни клетки, а наоколо - клетки в състояние на понижена жизнена активност.

Лекарите смятат инсулта за женска болест, тъй като при тях се среща много по-често, отколкото при мъжете, и води до по-сериозни последици. Причината се крие в хормоните естрогени. След като нивото им започне да намалява (както се случва обикновено по време на менопаузата), рискът от развитие на заболявания като хипертония и атеросклероза се увеличава. И ако не се прилагат превантивни мерки, не се полагат грижи за здравето, рано или късно те могат да доведат до тромбоемболия, а в крайна сметка - до инсулт.

Често причината за тази тежка болест е предсърдното мъждене.

Поради несинхронното съкращаване на сърдечните камери кръвта се застоява и се образува съсирек. При съкращаване на сърдечните мускули тромбът излита от сърцето, попада в кръвта и води до запушване на периферните артерии.

Съвременната медицина смята инсултите за тежки и много опасни съдови увреждания на централната нервна система. В зависимост от патологията има няколко вида заболявания. Едното от тях е исхемичният мозъчен инсулт, причинен от запушване на мозъчните съдове, който възниква обикновено при хора над 40 години. В 80 на сто от случаите е следствие от сърдечносъдови заболявания, аритмия, инфекция, инфаркт или ревматизъм.

Най-често мозъчният инсулт възниква рано сутрин или през нощта след тежък стрес, повишена физическа активност, прекалена консумация на алкохол, прекаляване с джакузи или в сауната. Ясни признаци за наличието му са: замайване, притъмняване пред очите, слабост, човек може да изпадне в безсъзнание.

При хеморагичния инсулт рязкото повишаване на кръвното налягане води до разрушаване на кръвоносния съд и до кръвоизлив. В резултат на това част от мозъка умира, едновременно с това се парализира едната страна на тялото. Коя - зависи от това, в кое полукълбо на мозъка се намира разкъсаният кръвоносен съд. Ако е в дясната - парализира се лявата страна, и обратно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Най-добрите арабски парфюми

20.04.2024 (Коментари: 0)

Едно от любимите четива на децата е приказките от 1001 нощ с разказите на Шехерезада. » Прочети

5 начина да привлечете всичко, което искате, с помощта на фън шуй

20.04.2024 (Коментари: 0)

Искате промяна в живота си и знаете в какво направление да я търсите, но не сте сигурни как да я осъществите? За начало може да започнете като седнете и напишете желанието/желанията си на един лист хартия. » Прочети

Внимавайте с тях! Това са най-подлите зодии!

20.04.2024 (Коментари: 0)

Астролозите са категорични, че чертите на характера на определен човек, зависят изключително много от неговата зодия. » Прочети

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети

Проучване: Необвързаните живеят най-добрия си живот - сами

18.04.2024 (Коментари: 0)

Луксозни партита, бляскави момичешки вечери и уикенди, прекарани в ресторанти из Ню Йорк, наслаждавайки се на богати мъже. » Прочети