ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Органичната храна

21 юли 2010 11:20 | Коментари: 0
Органичната храна

Живеем в динамичен век на индустриализация и модернизация и като че ли вредните фактори са далеч над границите на допустимото. Съществуват много примери, които доказват това - замърсени са въздухът, водата и дори храната. Малко или много, всеки един от нас се стреми да води сравнително здравословен начин на живот, съчетавайки спорт с прием на по-здравословна храна, пише bb-team.org.

През последните години в големите хипермаркети започнаха да се появяват щандове с т.нар. органична храна - плодове и зеленчуци, които са по-малко привлекателни на вид, със сравнително кратък срок на годност и цени, два пъти по-високи от тези за същите продукти, предлагани на пазара. Несъмнено възниква въпросът: „Заслужава ли си да плащаме два или три пъти по-висока цена за продукти, масово разпространени в търговската мрежа, и какво ни дават те?“.

Какво трябва да знаем за органичната храна?

Термините органична, екологична или биохрана означават едно и също нещо - храна, отгледана без помощта на генното инженерство, без пестициди, обогатители на почви и други синтетични вещества, които да я предпазват от насекоми или да повишават добива. Тя е опакована и съхранявана по начин, който не влошава вкусовите й качества. Това е абсолютно чистата екологична храна - такава, каквато на практика е била всяка храна преди време, без наличие на хормонални добавки или намеса на генното инженерство.

Редица изследвания показват, че в органичните храни има повече минерали, витамини и биологично активни вещества в сравнение с продуктите, произведени с помощта на синтетични добавки. Това е важно, тъй като с храната (растителна или животинска) организмът получава голяма част от необходимите хранителни вещества, а съставът й се определя от условията, при които тя е произведена. Например, ако картофите са обработвани с отрова срещу колорадски бръмбари, а пилетата са получавали хормони за по-бърз растеж, то няма как приемът на такава храна да не „внесе“ вредни за организма вещества.

Преработената органична храна обикновено съдържа само органични съставки. Ако има наличие на неорганични, то поне определен процент от общите за храната растителни и животински съставки трябва да бъдат органични. Изискванията в САЩ и Австралия са тези проценти да бъдат по-високи от 95. В България биопродукт е всеки продукт, съдържащ в повече от 98% от тегловата си част хранителни съставки със сертифициран биопроизход.

В American Journal of Clinical Nutrition е публикувано проучване, което включва анализ на повече от 160 изследвания, направени през последните 50 години. Според него няма значителна разлика в това дали консумираме органична храна или обикновени продукти.

Направени са десетки подобни проучвания, които не доказват по-различния вкус и по-голямата безопасност за консумация на органичните продукти, но въпреки това съществуват и данни, че органичните храни имат с до 57% по-високи нива на хранителна стойност от конвенционалните продукти. Изключение прави и едно значително ново проучване, проведено в Университета на Нюкасъл, което показва, че органичните плодове и зеленчуци съдържат до 40% повече антиоксиданти в сравнение с обикновените.

Освен това органичните ябълки са по-сладки и имат добър срок на съхранение спрямо традиционно отглежданите. Друг пример показва, че в органично отгледаните домати нивото на флавоноидите е два пъти по-високо, отколкото в стандартно отгледаните домати. Вероятно наистина е така и биохраните нямат високи хранителни стойности или вкус, по-различен от традиционния, но пък липсата на каквито и да е било добавки е сериозна предпоставка за воденето на здравословен начин на живот.

Бъдете внимателни с избора си на плод или зеленчук.

За да се постигне по-дълъг срок на годност, подобряване на външния вид и увеличаване на печалбите от производството, все по-често се използват силни химикали (за стимулиране на растежа), антибиотици (за по-дълъг срок на годност), както и генно инженерство (за отглеждане на храна в неестествени за нея условия). Голяма част от тези вещества след попадане в организма водят до намаляване на съпротивителните му сили.

Медицински изследвания, проведени в Европа и САЩ, показват, че интензивното използване на синтетични вещества води до нарастване на броя на заболявания като рак, диабет и артрит. Когато към това се добави и влиянието на замърсения въздух, вода и заседнал начин на живот, изходът от ситуацията е ясен и за съжаление неблагоприятен.

Много диетолози съветват да внимавате при избора на плодове и зеленчуци. Най-ниско ниво на пестициди се наблюдава в аспержи, авокадо, банани, броколи, цветно зеле, царевица, киви, манго, лук, зелен грах, папая и ананас. Съответно най-високо е нивото на пестицидите в ябълки, целина, вишни, грозде, праскови, круши, картоф, спанак и ягоди.

Според една статистика...

Органичните храни представляват 1-2% от общите световни продажби на храни, а техният пазар нараства постепенно както в силно развитите страни, така и в по-бавно развиващите се.

Световните продажби на органични храни са скочили от 23 млрд. щатски долара през 2002 г. до 40 млрд. долара през 2006 г.

Световният пазар на органични храни нараства с 20% на година от началото на 90-те, с прогнози за бъдещ растеж в рамките на 10-15% годишно в зависимост от държавата.

В крайна сметка допреди 30 години почти всяко стопанство е произвеждало органична храна - без помощта на синтетични добавки или генно инженерство. Добивите може би не са били толкова високи, но пък вкусът и ароматът на произведения продукт са били несравними с тези, които консумираме днес. Може би все пак търсенето на органична храна не е случайна и самоцелна модна тенденция, а израз на един естествен стремеж към здраве.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети