ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Малко известни съвети за по-добро здраве

4 юли 2010 13:00 | Коментари: 0
Малко известни съвети за по-добро здраве

Ходенето назад е изключително полезно и за тялото, и за мозъка. Съществуват и още трикове, благодарение на които човек може да поддържа отлична форма, без да се налага да спортува. Съветите са на Дейче Веле.

Ето кои са те:

1. Дъвчете дъвка! Който го прави ежедневно, ще увеличи обмяната на веществата си с до 19% - както показват данните от едно американско проучване. И така допълнително може да се свали цяло кило за месец. Важното е обаче да се подбират дъвки без съдържание на захар.

2. Грейпфрутът има наистина уникални свойства - съдържащите се в него антиоксиданти осигуряват надеждна защита на клетките. Пектинът предпазва от диабет, а за отслабването помагат естествените горчиви вещества. Именно те съдействат за бързото изгаряне на хранителните мазнини.

3. Ходенето заднешком е изключително полезна тренировка и за бедрата, и за мозъка. Различни изследвания показват, че при ходенето назад се изразходват между 40% и 120% повече енергия, отколкото при нормалното ходене, и то при една и съща скорост. Но и тук трябва да се внимава и в началото не бива да се изминават повече от 500 метра!

4. Студът също е фактор за постигането на добра форма. При ниски температури тялото излъчва повече топлина навън и така изразходва повече енергия. Но това не означава, че трябва да мръзнете: най-добре започнете деня със студен душ - дори и в началото да ви е трудно.

5. Ролята на синхрона? Опитайте се по време на следващата си разходка да движите ръцете и краката си в синхрон, вместо в различни посоки. Според американски проучвания така се изразходва една трета повече калории, отколкото при нормалното ходене. Паралелно в мозъка възникват нови синаптични връзки, които облекчават запаметяването на информация.

6. Млякото, и по-специално едно от съдържащите се в него вещества, е в състояние да се прояви като един вид ключ при обмяната на веществата и да превключи от „трупане на мазнини“ към „изгаряне“. Данните са на учени от университета в Тенеси.

7. Масажирането на ухото е много ценен трик за отслабване. Ако в продължение на минута разтривате цялата ушна мида, ще стимулирате акупунктурните места, които обуздават острия глад.

8. Стълбищата - ако ги изкачвате дори и само по 6 минути на ден, ще живеете по-дълго. Всяко стъпало носи по четири секунди живот - гласят резултатите от изследвания на американски лекари. Освен това изкачването е и отлична тренировка за задните части и краката.

9. Протягането също е отлично упражнение, което можете да изпълнявате паралелно - покрай миенето на зъбите или докато седите на бюрото си.

10. Пълнозърнестите храни могат в дългосрочен план да ви избавят от коремните тлъстини. Храненето с ориз, хляб и други пълнозърнести тестени произведения би дало същия ефект като диетата от плодове и зеленчуци. А и пълнозърнестите храни влияят не само на коремните мазнини - те понижават и нивото на холестерола. Освен това съдържат ценни витамини и минерали.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети