БДС за киселото мляко отново в сила до две седмици
Българският държавен стандарт за киселото мляко влиза в сила до две седмици, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той подписа стандарта за производство. Предстои публикуване на документа в официалния бюлетин на Института по стандартизация. Стандартът посочва какви са изискванията за производството на българското кисело мляко. В него ще има българска бактерия - Лактобацилус Булгарикум, и ще се разваля бързо, обясни земеделският министър, съобщава Дарик.
По думите на Найденов след 2 седмици ще бъде осигурен и контролът на БДС при киселото мляко. За съхранението на продукта ще се използват стъклена, полиетиленова и керамична опаковка. Мирослав Найденов подчерта, че БДС въвежда конкретните изисквания при производството на кисело мляко. Ще имаме българско истинско кисело мляко. Ако отидете в магазина и си вземете такова мляко, ще бъде това, което си спомняме, а някои от по-младите може и да не си го спомнят. Това означава стандартът за киселото мляко, означава, че ще има в него Лактобацилус Булгарикум. Ако го оставите, ще се вкисне. Като стане след един месец стандартът за бялото саламурено сирене, ще означава, че ще имаме сирене, направено от мляко, отлежало определените дни с определено съдържание на сол, влажност, киселинност. Мирослав Найденов обясни, че стандартът е доброволен за производителите. Целта е да се даде възможност на хората да избират какви продукти да консумират. Найденов обяви и подготовката за БДС за месните и хлебните продукти.
Министър Найденов обясни, че към момента у нас има 100 лаборатории за изследване на качеството на храните. Техният брой ще бъде намален до 6 със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба. „Толкова има и здравното министерство“, допълни Найденов. Повече за ползата от млечните продукти – прочетете тук.