ИНТЕРВЮТА

„Лекарствената политика“ на държавата

17 юни 2010 14:59 / Галин Петков | Коментари: 2
„Лекарствената политика“ на държавата

Масов хаос с болниците, аптеки в безизходица и нелекувани пациенти. Такова е състоянието на уж започналата да се реформира здравна система у нас. Аптекарите и болниците си получиха парите за април в средата на юни. Пациентите пък масово не могат да намерят необходимите и полагащи им се от държавата лекарства. Причината – аптеките нямат пари да ги купят, а и нямат търпение да чакат с месеци НЗОК да им изплати средствата. Антон Вълев – магистър-фармацевт, е част от системата вече няколко години. Екипът ни се срещна с него, за да си поговорим за лекарства... или по-добре за тяхната липса!

Doctoronline.bg: НЗОК малко по малко започна да развързва кесията си. За съжаление с много голямо закъснение. Преди няколко дни започнаха изплащанията на средства към болниците и аптеките за април. Ще успее ли касата да се издължи, или скоро да очакваме нейния крах?

Антон Вълев: Касата има дефицит още от ноември миналата година. Реално до края на април не беше изплатила ноемврийските си задължения към болниците. Срокът за това по закон е 30 дни. Разбира се, за аптеките и лекарите срокът е различен. При аптеките срокът е 45-47 дни. Ако се включат празниците, стават и над 50-ина дни. Отделно и забавянето от страна на касата и ето ги два месеца. Сами разбирате, че това е голям проблем. Проблемите се състоят в това, че аптеките имат договори с НЗОК, имат пациенти, които да купуват продуктите, но касата, като забави плащанията с минимум два месеца, аптеките няма откъде да вземат пари да заредят договорените с НЗОК лекарства. Оттам по веригата се стига и до пациентите, които пък не могат да си осигурят медикамента. Те търсят аптека, в която все още се продава лекарството. Голяма част от аптеките вече спряха да зареждат лекарства по договори с НЗОК, защото нямат пари. И не стига че касата бави плащания, ами и прави проверки на тези аптеки, а после ги глобява, защото не си изпълнявали договора.

Doctoronline.bg: По този начин, струва ми се, НЗОК иска да си запълни хазната, а и да покаже монополните си привилегии.

Антон Вълев: Ами да! Те са си монополисти. Но вече никой не иска да сключва договор с тях по простата причина, че няма редовно изплащане на средства. Аптеките, работещи с НЗОК, стават все по-малко и по-малко. Дори се беше стигнало до протести, ако си спомняте...

Doctoronline.bg: Цяла България протестира... Какво постигнахте с вашия протест?

Антон Вълев: Постигнахме това, че пациентите най-сетне разбраха, че причината не е в аптеките, а в касата. Следващия път, като отидат да потърсят медикамента си и го няма – нека не винят нас, аптекарите. Ако касата си изплащаше редовно задълженията, нямаше да се стигне дотук. Сметките показват, че откакто е въведен ПЛС (Позитивният лекарствен списък) във варианта му, в който е сега, няма ясен регламент, нито пък изчисление на необходимите средства за лекарствата... В момента става така – имаме пациенти, имаме второ ниво – лекари, които изписват лекарства, и касата. Всяка една частна каса би си създала регламенти за какви лекарства ще се плаща, разходите по тях, какъв ще бъде механизмът и пр. Сега у нас се оказва, че повечето пациенти са на скъпоструващи лекарства, касата няма пари да ги плаща и хората са принудени да си ги набавят сами.

Doctoronline.bg: И в крайна сметка какво следва? Спиране на разпространението на лекарства от списъка?

Антон Вълев: В България, откакто има демокрация и „промени“, няма един регламентиращ документ, който се нарича лекарствена политика. Ние сме една от малкото държави, които нямат лекарствена политика. Няма никаква концепция какви и колко лекарства трябват, как ще се продават и кои медикаменти са по-необходими на пациентите. България няма и разпределение на болниците. Липсва ясна цел колко болниците искаме да имаме, какви ще са те, както и колко специалисти са необходими. Да не говорим за аптеките – за една година са фалирали 1000 аптеки. И се оказва, че някои населени места нямат никакви аптеки, а пък в големите градове на всеки ъгъл има по една. Нямаме никаква представа и регламент, който да определя колко аптеки на единица площ трябва да има.

Doctoronline.bg: Необходима ли е промяна при изписването на лекарства? Т.е. трябва ли да се затегне още режимът при продажба на лекарства?

Антон Вълев: Със сигурност трябва да се направи необходимото, за да може българите най-накрая да разберат, че лекарствата са особен вид продукти и те НЕ трябва да ги купуват! Целта на фармацевта е не да успее да продаде продукта, а точно обратното. Не ме разбирайте погрешно. Ролята на аптеките е да регулира достъпа до лекарства от страна на пациентите. Защото, представете си какво щеше да стане, ако всеки имаше достъп до всички медикаменти... Затова до лекарство пациентът трябва да достига само ако му е предписано, ако му е извършен преглед и ако фармацевтът е съгласен с назначеното му лечение.

Doctoronline.bg: Какво трябва да се направи, за да заработи, макар и с голямо закъснение, реалният и лесно достъпен пазар на лекарства у нас?

Антон Вълев: Ами да погледнем практиката в западните страни. Нали все с тях се сравняваме. Ценообразуването трябва да се промени. Цената трябва да бъде определяна не с надценка, а да има твърда такса за обслужване. По този начин се избягват и злоупотребите, а и джобът на пациента ще бъде малко по-пълен. Разбира се, друго, което трябва да се направи, е намаляването на ДДС. Това неминуемо вдига цената на лекарствата и дори да се продава без надценка от аптеката, държавата прибира повечето приходи. ДДС трябва да бъде намален за лекарствата, ако не и премахнат.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: ХМ...  |  Дата: 22.06.2010 14:50

А какво точно не Ви удовлетворява в работата ми?

Автор: Panayot  |  Дата: 22.06.2010 14:47

Sto ne se nauchite parvo kak se pravi intervu i togava da minete kam tazi forma... V tozi sait raboti li pone edin jurnalist... Prostotiyata zapochva da preliva...

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети