Кафето и чая са богат източник на антиоксиданти
Доскоро действието на кафето се свързваше предимно с наличието на кофеин в него. В последните години обаче учените все по-често изтъкват и ролята на антиоксидантите в него. Данните от изследванията на съдържанието и действието на кафето доказаха редица ползи, които умерената консумация на кафе напитки носи на организма. Освен познатото тонизиращо тялото и стимулиращо ума действие, учените посочват чашата ни с кафе и като основен източник на антиоксиданти в съвременното меню. Те обаче припомнят, че зеленият чай изпреварва топлата тъмна напитка по наличие на полезни съставки и препоръчват на хората със сърдечни проблеми да заменят кафето с чай.
Класацията на престижното медицинско списание American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) нарежда кафето сред шестте най-известни храни и продукти, съдържащи антиоксиданти. Резултатите от последните научни изследвания показват висока бионаличност на антиоксиданти в кафето (полифеноли) – учудващо повече дори и от редица други напитки (кафе 200 мг - 100 мл; зелен чай 115 мг - 100 мл; плодов сок 34 мг - 100 мл).
Антиоксидантите са жизнено важни за организма, защото участват активно в борбата със свободните радикали, които възникват естествено в организма както поради нарушения в метаболизма, така и при редица физиологични процеси като дишането например. Свързвайки се със свободните радикали, антиоксидантите неутрализират действието им и не позволяват увреждането на структурата и функцията на клетките, като предпазват и от преждевременно стареене на клетките.
Ежедневно съпътстващите ни фактори като замърсен въздух, UV лъчи, тютюнопушене, засилено физическо и умствено натоварване, емоционален стрес водят до прекомерно увеличаване на свободните радикали и възникване на оксидативен стрес. Това налага допълнителен прием на ценните елементи. Умерената консумация на 3 до 5 кафе напитки дневно допринася за набавянето им (напр. чаша разтворимо кафе, 150 мл, съдържа около 0.5 г антиоксиданти).
Същевременно, любимата ни напитка стимулира централната нервна система и метаболизма, помага за премахване чувството на умора, повишаване на физическите възможности и допринася за задължителния дневен прием на течности. Отделно тя подпомага и храносмилането, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок и доставя баластни вещества (испански учени са установили, че 100 мл разтворимо кафе има 0,75 мг баластни вещества – повече от филтрираното кафе (0.47 мг) и еспресото (0.65 мг), от чаша вино и портокалов сок).