Стресът отключва каскада от физиологични промени в тялото

24 май 2010 14:40 | Коментари: 3
Стресът отключва каскада от физиологични промени в тялото

Стресът има много лица. Той може да дойде под формата на семеен скандал, притеснения на работното място или при задръстването, в което човек е попаднал. И в трите случая обаче той се отразява на организма по един и същи начин.

Стресът отключва каскада от физиологични промени в нашето тяло. Тяхната последователност се задейства от мозъка ни. След като информацията за реална или потенциална заплаха стигне до него, той дава съответните команди до останалите части на тялото ни. Тогава човек започва да диша учестено, а глюкозата и мазнините се спускат от депата си в кръвта ни.

По този начин организмът си набавя нужната енергия, за да се справи с опасността. Освен това се изострят сетивата ни. Слухът ни става по-остър, а зрението по-ясно. Всички мускули се стягат, заради това настръхват дори косъмчетата по ръцете ни. Сърцето ускорява ритъма си, като може да бие и пет пъти по-бързо от нормалното. По този начин кръвното се повишава и течността стига по-бързо до мозъка и останалите органи в тялото ни. Заедно с нея пък те получават нужния кислород и храна, за да работят по-добре.

Всички тези промени ни помагат да се мобилизираме и да се справим с проблемите, пред които сме изправени. Когато стресът стане хроничен обаче и физиологичните изменения траят дълго време, те сериозно заплашват нашето здраве.

Някои от хората започват да дебелеят, защото стресът ги кара да посягат по-често към храната. Така те поемат повече калории, отколкото изразходват, и така трупат килограми. Наднорменото тегло обаче убива човек.

Стресът може да увреди и сърцето ни. Причината е, че повишеното кръвно деформира артериите и вените. Освен това хормоните на стреса, какъвто е адреналинът, повишават холестерола в кръвта ни. Това пък води до формирането на плака, която запушва артериите и може да доведе до инсулт.

Стресът понижава и имунната система на човек. Затова, когато той е под напрежение, е по-уязвим на всеки грипен вирус. Не на последно място стресът може да се отрази зле и на стомаха ви. Причината е, че той повишава отделянето на стомашен сок. Това води до киселини и възпаление на хранопровода. Освен това той може да предизвика неконтролируеми гърчове на червата.

Всички тези негативни последици обаче могат да се избегнат, ако човек се научи да владее стреса. За тази цел първо трябва да установите каква е причината за безпокойството ви. Много често това са притеснения от ежедневието ни, които лесно могат да се отстранят.

Ако се тревожите, че непрекъснато закъснявате, тръгвайте с 15 минути по-рано или просто пренаредете приоритетите си. Може би сте се захванали с прекалено много неща. Това може да е причината и заради чувството ви на пълно изтощение или усещането, че не се справяте с работата си. В тези случаи отново е достатъчно да отмените някои от ангажиментите си или да си вземете помощник.

Самотата също може да е проблем. В този случай не се колебайте да позвъните на приятелите или на роднините си. Работа върши дори кафе с познат, записването на курс или ходенето до магазина.

Много важно е и да почивате. Ако не разполагате с много време, можете да пробвате някои от следните предложения. Когато имате 1 минута, сложете ръцете си под пъпа, дишайте бавно и издишайте. След това направете пауза и пребройте до три, повторете до края на минутата.

Когато имате две минути, пребройте бавно от 10 до нула. С всяко число поемете дълбоко въздух и издишайте. При три минути седнете и отпуснете всичките си мускули и стави. Нека ръцете ви докоснат пода, а краката ви да не са кръстосани. Почувствайте, че потъвате в стола, дишайте дълбоко.

При пет минути можете да пробвате масаж. Фокусирайте се върху врата и главата си. Свийте ръката и в отпуснат юмрук и търкайте задната част на врата си. След това с пръстите си правете кръгообразни движения в основата на черепа и после останалия скалп. После преминете със същите движения към лицето.

Обърнете особено внимание на челото и челюстта си. Накрая затворете очи и покрийте лицето си с ръце. Така дишайте и издишайте няколко пъти. Ако разполагате с 10 минути, седнете удобно и се опитайте да си се представите на някое хубаво място.

Етикети: стрес
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: usjjnctztfc  |  Дата: 12.04.2013 03:46

LE2hXq , [url=http://tuogjyigorib.com/]tuogjyigorib[/url], [link=http://wnmtkufrhkwa.com/]wnmtkufrhkwa[/link], http://sxmcyvyoonsc.com/

Автор: awvbygqod  |  Дата: 12.04.2013 03:46

JHUp3h , [url=http://izjtxbwiqlbx.com/]izjtxbwiqlbx[/url], [link=http://yiyppcapiaol.com/]yiyppcapiaol[/link], http://uxurydefeiux.com/

Автор: Open  |  Дата: 11.04.2013 01:56

At last, someone comes up with the "right" aneswr!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ СТРЕСА:

Час повече сън лекува кръвното налягане

Лягането един час по-рано помага за намаляване на кръвното налягане, установиха американски учени. » Прочети

Домашен лек за невроза

19.12.2011 / Евелина Арнаутска (Коментари: 0)

В домашни условия можем да си приготвим чудно лекарство, повлияващо симптомите на невроза, което да се използва самостоятелно или в комбинация с изписани от лекар медикаменти.

» Прочети

Стресът на работното място води до астма

25.05.2010 (Коментари: 0)

Стресът на работното място може да увеличи рисковете от появата на астматично заболяване с 40%, сочат данните от ново изследване на германски учени, пише британският вестник „Дейли Мейл“.

» Прочети

Все повече хора страдат от Синдрома на компютърния стрес

19.05.2010 (Коментари: 0)

Повредите на компютрите, бавното им зареждане или досадната намеса на компютърните техници при възникнал проблем пораждат у потребителите на персонални компютри така наречения Синдром на компютърния стрес. » Прочети

Зеленият чай предпазва човека от ежедневния стрес

Зеленият чай е изключително полезен за здравето на хората в това забързано и напрегнато ежедневие, в което те са подложени на въздействието на толкова многобройни вредни фактори.

» Прочети

Пет аромата, свалящи напрежението и стреса в края на деня

Има няколко подправки, които ухаят прекрасно и придават неустоим вкус на гозбите. » Прочети

Кариеризмът уврежда нервните клетки

Кариеризмът уврежда здравето. » Прочети

Масажи срещу стрес и депресия

Масажите са идеално средство за справяне със стреса и депресията. » Прочети

Спортът рано сутрин намалява стреса на работното място

29.04.2010 (Коментари: 0)

Упражненията сутрин намаляват стреса на работното място. » Прочети

Компютрите предизвикват Синдром на стрес у хората

28.04.2010 (Коментари: 0)

Забиващите компютри, бавното зареждане на дадена страница или документ, както и агонията по техническата поддръжка могат да докарат на човек т. » Прочети