НОВИНИ

Защо човек е склонен към авантюристични действия?

22 май 2010 11:07 | Коментари: 1
Защо човек е склонен към авантюристични действия?

Защо има хора, които са непоправими авантюристи? Откъде идва склонността им да рискуват, да търсят нещо ново, да вземат непроверени решения? Този въпрос си задали група британски учени, пише Deutsche Welle.

Бианка Уитман от „Юнивърсити Колидж Лондон“ е  успяла заедно с екипа си да идентифицира част от мозъка, която се активизира при рискованите или авантюристични действия. „Трупането на нови и необичайни познания е типично поведение за много от животните и за човека“, обяснява Уитман. Същото може да се наблюдава и при подхода към икономическите въпроси. „Това има смисъл, тъй като по този начин трупаме в дългосрочен план предимства пред онези, които не изпробват нищо ново“, уверява тя.

Вроден авантюризъм

Изследователите са наблюдавали 15 души в процеса на вземане на решения. На участниците в проучването най-напред били показани 32 неясни черно-бели снимки, на които те трябвало за съвсем кратко време да разпознаят дали се вижда къща или не. След това им били показани наред със старите снимки и нови - пак със същата задача. В крайна сметка от 4 едновременно показани фотоса хората трябвало да изберат правилните за 3,5 секунди, т.е. без време за дълго обмисляне и подробно разглеждане на изображенията. Стимулът - който успеел, щял да получи премия в банковата си сметка.

По време на теста изследователите наблюдавали чрез магнитно-резонансна томография как функционира мозъкът на участниците в проучването. Освен това тествали и личностната им структура. На финала станало ясно, че склонността към авантюристични постъпки се управлява от един доста стар от еволюционно-биологична гледна точка регион на мозъка, наречен стриатум. В зависимост от личностната структура тази част на мозъка била повече или по-малко активна при изследваните.

Ролята на поощрението

Според учените готовността на хората да се впускат в рисковани начинания се обяснява и с активизирането на тези мозъчни структури, които са свързани с поощрителната система на мозъка. Постигането на успех при някоя извънредно смела постъпка очевидно е с по-голяма ценност, отколкото сигурното, но определено по-ниско възнаграждение на съответното действие.

„Този мозъчен регион го има не само при хората“, казва Уитман. И при животните склонността към авантюри се направлява по сходен начин. Представете си напр. маймуната, която трябва да реши дали вместо да яде само банани, да не опита веднъж и нещо друго. Дори и да й се наложи да навлезе в непознати горски райони и в крайна сметка да не намери подходящ заместител на банана, в най-добрия случай подобна рискована постъпка й обещава ценно обогатяване на менюто.

Етикети: мозък
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: RUMBAL  |  Дата: 23.05.2010 08:24

МНОГО ПЪТИ СЪМ КАЗВАЛ ЧЕ,ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДА В БЪЛГАРИЯ ОСТАНАХА АВАНТЮРИСТИ И ПЕНСИОНЕРИ,СТРАХЛИВЦИ И УЧЕНИЦИ.,А ТРАДИЦИОННО МИСЛИЩИТЕ БЪЛГАРИ,АПАШИ И МОШЕННИЦИ НАПУСНАХА СТРАНАТА.МНОГО ОТ ТЯХ ВЪРНАХА ПО ЕТАПЕН РЕД,НО ЧЕСТНИТЕ ,КОРЕКТНИ И РАБОТЛИВИ БЪЛГАРИ ОСТАНАХА НАВЪН,НАВЪН Е И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ МОЗЪЧНИЯТ ТРЪСТ НА НАЦИЯТА НИ,НЕЗАВИСИМО ОТ СВЕТОВНАТА КРИЗА,ТЯХ НИКОЙ НЕ ГОНИ И ВРЪЩА.ЗАЩО АВАНТЮРИСТИ,ЗАЩОТО НЕ БЕ СИГУРНО НИТО РАБОТНОТО МЯСТО,НИТО ЗАПЛАТАТА ЗА ИЗДРЪЖКА НА СЕМЕЙСТВАТА.,А ТРАДИЦИОНАЛИСТИТЕ НАВЪН СЕ ЗАКАЧАХА ЗА КАКВАТО И ДА БИЛО РАБОТА,НО С ПОСТОЯННИ ДОХОДИ,ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОИТО ОЩЕ ИДВАТ КАТО ИЗДРЪЖКА ТУК,В БЪЛГАРИЯ,ГЛЕДАХМЕ И ТВ ПРЕДАВАНЕТО НА МАРТИН КАРБОВСКИ НА ТАЗИ ТЕМА.В КРАЙНА СМЕТКА ВСИЧКИ СМЕ ЖЕРТВА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДАЛАВЕРИ И МАШИНАЦИЙ ,НА БКП(БСП),А СЕГА, КОГАТО БОЙКО БОРИСОВ ВКАРА ДЪРЖАВАТА В ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯТ КОЛОВОЗ ,ТЕ ПАК ЗАПОЧНАХ МЕТОДИЧНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ,ДА МИНИРАТ ПЪТЯ И ПРЕЧАТ ,С ПОПОЛИЗЪМ И ЛЪЖИ.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Махнете тези вещи от дома си, за да не останете стара мома!

16.04.2024 (Коментари: 0)

Всички искаме уютен и приветлив дом, който ни помага да се отпуснем и да се наслаждаваме на живота. » Прочети

Две зодии с тотален успех във всичко до дни

16.04.2024 (Коментари: 0)

Две зодии ще ударят джакпота в най-скоро време, твърдят астролозите. » Прочети

Китайската диета топи до 5 кг за седмица

15.04.2024 (Коментари: 0)

Китайците са отявлени страстни любители на разнообразното хранене, но изненадващо рядко са пълни. » Прочети

Пак ще ни боли глава! Магнитни бури връхлитат днес и утре

15.04.2024 (Коментари: 0)

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 15 и 16 април. » Прочети

Д-р Емилова: Това модно лекарство за отслабване може да доведе до рак!

15.04.2024 (Коментари: 0)

Има случаи на хора, които са се разболели от рак на щитовидната жлеза, след като дълго време са приемали семаглутид с цел отслабване. » Прочети

Рецепта за баница-пица, в която всички у дома ще се влюбят

14.04.2024 (Коментари: 0)

Баница-пица внася разнообразие в домашната кулинария, поради това толкова бързо започна да се налага, но и да се харесва от българите. » Прочети