ВСИЧКО ЗА АНТИОКСИДАНТИТЕ

Антиоксидантите – вроден защитен механизъм

18 май 2010 20:35 | Коментари: 5
Антиоксидантите – вроден защитен механизъм

Всички знаят, че кислородът е необходим за човешкия живот и без него не можем да съществуваме. Парадоксално е обаче, че именно кислородът е част от токсичните реакции, които увреждат клетките и водят до тяхната смърт. Човек понася вредното действие на кислорода само защото в хода на еволюцията си е развил мощен защитен механизъм, който свежда до минимум неговите токсични ефекти. Повечето от вредните въздействия на кислорода се дължат на образуването и активността на високореактивни съединения, голяма част от които са свободни радикали. Тези нестабилни съединения, както и останалите високореактивни кислородни вериги, предизвикват верижни окислителни реакции в организма, които увреждат клетките.

Всяка година в организма на човека се образуват над 2 кг вредни съединения на кислорода. Те се образуват като резултат от нормалните метаболитни процеси. Натрупването на свободни радикали става особено при физически натоварвания, при възпалителни процеси, по време на тютюнопушене, под въздействието на радиация, ултравиолетова светлина, озон и други замърсители на въздуха, при употребата на някои медикаменти, както при стрес от най-различен характер. Ако тези свободни радикали не се деактивират, те могат да увредят всички клетъчни съставки.

За съжаление обаче нашата естествена защита срещу различни увреждания, не е 100% ефективна, т.е. тя може само да ги ограничи, но не и да ги предотврати напълно. Вредното действие на свободните радикали е свързано най-вече с процесите на стареене. Те са в основата на развитие на катаракта (старческо перде на очите) и макулна дегенерация (увреждане на ретината на окото). Нарушенията на имунните функции, настъпващи с възрастта, се свързват също с високореактивните кислородни съединения. Окислението в организма играе негативна роля и върху сърдечносъдовата система, като предизвиква атеросклероза и изменения, водещи до инфаркт или инсулт. Вредното действие на свободните радикали е една от основните причини за развитието на ракови заболявания.

И това не е всичко. Окислителните процеси в организма отключват също така редица неврологични заболявания като Паркинсонова болест, дискенизия, усложнения след травми и т.н. Високореактивните съединения на кислорода увреждат и качеството на спермата при мъжете. Свободните радикали играят важна роля при редица възпалителни процеси като ревматоиден артрит, гломерулонефрит и т.н.

Човек може да се защити ефективно от всички изброени заболявания чрез добър хранителен режим, включващ продукти, богати на антиоксиданти. Организмът има няколко механизма за защита. Една от важните линии за самосъхранение е свързана с вътреклетъчните ензими. Минералите селен, цинк, манган и мед са включени в структурата на тези ензими. Ако приемът на тези минерали е недостатъчен, ензимната антиоксидантна защита се влошава.

Друга важна линия на защита включва група съединения с ниско молекулно тегло, които имат способността да свързват директно свободните радикали и да ги обезвреждат. Извънклетъчно действат водноразтворимият витамин С, а в клетъчните мембрани и липопротеините, които са богати на мастни киселини, действат масторазтворимите витамин Е и каротините. Коензим Q също е мембранен антиоксидант.

Флавоноидите и другите полифенолни съединения също притежават мощно антиоксидантно действие, като обезвреждат свободните радикали и продуктите на окислителните процеси в тялото.

Всички тези антиоксидантни съединения се намират в храните и напитките. Ето защо храненето е основен фактор в създаването на добра защита на вътрешните органи, в забавянето на стареенето и в протекцията на различни заболявания като инфаркт, инсулт и различни злокачествени тумори. Колкото по-богата е храната на вит. С и Е, каротини, коензим Q, биофлавоноиди и минерали като селен и цинк, толкова по-устойчив е организмът срещу опасните свободни радикали и високореактивни кислородни съединения.

Многобройни изследвания показват силната връзка между консумацията на определени хранителни продукти и напитки, богати на антиоксиданти, и предотвратяването на редица социално значими заболявания. Особено важна е ролята на зеления чай, който се оказва един от най-богатите източници на полезни антиоксидантни съединения. За него е известно, че предпазва организма от ракови заболявания, бори се със стреса и пролетната умора, предотвратява инфаркта и инсулта, забавя стареенето и подобрява общия тонус при провеждането на диети за понижаване на теглото.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (5)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: hzkale  |  Дата: 19.03.2012 05:20

9WRVd2 , [url=http://kkkgcjzmkvun.com/]kkkgcjzmkvun[/url], [link=http://wunyhajqzwny.com/]wunyhajqzwny[/link], http://bftkxsvixbha.com/

Автор: tpljecw  |  Дата: 18.03.2012 08:33

PypOfM <a href="http://eabtuncxkzyc.com/">eabtuncxkzyc</a>

Автор: csnjfmcjv  |  Дата: 17.03.2012 09:13

OK6xoO , [url=http://zxmkfchnscsy.com/]zxmkfchnscsy[/url], [link=http://rfkykobwmdln.com/]rfkykobwmdln[/link], http://yqkczfvqkynr.com/

Автор: itwhiapp  |  Дата: 16.03.2012 11:38

mRnRVj <a href="http://nvwodydhhqxr.com/">nvwodydhhqxr</a>

Автор: Roberto  |  Дата: 16.03.2012 08:34

A wonderful job. Super helpufl information.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Антиоксиданти за отслабване

14.06.2010 (Коментари: 1)

Антиоксидантите са онези съединения, които помагат на организма ни да се справи със свободните радикали. » Прочети

Кафето и чая са богат източник на антиоксиданти

27.05.2010 (Коментари: 0)

Доскоро действието на кафето се свързваше предимно с наличието на кофеин в него. » Прочети

Зеленият чай предпазва от мрачни мисли

24.05.2010 (Коментари: 0)

Възрастните мъже и жени, които пият по 3 чаши топъл или студен зелен чай дневно, са по-малко застрашени от мрачни мисли. » Прочети

Антиоксидантите в студените чайове тонизират тялото

13.05.2010 (Коментари: 0)

Антиоксидантите предпазват тялото от различни заболявания като сърдечносъдови, метаболитни, неврологични и т. » Прочети

Естествените антиоксиданти са за предпочитане пред таблетките

Антиоксидантите са хранителни съставки, които предпазват човешкия организъм от вредното въздействие на свободните радикали, които са отговорни за развитието на редица сърдечни заболявания, туморни процеси и стареенето.

» Прочети

Зелен чай бори пролетната умора

Ако с усилие вършите ежедневните си задължения и най-смешният виц не може да ви разсмее, най-вероятно ви гони пролетна умора. » Прочети

15 причини да пием зелен чай

30.04.2010 (Коментари: 0)

Чаят е силната страна на Изтока, пише fammspa. » Прочети

Чаят предпазва от рак на яйчниците

Жените, които пият по две чаши черен чай или една чаша зелен чай дневно, са изложени на по-малка опасност да се разболеят от рак на яйчниците. » Прочети