Един хот-дог дневно отключва сърдечни проблеми
Един хот-дог дневно увеличава риска от сърдечносъдови заболявания с 42%, сочи американско научно изследване. Учените зад океана алармират за рисковете от консумацията на месо и колбаси.
Изследването е направено от факултета по медицина в Харвард и не показва същата корелация с консумацията на прясно месо, независимо дали е говеждо, свинско или агнешко. Изследването се базира на анализа на 1600 проучвания върху общо 1218 млн. души в десетина страни и е публикувано на сайта на списание „Сиркюлейшън“.
Данните показват, че ежедневната консумация на 50 г колбаси като кренвирши, няколко резенчета мортадела или пушен бекон се свързва с увеличение с 42% на риска от сърдечносъдово заболяване, както и с 19% увеличаване на риска от диабет.
Според един от авторите, когато се сравнява съдържанието на наситени мазнини и холестерол в пресните червени меса и преработените в САЩ, се установява едно и също съотношение.
„Преработените в колбаси меса обаче са с 4 пъти повече сол и 50% допълнително нитрати“, подчертава Рената Мича. Солта е причина за повишаване на кръвното налягане, което е един от факторите за сърдечносъдови заболявания. Освен това консервантите в колбасите на базата на нитратите са фактор за атеросклероза (удебеляване на стените на големите артерии).
Авторите на изследването призовават хората да внимават какво месо ядат и все пак посочват, че консумацията веднъж седмично на колбаси носи сравнително слаб риск.
16.01.2017 ()
Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети
14.12.2012 ()
В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.
» Прочети
5.12.2010 ()
Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети
5.12.2010 ()
Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети
2.12.2010 / Мария Цветкова ()
Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети
25.11.2010 ()
Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.
» Прочети
24.11.2010 / Мария Цветкова ()
Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети
28.10.2010 / Галин Петков ()
Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети
19.10.2010 / Doctoronline.bg ()
За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети
13.10.2010 ()
Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети