ИНТЕРВЮТА

Доц. Даниела Попова: Зеленият чай тонизира тялото

10 май 2010 20:46 | Коментари: 1
Доц. Даниела Попова: Зеленият чай тонизира тялото

Доц. Попова, в кои храни и напитки могат да бъдат открити антиоксидантите, за които напоследът толкова много се говори?

- Антиоксидантите могат да бъдат открити в много от храните, както и в някои лечебни растения, които се консумират под формата на напитки. Това са предимно биологично активни вещества от групата на флавоноидите (полифенолни съединения - рутин, хесперидин, ресвератрол). Те са широко разпространени в плодовете, зеленчуците, какаото, чая, червеното вино. Безспорен е фактът, че зеленият чай е особено богат на антиоксиданти.

Жълтият, оранжевият и червеният цвят на плодовете и зеленчуците се дължи на пигменти – каротеноиди, които са много силни антиоксиданти. От тях бета-каротенът е в най-голямо количество и е най-ефикасен - като провитамин А например. Други мощни антиоксиданти са витамин С, витамин Е, ликопен, зеаксантин, пикногенол, селен, коензим Q-10 и др. Аскорбиновата киселина (по-известна като витамин С) е най-ефективният водоразтворим антиоксидант.

Горепосочените естествени антиоксиданти се доставят предимно с разнообразни пресни плодове и зеленчуци, особено домати, моркови, боровинки, ягоди, грозде, касис, арония, шипка и др., както и пресни сокове от тях. Напоследък диетолозите препоръчват много т.нар. „черен и горчив“ шоколад, който съдържа по-голямо количество какао, така също червеното вино и зеления чай. Всички те се славят като здравословни поради високото си съдържание на антиоксиданти.

Тези съединения влияят ли върху метаболизма на човека?

- Под въздействието на външни физични или химични фактори, както и в резултат на някои физиологични процеси в организма се образуват т.нар. свободни радикали. Повечето от тях, проявяват силни окислителни и разрушителни свойства, в резултат на което се нарушават нормалните структури и функции.

Когато се наруши вътрешното равновесие на организма и образуването на свободни радикали надвиши защитните възможности на антиоксидантната защита, се стига до състояние, наречено оксидативен стрес.

Оксидативният стрес се свързва с много съвременни заболявания – ракови, сърдечносъдови, метаболитни, дегенеративни, а също така и със стареенето. Развитието и последствията на болестния процес зависят от възможностите на организма да възстанови физиологичното равновесие между прооксиданти и антиоксиданти. Приемът на естествени антиоксиданти с храната и напитките повишава благоприятно антиоксидантния статус и така човек съхранява здравето и младежкия си вид за по-дълго.

Възможно ли е зеленият чай да доведе до трайно понижаване на теглото?

- Напоследък има много проучвания на тази тема. Факт е, че зеленият чай доставя добро количество биоактивни вещества и се грижи за антиоксидантния статус на организма. Когато се провежда редуцираща нискоенергийна диета за намаляване на излишни килограми, е желателно включването на зелен чай за подкрепа и общо тонизиране.

А от какви други заболявания би могла да ни предпази тази напитка?

- Хранителни режими, обогатени и суплементирани с антиоксиданти, се препоръчват за профилактика на много съвременни болести, за чието възникване са доказани участието на оксидативния стрес и пробивът на антиоксидативната защита.

На първо място, това са сърдечносъдовите заболявания – артериална хипертония, атеросклероза, исхемична сърдечна болест, мозъчно-съдова болест, онкологичните заболявания, хроничната умора, хроничният стрес и др. Най-препоръчителни са всички натурални храни и хранителни продукти, които са естествен и най-добър източник на антиоксиданти.

Напоследък фармацевтичната индустрия произвежда много хранителни добавки, най-често комбинирани, с обявени здравни претенции за антиоксидантна защита. За малко от тях обаче са публикувани научно доказани ефекти.

Но не бива да се счита, че приемът на антиоксиданти – естествени или синтетични хранителни суплементи, е панацея. Тези заболявания са сериозни здравни проблеми, чието разрешаване изисква единствено медицински подход и сериозно лечение.

Вие имате ли преки наблюдения, свързани с приема на антиоксиданти от Ваши пациенти? Какво показват резултатите?

- На моите пациенти, които провеждат различни диетични режими, включени в комплексната им терапия, винаги препоръчвам подходящите храни и напитки, които са достатъчно разнообразни като избор. По този начин те ще могат да си доставят необходимите им хранителни вещества, включително и антиоксиданти. Това е елемент от общата подкрепа на правилния диетичен режим, но не е единствено важно средство.

Не съм провеждала собственни проучвания на тази тема, но мога да споделя неотдавна публикувани резултати от важни епидемиологични проучвания от кардиологичната практика, които доказват, че постоянният прием на антиоксиданти (витамин Е) не е достатъчен за преодоляване на сърдечните проблеми. Затова пък храните и напитките, богати на тези биоактивни вещества, могат да са идеалната превенция на редица заболявания, свързани с оксидативния стрес.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: viktoriq  |  Дата: 5.07.2010 13:57

ot utre sam na zelen 4ai

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети