НОВИНИ

Витамин В6 предотвратява развитието на рак и пази сърцето

24 януари 2025 12:00 | Коментари: 0
Витамин В6 предотвратява развитието на рак и пази сърцето

Витамин B6, който е известен още като пиридоксин, включва веществата пиридоксол, пиридоксал и пиридоксамин. Той е необходим за протеиновия метаболизъм и растежа, както и за производството на допамин и серотонин. Имунната система, нервната система и производството на кръв също зависят от витамин В6. Дефицитът може да има многобройни последици, а симптомите включват кожни проблеми, умора или повишена чувствителност към инфекции, както и нарушения в растежа и мускулни крампи. Възможни са също анемия или нарушения на нервната система.Витамин B6 влияе върху метаболизма, хормоните и нервите и играе важна роля в храносмилането и детоксикацията. Среща се в растителни и животински храни. Рибата, месото и черният дроб са особено добри животински източници. Що се отнася до храните на растителна основа, в ядките, пълнозърнестите храни, картофите, бобовите растения и зеленчуците като домати, червени чушки и моркови се съдържат подходящи количества от витамина.Пиридоксинът участва предимно в метаболизма на аминокиселините. Съществува и тясна връзка с усвояването на фолиевата киселина и синтеза на хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки. Поддържа важни елементи на нервната и имунната система, като осигурява функционирането им. Любопитен факт е, че витаминът е открит през 1934-та от унгарския лекар д-р Пол Дьорд, и по-късно неговата структура е  определена и е постигнато синтезирането му.Според Германското общество по хранене, препоръчителният прием на витамин B6 е 1,5 милиграма на ден за мъжете и 1,2 милиграма дневно за жените. По време на бременност и кърмене дозата се увеличава до 1,9 милиграма. Децата до 8-годишна възраст трябва да приемат  приблизително 0,6 милиграма, а от 9 и 18 години - 1,3 милиграма.Последните изследвания сочат, че средният прием на пиридоксин в страните от Европейския съюз е добър като количество във всички възрастови групи за мъже и жени, но въпреки това е установено, че 12% от мъжете и 13% от жените все още не могат да постигнат препоръките на Световната здравна организация. Дефицитът на пиридоксин се задълбочава с времетоТова води до все по-сериозна симптоматика и по-лесното му диагностициране. При липса на достатъчно количество витамин В6 се развива анемия, себореен дерматит, слабост на мускулите, периферна невропатия, световъртеж, дори припадъци. Стига се до  повишена тревожност и депресивни състояния, често и до повишено кръвно, което води до риск от сърдечносъдови инциденти. Недостатъчното количество на пиридоксин понякога има и следната клинична картина: Сърбящи, люспещи се червени обриви по скалпа, лицето, врата, гърдите, подути устни с болезнени рагади в ъглите, които дори могат да прокървят, зачервен, подут и болезнен език с изчезване на вкуса.Други симптоми са често боледуване, лесна уморяемост, изтръпване и мравучкане в крайниците, което може да доведе до нарушения в походката и залитания на тъмно. Често състояния като депресия, тревожност, раздразнителност се свързват с недостига на витамина, както и епилептични пристъпи при новородени. Това се свързва основно с лошо хранене на майката или спазване на диета по някакви причини. Как да запазим витамин B6 в храните?За да получите максимално възможно количество витамин В6 от храните, е важно да знаете как да ги приготвяте правилно. Структурата на пиридоксина се характеризира като една от най-стабилните, но при термична обработка количеството му в храната спада с една трета. При преработката на зърно в брашно се губят почти 80% от витамина, затова при приготвянето на хляб и тестени изделия е добре да се използва смес от брашно и трици. При  готвене на ориз, например, до 90% от субстанцията просто отива във водата.Същото важи и за варенето на картофи. За да запазите витаминната стойност на зеленчуците, най-добре е да ги печете. В краен случай използвайте течността от варенето в приготвянето на ястието или просто я изпийте. При консервиране на зеленчуци се губят до 80% от витамин В6, а на плодове - до 40%. Термичната обработка на месото води до загуби на 75%. Ако искате да си осигурите достатъчно количество пиридоксин, най-добре е да наблегнете на храни, които могат да се консумират сурови.Замразяването също не запазва целия му обем – минусовите температури могат да унищожат до 15% от полезното вещество, но този вариант е за предпочитане пред готвенето. Витаминът е чувствителен към топлина и пряка слънчева светлина. Излагането на слънце на мляко в прозрачни стъклени бутилки или буркани ще унищожи половината от съдържащия се пиридоксин в рамките само на няколко часа. Приемането на пиридоксин предотвратява развитието на рак Няколко мащабни проучвания, проведени в страните от Европейския съюз в периода от 1980 година до 2022-ра, показват, че с увеличаването на приема на витамин B6, независимо дали това става с хранителен режим или с добавки, се намалява рискът от развитие на рак на дебелото черво. Количеството на веществото е по-ниско при хората с рак на белия дроб в Европа в сравнение със здравите, използвани като контролни.Интересен е изводът, че серумните нива са по-ниски при мъжете, в сравнение със жените. Значително по-ниски нива на витамина са отчетени при бившите и настоящите пушачи, но не и при хората, които никога не са пушили или са спрели цигарите преди поне две години. При профилактиката на очни заболявания също важно значение има нивото на субстанцията. Това важи особено при  загуба на зрението при възрастни хора, причинено от дегенерация на макулата -централната част на ретината, която се намира в задната част на окото. Това е тази част от окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет, да можем да четем или да караме кола.Смята се, че при  прием на витамините B6, B9 и B12 може да се постигне ефективност до 40%. Въпреки това все още не е доказано, дали ако пиридоксинът се използва самостоятелно, се постига такъв висок резултат. Ниските му нива в кръвта обаче блокират кръвообращението в ретината и могат да доведат до увреждане. Каквито и симптоми да имате, задължително се обърнете към своя лекар, който ще прецени състоянието ви и ще назначи подходящата дозировка и хранителен режим при нужда.Ползи и опасности от приема на витамин В6 Употребата на пиридоксин в напреднала възраст има положителен ефект върху състава на кръвта, премахвайки симптомите на анемия, и подпомага когнитивните функции на мозъка. Особено при мъжете около 80 години се установява много по-добра памет и концентрация. Влияе сериозно и върху качеството на съня, заради синтеза на хормона мелатонин, за който е отговорен и витамин В6. Мелатонинът ни казва кога да заспим и кога да се събудим, като активно повлиява и настроението. Приемането му през устата е ефективно за лечение на специфичен наследствен тип анемия, наречена сидеробластна - състояние, при което тялото произвежда необичайни кръвни телца.Те представляват зрели червени кръвни клетки - еритроцити, които са по-малки от нормалното и изглеждат бледи,  поради недостатъчно съдържание на хемоглобин и неадекватно натрупване на желязо. Болестта се характеризира с наличието в костния мозък на сидеробласти - еритробласти, в чиято цитоплазма има множество феритинови гранули, съдържащи желязо.При страдащите от захарен диабет се отчита нужда от по-малко количество инсулин, но ако случайно витаминът се предозира, може да има неприятни за здравето последици. Сред тях са неврологични проблеми, увреждания на стомашно-чревния тракт, алергии. Трябва обаче да се действа с повишено внимание в случаите, когато се приемат лекарства и фармакологична форма на витамина.Има риск, когато се пие едновременно с ибупрофен, например. Или при медикаменти за лечение на Алцхаймер, анксиолитици, антидепресанти, противотуморни, някои антибиотици, препарати с гинко билоба, омега-3 мастни киселини, магнезий, жълт кантарион.При необходимост от допълнителен прием на пиридоксин се посъветвайте с вашия лекар за оптималната доза и продължителност на терапията, пише zdrave.to. Приемането на витамина може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците, особено при хора с наследствена обремененост, и понижава кръвното налягане. Приемането на високи дози витамин B6 заедно с лекарства, които го понижават, може да доведе до твърде ниско кръвно.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ако сте необвързани: 6 идеи за приятно прекарване на Свети Валентин

13.02.2025 (Коментари: 0)

Свети Валентин е ден, който празнуваме романтичната любов между двама души, но кой казва, че необвързаните не могат да участват в празника със същия ентусиазъм и радост?В действителност, 14 февруари може да бъде перфектният ден да отпразнувате любовта към » Прочети

Никога не вземайте нищо от гробища! Ето защо

13.02.2025 (Коментари: 0)

Гробищата от векове са обвити в мистерия и суеверия, като едно от най-разпространените вярвания е, че вземането на предмети от това място може да доведе до нежелани последици. » Прочети

Линда пусна бонбони на промоция за Св. Валентин - 3 бр. за 8 лв.

13.02.2025 (Коментари: 0)

По случай Деня на влюбените сладкарница "Амели", собственост на съпругата на Кирил Петков - Линда пусна подаръчни кутии с бонбони. » Прочети

Индийски хороскоп за периода от 13 до 28 февруари за всички зодии

13.02.2025 (Коментари: 0)

"Отдaвнa ли мечтaете зa стрaхoтнoтo бягствo? Твoят чaс дoйде! Втoрaтa пoлoвинa нa февруaри ще ви дaде усещaне зa лекoтa, незaвисимoст и свoбoдa. » Прочети

Най-добрите продукти за потискане на апетита

12.02.2025 (Коментари: 0)

Много хора търсят начини да поддържат тегло или да отслабнат без строги диети. » Прочети

Наближава Прошка: Какво задължително се прави?

12.02.2025 (Коментари: 0)

Един от най-големите празници в пролетния календар безспорно е Сирни Заговезни , който се почита и празнува във всички кътчета на България. » Прочети

От днес: Три зодии стават богове на късмета през идните 25 години

12.02.2025 (Коментари: 0)

Известният астролог Василиса Володина сподели своята прогноза за следващите години, като подчерта кои зодии ще изпитат най- голям успех и щастие през следващите десетилетия. » Прочети

Тази подправка подобрява работата на мозъка

11.02.2025 (Коментари: 0)

Ендокринологът Екатерина Янг препоръчва добавяне на къри към храната. » Прочети

Защо и колко време да киснем ядките преди консумация?

11.02.2025 (Коментари: 0)

Диетолозите силно препоръчват накисването на ядките преди консумация. » Прочети