КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Макробиотичната диета предпазва от рак

6 май 2010 13:25 | Коментари: 1
Макробиотичната диета предпазва от рак

Макробиотичната диета не е просто хранителен режим. Тя е начин на живот. Подходяща е за хора, привлечени от идеята да се хранят с натурална, органична, растителна диета (с малко риба).

Произлизаща от Япония, макробиотичната диета се базира на принципи, които комбинират дзен-будизма и западните вегетариански диети. Тя е нещо много повече от списък с препоръчителни храни, защото се базира на духа, който се издига отвъд начина на живот, начина на мислене и диетичните практики. Думата макробиотичен произлиза от гръцки и означава 'дълъг живот' или 'велик живот'.

Режимът на макробиотичната диета подкрепя източната философия за балансирането на храните с цел постигане на баланс между ин и ян. За да постигнете този баланс, храните се групират по двойки въз основа на това колко са кисели, остри, солени, сладки или горчиви.

Ин храните са студени, сладки и пасивни, докато ян храните са горещи, солени и агресивни. Някои храни са забранени, защото съдържат токсини или са твърде отдалечени от идеята за дзен баланса.

Ранните версии на макробиотичната диета включвали няколко етапа, които прогресивно ставали по-ограничителни и завършвали с диета от кафяв ориз и вода – което се смятало за най-крайния етап на баланс между ин и ян. Днес американизираната версия представлява изменен вегетариански хранителен план.

Въпреки че не е научно доказано, една макробиотична диета от полезни, питателни храни може да ви предпази от рак и други хронични заболявания.

Практикуващите макробиотичната диета предпочитат местно отгледана натурална храна, приготвена и изядена по традиционен начин – печена, варена или на пара. Много зърнени храни, зеленчуци, бобени култури, ферментирала соя и супи, към които се добавят малки количества риба, ядки, семена и плодове, са основата на менюто в тази диета. Други естествени продукти могат да се включват за съгласуване на индивидуалните нужди или по време на преход в диетата.

Това в основата си е т.нар. флекситариански диетичен план – една почти изцяло вегетарианска диета, която ви позволява да ядете в някои случаи месо или риба – с правила, ръководещи яденето, готвенето и практиките като щателното сдъвкване на храната и бавното ядене.

Диетата също така позволява да консумирате определени плодове и зеленчуци като домати, патладжани и пипер в ограничени количества. Изключените от диетата храни се считат за крайни, прекомерно стимулиращи или твърде концентрирани и затова не са подходящи за постигането на баланс.

На добавките витамини и минерали се гледа неодобрително, но постигането на хранителен баланс може да е невъзможно без тях. Консултирайте се с регистриран диетолог, който да ви помогне да балансирате ин и ян и хранителната цялост на диетичния план. В противен случай може да се окаже, че има дефицит на някаква важна хранителна добавка.

Типична макробиотична диета трябва да съдържа цели зърна, особено кафяв ориз, зеленчуци (и водорасли), бобови култури, малко риба, ядки, семена, плодове, супа (приготвена от горните съставки).

Последователите на макробиотичната диета вярват, че храната и качеството на храната влияят върху здравето, щастието и благополучието. Яденето на натурална храна, която е по-близо до земята и по-малко преработвана, е по-здравословно за тялото и душата. Една от целите е да станете по-чувствителни към храната, която ядете, и начина, по който тя се отразява на живота ви. В края на краищата това усещане ще покачи качеството на живота и здравето ви.

Една добре управлявана макробиотична диета може да бъде хранително благонадеждна. Експертите одобряват внимателно планираните и следени диети през всички етапи от цикъла на живота, включително през бременността, кърмачеството, детството и юношеството.

Макробиотичната диета е с ниско съдържание на мазнини и с високо на фибри. Заради всички соеви продукти е богата и на фитоестрогени, които могат да понижат риска от свързани с естрогена ракови образувания като рака на гърдата. Все още няма научно доказателство, че макробиотичната диета понижава риска от рак на гърдата, но една диета с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри и растителни продукти с фитохимикали може да осигури известна защита срещу заболяване.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Красимир Ганчев  |  Дата: 5.08.2014 23:23

От 10 години ,живея по този начин,чувствам се перфектно и не мисля изобщо да се връщам ,към старият си начин на живот.Желаещите да практикуват диетата,трябва добре да се справят с книгата на Мичио Куши и да обърнат внимание ,на многото но не маловажни неща!Готвене на пламък,Чаят кукича,Ферментиралите зеленчуци и мн други!Успех на всеки!На 28г изминавах едно разтояние с велосипед за 1ч и половина,сега 18г по-късно ,същото разтояние за час!Всичко това благодарение на макробиотиката!Бих помогнал на всеки.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Три хранителни продукта, които пречат на дамите да отслабнат

16.01.2017 (Коментари: 0)

Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети

30% от шестгодишните британчета с наднормено тегло

14.12.2012 (Коментари: 0)

В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.

» Прочети

Кашу и бадеми вместо месо

Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети

Соята – добър източник на протеини

Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети

На диета съм, а не отслабвам...

2.12.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 3)

Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети

Край на йо-йо ефекта

25.11.2010 (Коментари: 4)

Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.

» Прочети

Хранене през зимата – с какво да внимаваме

24.11.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 0)

Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети

Сезонното хранене

28.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети

За по-добро хранене

19.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети

56% от българите са с наднормено тегло

13.10.2010 (Коментари: 0)

Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети