Пълнен шаран и рибена чорба за Никулден
Никулден е един от най-обичаните и почитани празници в България, посветен на Свети Николай Чудотворец. Традиционно се празнува на 6 декември и е свързан с риболовството и морето. Ето как да приготвим бързо традиционния пълнен шаран, а ако финансите ви не позволяват, можете да си направите бюджетна рибена чорба, за да спазите обичая.
Пълнен шаран
Необходими продукти:
1 цял шаран (около 2 кг)
2 глави лук
2 моркова
2 домата или 400 г консервирани домати
1 чаша ориз
1 връзка магданоз
Сол и черен пипер на вкус
Олио или зехтин
Лимон за сервиране
Начин на приготвяне:
Почистете шарана и го измийте добре.
Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете в малко олио или зехтин.
Добавете ориза и разбъркайте, докато стане прозрачен.
Прибавете нарязаните домати и подправете със сол и черен пипер. Оставете сместа да къкри, докато оризът поеме течността.
Напълнете шарана със сместа и го зашийте с конец.
Поставете шарана в тава, добавете малко вода и печете във фурната на 180°C за около 1 час или докато рибата стане златиста и готова.
Сервирайте пълнения шаран с резенчета лимон.
Рибна чорба
Необходими продукти:
500 г филе от бяла риба (например хек или мерлуза)
1 глава лук
1 морков
1 картоф
1 домат или 200 г консервирани домати
1 червена чушка
1 скилидка чесън
1 литър рибен бульон
Сол и черен пипер на вкус
Магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Нарежете лука, моркова, картофа и чушката на ситно.
В тенджера загрейте малко олио и задушете лука, моркова и чушката.
Добавете нарязания домат или консервираните домати и оставете да къкри за няколко минути.
Прибавете рибното филе и налейте рибния бульон.
Подправете със сол и черен пипер и оставете супата да заври.
Варете на слаб огън около 20 минути, докато зеленчуците омекнат и рибата се свари.
Накрая добавете нарязания магданоз и сервирайте гореща.
Източник: fitwell.bg