КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  АЛКОХОЛИЗМА

Безалкохолните напитки може би са по-опасни от алкохолните

4 май 2010 15:16 | Коментари: 1
Безалкохолните напитки може би са по-опасни от алкохолните

Безалкохолните напитки се оказват по-опасни от концентрираните спиртни напитки. До този извод са стигнали диетолизи след обстоен анализ на различните видове питиета, съобщават няколко онлайн издания.

Безалкохолните напитки са с високо съдържане на захароза – около 25-30 g в бутилка от 250 ml. Това налага внимателното им консумиране в горещите дни от деца, възрастни и хора, предразположени към затлъстяване.

Бозата е ферментационен продукт, получен от зърнени храни, най-често ръж, с изключително ниско алкохолно съдържание. Богата е на захари и витамини.

Тонизиращите напитки чай, кафе и кола са с основна действаща съставка кофеин, който стимулира централната нервна и храносмилателна система. Предизвиква безсъние, сърцебиене и болкови усещания при злоупотреба (повече от четири силни кафета дневно). Използването на тези напитки от деца е нежелателно.

Алкохолните напитки имат различно съдържание на етилов алкохол (етанол), а някои съдържат и особено опасния метилов алкохол. Някои напитки имат и високо съдържание на захар, което ги прави високоенергийни, като се има предвид, че и самият алкохол съдържа 30 kJ (7,1kcal) за 1 g абсолютен алкохол.

Според някои лекари консумацията на малки количества алкохолни напитки по време на хранене не вреди, но това трябва да се отчита в ежедневния енергиен баланс. Според различните школи това количество варира от 20 до 50 g чист етанол дневно. Като се има предвид, че една бира съдържа 12 g чист етанол, литър вино – 80-100 g, а концентрираните напитки - над 360 g етанол за литър, може лесно да се пресметне какво е относително безвредното количество алкохол за едно денонощие.

Ниската консумация на алкохол намалява риска от сърдечен инфаркт в сравнение с хора, неконсумиращи спиртни напитки. Малките дози алкохол водят до повишаване на липопротеините с висока плътност, които намаляват холестерола по вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Проучванията върху нивото на алкохола в кръвта, в зависимост от начина на консумация, показват още, че приемът му на гладно е най-неблагоприятен, тъй като рязко се повишава нивото му в кръвта. Ако се консумира с белтъчна, мастна или въглехидратна храна, нивото му е значително по-ниско, като най-добър ефект имат въглехидратите.

Високите дози алкохол се считат за хронична интоксикация. При алкохолиците имунната защита е значително намалена и те често и тежко боледуват. Хроничният алкохолизъм е общо заболяване, засягащо почти всички органи  и системи, особено черния дроб, панкреаса и нервната система. При подрастващите вредното въздействие е още по-голямо, поради това алкохолната консумация при тях е абсолютно забранена.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Иван  |  Дата: 8.05.2010 23:41

Не може би,а направо са си по-опасни.Дори ако се замислим ще остановим,че по-големия брой нарушения регистрирани от КАТ са били от хора в трезво състояние,употребили безалкохолни напитки.Затова вместо чайчета,сокчета,вода и др. ще си пийваме по-безопасния алкохол,че да понасяме по-леко нечия недомислена теория.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Алкохолната зависимост - как да я преборим

17.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Животът е по-голям от всеки един от нас. » Прочети

Aспержите гонят махмурлука

27.12.2012 (Коментари: 3)

Яденето на аспержи преди голям запой предпазва от махмурлук, откриха от Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея.

» Прочети

Подправки срещу мазнини

12.08.2011 (Коментари: 5)

Добавянето на подправки, съдържащи антиоксиданти, предпазва от уврежданията, които предизвикват мазните храни, съобщи "Дейли мейл".

» Прочети

Ген предпазва от алкохолизъм

21.10.2010 (Коментари: 0)

Американски учени заявиха, че са открили ген, който обяснява защо някои хора усещат по-бързо ефекта от алкохола, съобщи BBC.

» Прочети

Мъжете са по-податливи на алкохолизма

20.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Мъжете са по-податливи на алкохолизма, отколкото жените. » Прочети

Защо не трябва да прекаляваме с алкохола

Употребата на големи количества алкохол се смята за модерно в наши дни. » Прочети

Алкохолиците имат завишени нива на кортизол – пречи на терапията им

24.09.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Учените от университета в Ливърпул, Великобритания, са установили, че високите нива на хормона на стреса при излекуваните алкохолици крие риск от повторно пристрастяване.

» Прочети

Алкохолизмът може да се лекува със спорт?

23.06.2010 (Коментари: 0)

Алкохолизмът може да бъде излекуван с... » Прочети

Пиещите умерено количество алкохол са по-здрави от трезвениците

19.05.2010 (Коментари: 1)

Хората, които пият умерено алкохол, като цяло са в по-добро здраве от тези, които се въздържат от него изцяло, отриха френски учени.

» Прочети

Откриха виновника за махмурлука

11.05.2010 (Коментари: 0)

Екип от учени от Университета в Саутхемптън откри молекулата, отговорна за махмурлука. » Прочети