ВСИЧКО ЗА АНТИОКСИДАНТИТЕ

Зелен чай бори пролетната умора

3 май 2010 12:19 | Коментари: 0
Зелен чай бори пролетната умора

Ако с усилие вършите ежедневните си задължения и най-смешният виц не може да ви разсмее, най-вероятно ви гони пролетна умора. Повечето хора усещат подобно буксуване с първото затопляне на времето. „Освен глада за повече светлина, други причини за дискомфорта са обездвижването и натрупаните токсини в тялото“, твърди доц. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.

Във въртележката на ежедневието мнозина хапват пица на крак или сандвич с колбас, а по-малко наблягат на салатите и зеления чай, който е един от най-богатите източници на антиоксиданти - биоактивни ващества, които защитават клетките от увреждане.

Антиоксидантите предпазват тялото от различни заболявания като сърдечносъдови, метаболитни, неврологични и т.н. Ето защо напоследък дори съвременната западна медицина се обърна към традициите на изтока е упорито лансира идеята за използването на лечебните качества на някои храни и напитки.

„В много от храните, както и в някои лечебни растения, се съдържат естествени антиоксиданти. Това са предимно биологично активни вещества от групата на флавоноидите (полифенолни съединения - рутин, хесперидин, ресвератрол). Те са широко разпространени в плодовете, зеленчуците, какаото, чая, червеното вино. Като особено богат на антиоксиданти е зеленият чай“, обяснява доц. Даниала Попова, шеф на Клиниката по ендокринология в болница „Царица Йоанна“ в столицата.

„Многобройни изследвания показват силната връзка между консумацията на определени хранителни продукти и напитки, богати на антиоксиданти, и предотвратяването на редица социално значими заболявания. Особено важна е ролята на зеления чай, който се оказва един от най-богатите източници на полезни антиоксидантни съединения. За него е известно, че предпазва организма от ракови заболявания, бори се със стреса и пролетната умора, предотвратява инфаркта и инсулта, забавя стареенето и подобрява общия тонус при провеждането на диети за понижаване на теглото“, категорична е и проф Стефка Петрова, директор на НЦООЗ.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Антиоксиданти за отслабване

14.06.2010 (Коментари: 1)

Антиоксидантите са онези съединения, които помагат на организма ни да се справи със свободните радикали. » Прочети

Кафето и чая са богат източник на антиоксиданти

27.05.2010 (Коментари: 0)

Доскоро действието на кафето се свързваше предимно с наличието на кофеин в него. » Прочети

Зеленият чай предпазва от мрачни мисли

24.05.2010 (Коментари: 0)

Възрастните мъже и жени, които пият по 3 чаши топъл или студен зелен чай дневно, са по-малко застрашени от мрачни мисли. » Прочети

Антиоксидантите – вроден защитен механизъм

18.05.2010 (Коментари: 5)

Всички знаят, че кислородът е необходим за човешкия живот и без него не можем да съществуваме. » Прочети

Антиоксидантите в студените чайове тонизират тялото

13.05.2010 (Коментари: 0)

Антиоксидантите предпазват тялото от различни заболявания като сърдечносъдови, метаболитни, неврологични и т. » Прочети

Естествените антиоксиданти са за предпочитане пред таблетките

Антиоксидантите са хранителни съставки, които предпазват човешкия организъм от вредното въздействие на свободните радикали, които са отговорни за развитието на редица сърдечни заболявания, туморни процеси и стареенето.

» Прочети

15 причини да пием зелен чай

30.04.2010 (Коментари: 0)

Чаят е силната страна на Изтока, пише fammspa. » Прочети

Чаят предпазва от рак на яйчниците

Жените, които пият по две чаши черен чай или една чаша зелен чай дневно, са изложени на по-малка опасност да се разболеят от рак на яйчниците. » Прочети