КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ОБЕЗДВИЖВАНЕТО

Американци произвеждат електроенергия, докато свалят килограми

2 май 2010 19:45 | Коментари: 1
Американци произвеждат електроенергия, докато свалят килограми

„Заредете с електричество тренировката си. Намалете едновременно обиколката на талията си и въглеродните емисии в атмосферата“. Това е мотото на спортен клуб в Ню Йорк, в който 20 души, яхнали велоергометри, енергично въртят педалите и произвеждат електрическа енергия, достатъчна за цял жилищен блок.

Идеята хрумнала на инженер Джей Уилан, президент на фирмата „Зелена революция“, патентовала създадения от него механизъм за производството на електричество чрез активна спортна дейност.

Механизмът е прост. Когато спортуващите в залата карат велоергометъра, те произвеждат постоянен ток от 12 волта, който се улавя от токови сензори, разположени в поставката на колелото, после се предава на генератор, който го превръща в променлив ток от 110 волта, съответстващ на стандартите в САЩ. Така сградата, в която е спортната зала, получава ток, произвеждан от спортуващите, и намалява сметката си за електричество.

„Създадох механизма през 2007 г., изпитах го през 2008 г. в малка спортна зала в Кънектикът и го пуснах в действие през лятото на 2009 г. в Лос Анджелис, а от началото на 2010 г. – и в Ню Йорк“, разказва пред АФП Джей Уилан.

20 души в спортната зала произвеждат около 3 киловата електричество на час, колкото трае една тренировка. При четири тренировки на ден спортната зала произвежда по 300 киловата ток на месец – „това е еквивалентът на необходимото електричество за осветлението на една къща в продължение на 6 месеца“, обяснява бившият консултант, превърнал се в изобретател благодарение на инженерното си образование.

С този ритъм за една година спортуващите в залата успяват да произведат ток, достатъчен за 72 къщи в продължение на един месец, допълва той. И докато залата в Челси, Западен Манхатън, е прекалено голяма, за да задоволява нуждите си от електричество от потта на спортистите, то според Уилан малки спортни клубове могат напълно сами да си произвеждат тока.

Засега механизмът е вграден само във велоергометри, но екипът на фирмата „Зелена революция“, която има вече 45 служители, обмисля да го инсталира и в съоръжения за кардиотренировки. Един токов сензор се продава за 1300 долара, допълва Джей Уелан.

Посетителите на спортната зала в Ню Йорк, в която е внедрена системата, са ентусиазирани от идеята. На велоергометрите те виждат на екран и резултата от техните усилия или колко вата ток са произвели.

„Зелена революция“ вече има около 40 клиенти в САЩ и Канада. Сред тях са училища, университети и дори център, даващ подслон на бездомници. „Зелена революция“, която произвежда уредите си в Масачузетс, вече е създала около 1000 велоергометъра, токови сензори и генератори. Фирмата е получила и искане да създаде спортни зали, произвеждащи ток, в четири затвора.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: svetlana  |  Дата: 22.10.2010 20:53

strahotna ideq ! sega prodavat li se takiva veloergymetri 4e mi trqbva

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

ValgoSocks – Ходете Безпроблемно Всеки Ден!

22.11.2016 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ (Коментари: 2)

Нов революционен продукт доказано спомага за лекуването на болки в стъпалата и ставите, както и на заболяването hallux valgus. » Прочети

Страхувате се от настинка? Спортувайте по-често

2.11.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Можете да бъдете съвсем спокойни през грипния сезон, дори и без да сте се ваксинирали и без да приемате медикаменти. » Прочети

Повече спортуване – по-малко депресии

1.11.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 6)

„Здрав дух – здраво тяло“ – всички знаем тази поговорка. » Прочети

Рехабилитация след операция на коляното

25.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 7)

Зимата наближава, а с нея и опасностите от подхлъзване. » Прочети

Британците седят средно по 14 часа и половина часа всеки ден

19.05.2010 (Коментари: 0)

Средностатистическият британец прекарва по 14 часа и 39 минути в седнало положение всеки ден, показва ново проучване.

» Прочети

Спортуването предпазва от появата на камъни в жлъчката

Спортуването може драстично да намали опасността от появата на жлъчни камъни. » Прочети

Стимулирането на мускулите забавя процесите на стареене

Физическата активност и стимулирането на мускулната регенерация води до забавяне на стареенето. » Прочети

Упражненията на открито подобряват самочувствието

Само пет минути упражнения дневно на открито могат да подобрят менталното здраве. » Прочети

Ежедневното спортуване се грижи за фигурата

Слабите жени на средна възраст се нуждаят от един час умерени упражнения дневно, за да поддържат теглото си. » Прочети

Активният спорт прави жените безплодни

27.04.2010 (Коментари: 1)

Прекарването на прекалено дълго време в залите за фитнес намалява шанса на жената да роди дете. » Прочети