ИНТЕРВЮТА

Д-р К. Давидов: Мъжете след 50 г. задължително трябва да посещават уролог ежегодно

19 април 2010 14:10 | Коментари: 3
Д-р К. Давидов: Мъжете след 50 г. задължително трябва да посещават уролог ежегодно

Простатата ли е най-сериозният урологичен проблем при мъжете в средна и напреднала възраст?

- Факт е, че простатата при мъжете се увеличава с напредването на годините. Все още никой не знае какво точно провокира този процес. По въпроса има различни теории. Една от тях гласи, че този процес се дължи на промени в хормоналния баланс, които настъпват при мъжете след навършването на 45-50 години. Това е и периодът, в който е добре всеки представител на силния пол да обърне внимание на тази жлеза.

Естествено, в болница „Токуда“ сме имали и по-млади пациенти с увеличена простата, но като стандарт за т.нар. „бяла раса“ се приема 50-годишната възраст. Силно препоръчително е тези мъже да ходят поне веднъж годишно на преглед при уролог. Защото скиринингът за рак на простатата не е в задълженията на личните лекари. Изключение правят единствено онези, които имат история на това заболяване по права мъжка линия, т.е. ако в рода им има дядо, баща или чичо с доказан простатен карцином. При тези хора прегледите трябва да започнат още на 45-годишна възраст.

Сложен ли е тестът за диагностициране на рака на простатата?

- Не, този тест е лесен, сравнително бърз и безболезнен за мъжете. Взема се кръв от вена и се пуска за търсене на определени туморни маркери. Профилактичните прегледи и кръвните тестове ни дават възможност да проследим във времето как се развива простатата при всеки мъж и дали има повишаване на някой от тези туморни маркери. Ако има някакви отклонения в показателите, се правят други урологични изследвания.

Какви са симптомите? Как един мъж разбира, че простатата му е започнала да се увеличава и трябва да потърси медицинска помощ?

- Симптомите биват най-общо два типа. Първите са свързани с т.нар. невъзможност за изпразване на пикочния мехур, а втората група - с невъзможността за задържане на урината в мехура.

Невъзможността за изпразване се свързва най-често с отслабване струята на уриниране – като дебит и като налягане. В някои случаи тя тече с прекъсване, т.е. струята е насечена. Болка обаче не се усеща. Тук е мястото да спомена, че принципно колкото по-възрастен е един мъж, толкова по-трудно уринира. Всички са наясто с този физиологичен процес и затова рядко търсят лекарска помощ. Болшинството се обръщат за съвет едва когато простатата им се увеличи силно и уринирането е станало невъзможно.

При мнозина може да се наблюдава и невъзможност за пълното изпразване на пикочния мехур, т.е. в него да се задържа урина. Това се установява едниствено и само със специфично урологично изследване.

Нощното ставане пък се свърва с навъзможността да се задържа урина в мехура. Това предизвиква изключителен дискомфорт у мъжете и влошава значително живота им. Човек може да става от 2 до 7-8 пъти на нощ, за да ходи до тоалетната. Това разбива съня и човек става нетрудоспособен през деня. Той е постоянно уморен и не може да се концентрира върху задачите си. Естествено, всичко това може да се повлияе медикаментозно и да се избегне цялото това неудобство.

Вече има голям арсенал от медикаменти, които повлияват тези симптоми. Все пак да не забравяме, че идеята на съвременната медицина е да се търси качествен живот. Така че българските мъже имат възможност да се насладят на старините си, без простатата им да ги тормози ежедневно.

Освен медикаментозно, какво друго лечение бихте препоръчали? Налага ли се оперативна намеса например?

- Лечението е строго хирургично. То се прилага само при ясни показания за това. Свързва се основно с намаляване размера на простатата. Напоследък все по-рядко се налага да се практикува т.нар. отворена хирургия. Този метод се прилага най-често при мъже, които дълги години са игнорирали проблема. При тях простатата обикновено достига от средно голям кестен до топка за тенис. За съжаление в болница „Токуда“ имахме и пациент, чиято простата беше с размерите на топка за ханбал. При този мъж извадихме 800 г тъкан. Само за сравнение трябва да кажа, че нормално тази жлеза тежи не повече от 20-30 грама.

Извън тези фрапиращи случаи имаме т.нар. „златен стандарт“ за лечение, който се изразява в трансуретрална резекция – т.нар. ТУР процедура. При този метод се влиза през уретрата и се достига до простатата, като от нея се изрязват и извеждат малки парченца тъкан, докато се постигне нормален размер на жлезата. След процедурата мъжът е с катетър 5-7 дни.

Подобен на ТУР метода е т.нар. лазерно отстраняване на простатата. При тази процедура се минимализира вероятността от разкъсване на уретрата, от кървене и други усложнения. При този метод следоперативният период е много къс, човек се възстановява бързо и може да се върне към нормалните си ежедневни задължения след два-три дни.

Как точно се прави това лазерно отстраняване на излишната тъкан?

- Отново се влиза през уретрата. Когато се достигне до простатата, тя се нагрява до висока температура, като по този начин излишната тъкан буквално се изпарява. Лазерът излъчва енергия, фокусирана върху малък обем от тъкан. Няма никаква кръвозагуба, тъй като високата температура коагулира (затваря) всички съдове.

Тук трябва да поясня, че има и още един лазерен метод. При него простатата не се изпарява, а се изрязва отвътре. Този метод технически е доста по-сложен и изисква много добра квалификация. Той също се характеризира с бързо възстановяване и минимализиране на кръвозагубите.

Възможна ли е профилактика на това заболяване?

- Единственото, което се знае със сигурност, е, че в процеса на уголемяване на простатата участват хормоните. Най-активно действие има тестостеронът, естествено. Но аз не бих съветвал мъжете, подтикнати от страха си да не развият рак на простатата, да използват съществуващите на пазара препарати. В името на това да забавят уголемяването на жлезата, те могат да си причинят еректилна дисфункция.

Всички останали парамедицински методи пък по-скоро са опасни, отколкото полезини. Така че не препоръчвам и подобни действия. Във всеки случай, преди да се впусне човек в каквото и да е лечение, трябва да се консулнтира със специалист уролог.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: vnnjzh  |  Дата: 6.03.2013 08:21

yrV8Ir , [url=http://pdbsazpkdydo.com/]pdbsazpkdydo[/url], [link=http://rodkppyelomi.com/]rodkppyelomi[/link], http://ztauxpxepqdn.com/

Автор: zculweeosfr  |  Дата: 4.03.2013 07:56

3WyndA , [url=http://wznyzhjchjaq.com/]wznyzhjchjaq[/url], [link=http://zansuqotincy.com/]zansuqotincy[/link], http://gveuunswxxko.com/

Автор: Elena  |  Дата: 1.03.2013 17:03

Mighty useufl. Make no mistake, I appreciate it.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети