Оризови кюфтета с гъби
Тази рецепта за оризови кюфтета с гъби е един по-различен вариант за кюфтета, в който не се ползват никакви животински продукти. Ако опростите панировката и овалвате кюфтетата само в галета, те са възможност да разнообразите приятно менюто си по време на пости. Ще ви допаднат и в случай че се придържате към изцяло растително хранене.
Основната ни препоръка, когато си ги приготвяте, е да ползвате пресни, а не консервирани гъби. Това е повече от задължително, ако искате вашите оризови кюфтета да имат наситен гъбен вкус. Сушените също са вариант, но трябва да ги накиснете предварително в гореща вода, за да омекнат, и чак след това да ги накълцате.
Може да добавите и една лъжица брашно от манатарки, за тази рецепта е много подходящо. Не е нужно да го търсите в магазините, защото е лесно да си го приготвите сами вкъщи. То се прави, като просто смелите в мелничка за кафе или пък блендер добре изсушени манатарки. За да не приготвяте всеки път, може да си направите по-голямо количество през есента. Изсипете го в стъклен буркан и може да го съхранявате плътно затворено няколко месеца.
Кюфтетата стават стегнати, защото оризът е лепкав. Въпреки това не ги правете прекалено големи. Така ще ви е по-трудно да ги обръщате в тигана и да ги запазите цели.
Имайте предвид, че две са напълно достатъчни за една порция, тъй като оризът засища. Може да си направите с тях свежа салата или пък да си нарежете туршия. Това зависи от личните ви предпочитания, както и по кое време на годината си ги приготвяте.
Продукти
ориз - 300 гр - 1.11 лв
лук - 1 глава - 0.15 лв
гъби - 200 гр - 1.99 лв
галета - 100 гр - 0.33 лв
яйца - 2 бр - 1.33 лв
печени чушки - 1 бр - 0.78 лв
олио - 100 мл - 0.42 лв
чубрица - 1 с.л. - 0.23 лв
магданоз - 5 стръка - 0.65 лв
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне
Сварете ориза в подсолена вода и го отцедете.
В тиган със загрято олио запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на полумесеци гъби. Овкусете с чубрицата, черния пипер и солта.
Прибавете отцедения ориз, нарязаната на ситни кубчета чушка и накълцания магданоз. Разбъркайте и оттеглете от котлона.
Когато сместа поизстине, оформете кюфтета, оваляйте ги в галета, след това потопете в разбитите яйца и изпържете в загрято олио.
Сервирайте със зеленчукова гарнитура според сезона.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции, предупреждават от matekitchen.com
Източник: fitwell.bg