КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Проектозаконът за отмяна на пушенето породи скандал в парламента

16 април 2010 10:49 | Коментари: 0
Проектозаконът за отмяна на пушенето породи скандал в парламента

„Управляващите не са много доволни от това, че има гражданско общество, което се бори за правото да може спокойно да хапне и да пие кафе, без да бъде одимено“, каза в кулоарите на парламента Мариана Тодорова от Гражданска инициатива България без дим, след като квесторите изведоха принудително представители на сдружението от парламента. Те се опитаха да протестират мълчеливо от балкона на залата.
Туризмът и тютюнопроизводството имат нужда от поправката в Закона за здравето, свързана с пушенето на обществени места, посочиха от правната комисия в Народното събрание. Промените бяха предложени в края на февруари от Иван Иванов, депутат от ГЕРБ. В мотивите за законопроекта се казва, че в подписаната от Република България Конвенция за забрана тютюнопушенето, в препоръката на Съвета на Европа няма изискване за категорична забрана за тютюнопушене на обществено достъпни места. В предложените промени в закона се въвеждат изключения за допускане на тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения към някои закрити обществени места – ресторанти, заведения и др. Иванов посочи още, че пълната забрана ще бъде трудно осъществима. „Около 44% от пълнолетното население са пушачи, а 88% от българите смятат пълната забрана за нереалистична“, категоричен беше Иванов. По думите му на този етап борбата с вредния навик не може да бъде спечелена единствено с въвеждането на пълна забрана. Необходима е информационна кампания и стремеж за това в дългосрочен план.

„Ако си истински европеец, не може да заставаш в положението на човек, който съзнателно наврежда на здравето на друг“, заяви от парламентарната трубуна Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция. И допълни, че не влиза в ПГ на Синята коалиция, защото вътре се пуши, и се обърна към колегите си с въпроса: „Редно ли е това?“. „Този вреден за здравето навик трябва да остане на битово ниво. Възможно ли е ние да не можем да работим заедно, защото не искаме да се съобразяваме един с друг“, попита още Костов. По думите му „една нация, която е безогледна и склонна да навлезе в чуждото пространство, няма да бъде европейска“.
Станислав Станилов от „Атака“ каза, че също не е пушач, но се обяви за приемане на изключения, за да се подкрепи бизнесът. На това мнение са и депутатите от ГЕРБ.

„Декларирам конфликт на интереси, защото съм син на тютюнопроизводители“, каза Лютви Местан от ДПС. След което се изказа против законопроекта. „Предлагам, стъпвайки на разбирането, че не можем да позволим права, които да газят правата на другите, всички, които предлагат този законопроект, да преосмислят позицията си“, каза Местан. Той заяви още, че не пуши от 7 години, че досега е бил толерантен, но от днес вече няма да бъде.

„С болка в сърце и с лула в ръце ви казвам, че трябва да подкрепим този закон. Пушачи, гласувайте за него“, призова Андрей Пантев от Коалиция за България.

„Ние ще продължим да протестираме, дори ако тази поправка влезе в закона. Непушачите проявиха изключително голямо търпение и бяха доста дълго време в неизгодната позиция, този път ние ще протестираме до последно“, заяви Тодорова. Според нея правителството не иска да се откаже от тютюнопушенето, защото ще загуби доходен пазар и постъпления в хазната.

Дебатът за промени в Закона за здравето ще продължи следващата седмица. За това гласуваха 129 от 142-ма народни представители.

Етикети: тютюнопушене
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Електронните цигари вредят на венците

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Електронните цигари не са толкова безопасни, те възпаляват венците, предизвикват и други проблеми в устната кухина, твърдят изследователи от Университета Рочестър, САЩ.

» Прочети

Заведенията глобени със 185 хил. лева за нарушаване на забраната за пушене

Глоби на обща стойност близо 185 хил. лева са били издадени от началото на въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места, съобщиха от здравното министерство. » Прочети

Експерт: Електронните цигари са по-безвредни

20.12.2012 (Коментари: 0)

Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, тъй като не отделят катрани и канцерогенни вещества, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

» Прочети

Цигара на ден увеличава риска от инфаркт

13.12.2012 (Коментари: 7)

Хората, които пушат само по една цигара на ден, са застрашени повече от внезапен инфаркт или други сърдечни проблеми в сравнение с непушачите, установиха учени. » Прочети

Три месеца след последната цигара – тогава вече си непушач!

1.02.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик. » Прочети

Бившите пушачи са по-щастливи

3.12.2010 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Отказването от цигарите, освен здравословен ефект, може да има и благоприятен ефект върху настроението. » Прочети

Петък най-подходящ за отказване от цигарите

23.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

И още една тема, свързана с тютюнопушенето. » Прочети

Какво има в цигарения дим?

23.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Ако сте пушач, сигурно често чувате, че цигарите са вредни и могат да причинят редица заболявания – рак на белите дробове, на стомаха, на устата, сърдечносъдови заболявания и редица други, които често пъти са смъртоносни. » Прочети

Цигарите блокират гените за борба с рака

14.10.2010 (Коментари: 0)

Откриха първото пряко доказателство, че тютюнопушенето е свързано с епигенетични промени в гените, които помагат в борбата срещу рака, съобщи електронното издание „Ню сайънтист". » Прочети

Електронните цигари може би са по-опасни от традиционните?

14.10.2010 (Коментари: 6)

Електронните цигари могат да се окажат много по-опасни от традиционните, предупреждава „24 часа". » Прочети