КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Сушито променя микрофлората в червата

10 април 2010 09:42 | Коментари: 0
Сушито променя микрофлората в червата

В червата има уникални бактерии, които помагат за преработването на белтъците на морските водорасли, използвани за приготвянето на суши. Благодарение на тях японците са по-привикнали към този вид храна, установиха учени от парижкия университет „Пиер и Мария Кюри“, цитирани от РИА Новости.

Според тях бактериите Bacteroides plebeius, които се срещат само в чревната кухина на японците, са се сдобили с гени за преработване на белтъците на морските водорасли при така нареченото хоризонтално пренасяне на гени – директно предаване на гени от един вид бактерии на друг. Източник на тези гени най-вероятно са бактерии, обитаващи повърхността на листата на водораслите.

Групата учени, ръководена от Мириям Чижек, при работа с обитаващите повърхността на морските водорасли бактерии Zobellia galactanivorans е открила пет подобни гена, от които впоследствие е изолирала два най-активни. След като са анализирали голяма база данни с геномната информация за множество бактерии, обитаващи различни екосистеми, учените са успели да открият микроорганизми, които също използват подобни гени за своя метаболизъм.

Учените са открили още, че сред тези бактерии се срещат уникални микроорганизми, които живеят само в червата на японците и никъде другаде. След това те са провели експеримент и са сканирали генома на бактериите, живеещи в червата на 13 японци и 18 американци. Учените да открили уникалните гени при петима коренни жители на Страната на изгряващото слънце и при нито един американец.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Три хранителни продукта, които пречат на дамите да отслабнат

16.01.2017 (Коментари: 0)

Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети

30% от шестгодишните британчета с наднормено тегло

14.12.2012 (Коментари: 0)

В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.

» Прочети

Кашу и бадеми вместо месо

Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети

Соята – добър източник на протеини

Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети

На диета съм, а не отслабвам...

2.12.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 3)

Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети

Край на йо-йо ефекта

25.11.2010 (Коментари: 4)

Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.

» Прочети

Хранене през зимата – с какво да внимаваме

24.11.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 0)

Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети

Сезонното хранене

28.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети

За по-добро хранене

19.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети

56% от българите са с наднормено тегло

13.10.2010 (Коментари: 0)

Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети