НОВИНИ

Лайфхакове, които помагат за отслабване

29 ноември 2022 10:00 | Коментари: 0
Лайфхакове, които помагат за отслабване

Не ви ли се получава да свалите излишните килограми? Тогава остава едно – отслабвайте научно. Тези открития на учените ще ви помогнат да постигнете своите цели по-лесно и бързо. Как бързо да се отървем от излишното тегло?

 

Яжте от сини чинии

Психолозите са доказали, че съдините със син цвят намаляват апетита. Едно от обясненията е, че синият цвят никак не се съчетава с повечето продукти. Между другото, отдавна е известно и правилото – колкото по-привлекателна е храната в чинията, толкова повече ще изядете.

 

Съчетайте физическото натоварване с умствено

Изследване, проведено в Университета във Флорида, доказва, че хората, които четат или гледат филм по време на занимания на велотренажора или на бягащата пътечка, увеличават скоростта и изгарят повече калории. Използвайте този метод, за да свалите излишните килограми.

 

Отслабвайте по часове

Ако държите да контролирате теглото си, планирайте основното хранене в първата половина на деня. По данни на испанските учени, хората, които се хранят обилно до 15 ч., свалят килограми по-бързо и по-дълго задържат постигнатия резултат. В тяхното изследване са участвали 420 души и се изяснило, че доброволците, които до обед са употребили 40 на сто от дневния обем калории, за 5 месеца са свалили с 3 кг повече от другите, които предпочитали стабилната вечеря.

 

Поставяйте си правилните цели

Когато си поставяте задача, не казвайте: "Трябва да сваля 5 кг за месец", а си поставете разумен интервал от време: "Трябва да сваля от 3 до 5 кг до плажния сезон. Според психолозите, човек много по-лесно се придържа към определен план, когато има програма минимум и програма максимум. Този подход повишава мотивацията и помага да не се предадем, когато до заветната цел – "минус 5 кг", ни е останало съвсем малко.

 

Спортувайте умерено

В едно датско изследване са участвали две групи доброволци. В първата група мъжете и жените се занимавали със спорт по 30 минути на ден, а във втората – два пъти повече. Резултатите били изненадващи – тези, които спортували само половин час, за един месец отслабнали с 2,5 кг повече.

 

30 минути активна тренировка се оказали напълно достатъчни да ускорят метаболизма на тялото. След по-нататъшни продължителни натоварвания участниците или изпитвали прекалено силен глад, или се уморявали много и си почивали през целия ден.

 

Добавяйте лют пипер

Непременно включвайте в менюто си червен лют пипер. Капсаицинът е елемент, който влиза в състава на лютия пипер, който активизира имунитета и едновременно с това потиска чувството за глад. Поръсвайте с лют пипер своя омлет, пастата, ризото и ще усетите ефекта.

 

Използвайте крачкомер

Крачкомерът наистина помага да контролирате теглото си – това потвърждават учени от Университета в Индиана. Те доказват, че приложението в смартфона стимулира жените да увеличат физическата си активност – за 12 седмици участничките в експеримента са свалили от 1 до 3 кг, без да променят начина си на хранене.

Как действа? Например – разхождайте се по коридора, докато говорите по телефона, подредете стаята по време на рекламите по телевизията или се качете пеша по стълбите. Дори да се раздвижвате по 5 минути на час, това вече е значителна крачка напред.

 

 

Откажете се от плочката шоколад в полза на бонбоните

Ако у дома винаги има някакъв десерт, купувайте сладките неща в индивидуална опаковка – например, малки бонбони. Лекари от Швейцария са провели мащабно изследване и стигнали до следния резултат – когато ни се налага да отваряме всяка бонбонка, ние изяждаме с 30 на сто по-малко, отколкото ако отчупим парченце шоколад.

Така става, защото всяко допълнително дейтсвие ни дава време за размисъл да се вземем в ръце. Още една хитринка – когато вземете бонбонка от кутията, веднага приберете опаковката. За да си вземете още, ще ви се наложи да извършите още едно действие.

 

 

Не се хранете заедно с лакомници

Резултатите от изследване на холандски учени показват, че жените са по-склонни да копират хранителните навици на тези, с които са на една трапеза. Освен това, ако се храните много бързо, рискувате да изядете повече от необходимото. Опитайте се да намалите скоростта на хранене и тогава ще ви е по-леко да свалите излишните килограми.

 

Започнете деня със слънце

Когато времето е хубаво, отделете няколко минути за сутрешна разходка или просто излезте с чашката си кафе на терасата. Това ще повиши настроението ви, но и ще помогне да запазите фигурата си. Изследване на американски медици показва, че тези, които всеки ден прекарват 20 минути на слънце (до 12.00), по-малко изпитват чувство на глад и като правило са по-стройни. Изглежда причината е във въздействието на сутрешните слънчеви лъчи, които ускоряват метаболизма.

 

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети