НОВИНИ

Д-р Емилова разкрива истината за детокса с активен въглен

14 август 2022 10:00 | Коментари: 0
Д-р Емилова разкрива истината за детокса с активен въглен

Твърденията, че активният въглен е детоксикатор, са ярък пример за това как като се знае само част от информацията, а не цялата, може да бъде много опасно.

Той е продукт от овъгляване на животински (кости, кожа) или растителни (дървесина, черупки на кокосови орехи, плодови костилки, торф) суровини.

Това, което го прави "активен", е допълнителен процес, протичащ докато въгленът се образува, изложен на някои газове при много високи температури (до 900 градуса С). Образуват се огромен брой миниатюрни пори на повърхността на въглена – микроскопични капани за всмукване на различни съединения и частици.

При спешни състояния, предизвикани от поглъщане през устата на токсични вещества, лекарите употребяват активен въглен за резорбиране и извеждане от организма на отровите.

Активният въглен не се абсорбира от тялото, остава в храносмилателния тракт. За да работи в помощ на детоксикацията, в идеалния случай трябва да се приеме, докато токсините са още в стомаха, така че да може да се свърже с тях, преди перисталтиката да ги отведе твърде далеч в тънкото черво (където ще бъдат всмукани във вътрешната среда на организма и ще попаднат в кръвта). Явно идеята, че пиенето на активен въглен за няколко дни ще пречисти тялото от всякакви токсини няма смисъл от гледна точка на физиологията, защото той може да се свързва със субстанции само в стомаха и началото на тънките черва. А какво се случва с останалите отрови – натрупани в подкожната мастна тъкан, черния дроб, ставите и т. н.?

Ако все пак сте решили да ползвате активен въглен за детоксикация, съобразете се с факта, че употребата му за по-дълго време може да доведе до недостиг на магнезий и други минерални соли, микроелементи, антиоксиданти и още полезни хранителни вещества. Неприятно следствие ще е и появата на запек. Приетият въглен всмуква не само вредните, но и всички полезни и необходими микроорганизми в дебелото черво, предизвиквайки дисбактериоза с всички лоши последици.

Наскоро световна компания за "фреш" и натурални сокове пусна линия зелени сокове с активен въглен в тях. Това всъщност може да направи въпросния продукт по-малко ефективен и здравословен. В сока активният въглен ще всмуче хранителните вещества и микронутриентите от плодовете и зеленчуците и ще възпрепятства тяхното пълноценно приемане от организма.

Друго погрешно схващане за активния въглен е, че той пречи на усвояването на алкохола и гарантира намаляване на махмурлука и степента на опияняване. Всъщност той не се свързва много добре с алкохола. Проучване, публикувано в Human Toxicology, е установило, че след няколко питиета нивата на алкохол в кръвта на изследваните са едни и същи, независимо дали са приели активен въглен преди това, или не са.

Дългогодишната ми практика показва, че много добър ефект за детоксикация има хидроколонтерапията. Тя се назначава от специалист. Прави се веднъж годишно (с 3 процедури), а при определени болестни състояния – два, максимум три пъти. Задължително е директното заселване на дебелото черво с Лактобацилус Булгарикус в края на третата процедура, последвано от ежедневния му прием през устата.

Съветът ми е за ефективна детоксикация вместо на активния въглен да се доверим и на суровите плодове и зеленчуци, пресни сокове от тях и зеленолистно смути. Изискват го реалностите на съвременния градски живот – замърсена почва и вода, храни боклуци, прекаляване с тонизиращи напитки, пушене, обездвижване и др. Известно е, че поне 120 000 химически вещества, резултат на човешката дейност, ни атакуват непрестанно и броят им се увеличава заедно с екстрите на удобния живот. Вместо да се отдаваме на паника, можем заедно с близките си хора да прекарваме повече време сред природата и да бъдем отговорни при избора на това какво ще сложим на трапезата.

Д-р Емилова

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Храните, които трябва да избягвате през пролетта

20.04.2024 (Коментари: 0)

С настъпването на пролетта и лятото е време да прегърнем свежите, сезонни продукти и да се възползваме максимално от изобилието, което предлагат тези сезони. » Прочети

Най-добрите арабски парфюми

20.04.2024 (Коментари: 0)

Едно от любимите четива на децата е приказките от 1001 нощ с разказите на Шехерезада. » Прочети

5 начина да привлечете всичко, което искате, с помощта на фън шуй

20.04.2024 (Коментари: 0)

Искате промяна в живота си и знаете в какво направление да я търсите, но не сте сигурни как да я осъществите? За начало може да започнете като седнете и напишете желанието/желанията си на един лист хартия. » Прочети

Внимавайте с тях! Това са най-подлите зодии!

20.04.2024 (Коментари: 0)

Астролозите са категорични, че чертите на характера на определен човек, зависят изключително много от неговата зодия. » Прочети

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети