НОВИНИ

Кога да НЕ поръчваме риба и морски дарове в ресторанта?

7 август 2022 09:00 | Коментари: 0
Кога да НЕ поръчваме риба и морски дарове в ресторанта?

Лятото е и най-предпочитаното време за обикаляне по ресторанти, защото в жегата и в атмосфера на релакс едва ли  дори най-добрите домакини имат желание да се въртят около печката, а и не е никак трудно да се намери причина да се "почерпите". Има обаче някои вътрешни тайни, които може да не ви харесат, но са добър съвет за всички бъдещи поръчки.

Никога не поръчвайте морски дарове в понеделник

Ако сте любители на рибата или морските дарове, тогава трябва да знаете, че най-лошият ден за поръчка е понеделник. Повече от 80% от ресторантите, дори тези на морето, не доставят прясна риба в първия ден от седмицата, а предпочитат да похарчат останалата от уикенда. Освен това, ако сте се спрели на ястие, пържено в олио, най-вероятно ще получите риба, пържена в старо олио.

Ето защо е за предпочитане да изчакате вторник и други дни от седмицата за морски деликатеси, казва известният готвач Антъни Бурдейн пред Glamour. Той съветва никога да не се поръчват морски дарове в ресторант, който е на повече от 30 километра от морето, и смята това за логично, тъй като тази риба е предимно замразена и затова е твърде скъпа и не толкова вкусна.

Къде какво да хапнем

За предпочитане е да посещавате ресторант, който е специализиран в определена кулинарна област. Например, кебапчииницата е логичният избор да си напълните стомаха с вкусни кебапчета или пържоли, в италиански ресторант с паста и пица, а в китайски ресторант с азиатски специалитети... Причината за това е, че тези храни и продуктите в тях "вървят" най-много и са най-пресни. Освен това, готвачите вероятно не са толкова опитни в приготвянето на други ястия, така че освен от качеството, бихте могли да останете разочаровани и от вкуса на храната.

Измийте си ръцете след като докосвате менюто

Менютата, които се дават на гостите, никога не се почистват, така че са развъдник на бактерии. Затова, след като го прелистите и изберете с какво да си доставите удоволствие на стомаха, е добре да си измиете ръцете, казват сервитьорите. Ако менютата не изглеждат толкова мръсни, че да всяват паника, ще ви убеди скорошно американско изследване, според което в менюто има средно около 185 хиляди бактерии. Нито солниците, нито оливерниците са прекалено чисти, затова е добре да ги пипате със салфетка.

Тоалетната е огледало на кухнята

Санитарният възел във всеки ресторант е добър показател за това как изглежда кухнята, убедени са експерти. За да прецените чистотата на ресторанта, просто отидете до тоалетната. Ако е мръсна и неподредена, само си представете как изглежда кухня, която гостите не могат да видят, пише Reader's Digest.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети