НОВИНИ

Измислиха хапче за подмладяване на мозъка

5 април 2010 13:07 | Коментари: 0
Измислиха хапче за подмладяване на мозъка

Американски учени имат добри новини за всички, които се тревожат за лошата си памет или бавното мислене. Учените са разработили лекарство, което може да подмлади човешкия мозък с 10 или дори с 15 години.

Всички знаем, че с напредването на възрастта бързината и други функции на мозъка ни отслабват. Един от най-забележимите и неприятни признаци на загуба на мозъчна сила е влошаването на всички видове памет.

Най-новите изследвания показват, че към 40-та си година вече сме изгубили около 30 процента от мозъчната сила. А на около 55-годишна възраст сме останали без 50 процента от мозъчните си способности - сякаш половината ни мозък се е изпарил някъде.

Сега група американски учени твърдят, че могат да противодействат на тази прогресивна дегенерация на мозъка с революционно ново средство. То се съдържа в разработена от тях таблетка. Тя съдържа трите главни хранителни вещества за мозъка, а главният й ефект е рязко увеличаване на нивото на кислород в клетките на мозъка, казват учените. Медикаментът помага да се преодолее постоянната енергийна криза в мозъка, предизвиквана от стреса на модерния живот и недостига на основни хранителни елементи.

Според Джошуа Рейнолдс, един от авторите на изследването, довело до създаването на таблетката за добра памет, застаряващият мозък се задъхва. До мозъчните клетки не достига достатъчно кислород, те страдат от недохранване, а капацитетът на невротрансмитерите е силно намален.

Резултатът е усещане за мъгла в мозъка, бавно мислене, лоша памет, лоша концентрация, неспособност за вземане на решения. Всичко това според изследователите може да се преодолее с помощтта на новото средство, наречено „просера“.

„Просера“ помага за храненето на мозъка, връща паметта и мозъчната активност, която сме имали преди 10 или 15 години, като възстановява невротрансмитерите, подобрява яснотата на мисленето, концентрацията, повишава и настроението“, казва в телевизионно интервю откривателят на хапчето Джошуа Рейнолдс. Участници в клиничните изпитания на лекарството казват, че ефектът е бърз и наподобява проясняването на зрението, когато човек си сложи очилата.


Средството за подмладяване на мозъка е резултат от продължителни изследвания. Джошуа Рейнолдс например е проучил 1.5 милиона човешки мозъци в продължение на 40 години. Екипът е работил в сътрудничество с няколко водещи изследователски центъра за дейността на мозъка в университетите в Харвард, Станфорд и Бъркли, а клиничните проби са извършени от Института за мозъка в Австралия.


„Таблетката за памет“ все още не е на пазара. Докато тя стане достъпна за всички ни, не ни остава нищо друго, освен да разчитаме на старомодните средства за поддържане на мозъка: физическа активност за повече кислород и интелектуална активност за поддържане на паметта и мисленето.

Етикети: мозък, памет
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети